Samfund

Dansk Håndboldforbund: Vi har fået henvendelser fra Kristian Jensen

Venstres tidligere næstformand overvejer at skifte Christiansborg ud med topposten i Danmarks Idrætsforbund (DIF).

Lørdag fik Kristian Jensen frataget alle sine udvalgsposter og ordførerskaber, og nu kan han være helt på vej ud af dansk politik.

I stedet vil han være formand for Danmarks Idrætsforbund, der er den samlende organisation for både elite- og breddeidræt i Danmark, og som er ansvarlig for vores deltagelse ved de Olympiske Lege. Det fortæller formand for Dansk Håndboldforbund, Per Bertelsen, til Politiken og TV 2.

- Jeg kan bekræfte, at vi har fået to henvendelser fra Kristian Jensen om, hvorvidt vi i Dansk Håndboldforbund vil kunne støtte op om hans kandidatur, siger han.

- Jeg vil ikke på forhånd anbefale Kristian Jensen, fordi jeg ved, at der inden landsmødet vil komme en række gode kandidater. Det kunne jo også være, at vi har en fra vores eget forbund.

Kristian Jensen selv er ikke afvisende i forhold til sagen, men han er til gengæld fåmælt.

- Det er der ikke truffet nogen beslutning om, siger han til TV 2.

Såfremt det skal lykkes for Kristian Jensen, kræver det, at han bliver indstillet til posten af et af de 62 specialforbund til det kampvalg, der finder sted på DIF’s landsmøde i maj 2021.

Alternativ vej til toppen

Den almindelige vej til formandsposten i Danmarks Idrætsforbund er gennem en fortid i et af de mange specialforbund. Noget, der også bliver bemærket.

- Det vil i givet fald være en anden vej end den, vi er vant til. Men som sagt er det op til specialforbundene, hvordan de gerne vil være repræsenteret i DIF’s bestyrelse, siger Niels Nygaard, der er den nuværende formand i DIF, til Politiken.

Men selvom det er en anden vej end den typiske, er det ikke noget, håndboldchefen nødvendigvis vil lade politikeren være til last.

- En formand skal kunne begå sig i det politiske miljø – og den opgave kan han jo nok godt løse – men man skal også have et kæmpe hjerte for idrætten og kunne håndtere både de store og de små forbund, så alle er tilfredse. Det kræver den helt rigtige kandidat til at overtage for den fremragende formand, vi har nu, siger Per Bertelsen.

Stormfuldt år

Det var brud på de interne spilleregler, der i weekenden kostede Kristian Jensen politisk indflydelse, efter han i Jyllands-Posten åbnede op for, at Venstre skulle lave brede økonomiske reformer med regeringen, de radikale og de konservative.

Fyringen var endnu et turbulent kapitel i den tidligere næstformands politiske karriere, der har været præget af uro den seneste tid.

I en anden artikel i august 2019 – dengang i Berlingske – undsagde den daværende formand Lars Løkke Rasmussens strategi. Flere mente ved den lejlighed, at Kristian Jensen ikke var den rette arvtager for Løkke, selvom han havde siddet ti år på posten. Nogle kaldte ham sågar "illoyal".

Det førte til stort postyr i Venstre, og omkring tre uger senere – og efter et ti års makkerskab med Lars Løkke Rasmussen i spidsen for Venstre – valgte både Jensen og Løkke at trække sig fra deres poster på et ekstraordinært møde i partiets forretningsudvalg og hovedbestyrelse