Samfund

Rejsebureau fortsætter salg af rejser over iransk luftrum

TUI fortsætter samarbejde med selskaber, der flyver i iransk luftrum. Lindsey Wasson / Ritzau Scanpix

Flyselskaberne SAS og Norwegian har indstillet alle flyvninger over Iran.

Rejsebureauet TUI fortsætter med at sælge flyrejser, der krydser iransk luftrum. Det gør de, selvom den europæiske myndighed for luftfartsikkerhed, EASA, har skærpet sine anbefalinger og nu råder til at undgå luftrummet over Iran, hvilket Reuters oplyste lørdag.

TUI sælger billetter gennem flyselskaberne Qatar Airways og Emirates, som de samarbejder med. Det fortæller TUI’s danske presseansvarlige, Thomas Jessen, til TV 2.

- Indtil videre er der ikke noget forbud mod at krydse iransk luftrum. Der er ingen direktiver fra det danske Udenrigsministeriet, der siger, at man ikke skal flyve indover iransk territorium, siger Thomas Jessen.

Udmeldingerne kommer i kølvandet på, at et ukrainsk fly onsdag styrtede ned i den iranske hovedstad, Teheran. Her døde alle 176 personer om bord på flyet.

Iran har efterfølgende indrømmet, at passagerflyet blev skudt ned af dem som følge af en ”menneskelig fejl”.

TUI fortsætter business as usual

TUI understreger over for TV 2, at de løbende overvåger situationen, og hvad der foregår i området. De stoler dog på deres samarbejdspartnernes dømmekraft.

- Vi stoler på, at Qatar og Emirates opfører sig professionelt i den her sammenhæng. Derfor fortsætter vi business as usual, siger Thomas Jessen.

De skandinaviske selskaber SAS og Norwegian har begge valgt at stoppe deres flyvninger over Iran. Kommunikationschef hos Norwegian, Charlotte Holmberg Jacobsson, fortæller til NRK, hvad der ligger bag beslutningen.

- Sikkerheden for vores passagerer og vores besætninger har højeste prioritet. På grund af den usikre situation i Iran, så omdirigerer vi vores flyvninger indtil videre, siger hun.

Hvad der skal til, før TUI vil stoppe for salget af flybilletter over Iran, ønsker de ikke at spekulere i:

- Vi kan kun forholde os til, hvordan landskabet ser ud i øjeblikket, og det er det, vi baserer vores strategi på lige nu, fortæller Thomas Jessen.

Hvis danske passagerer, der har købt billetter hos TUI, er utrygge ved at flyve over iransk luftrum, så henviser de til, at man skal kontakte deres serviceafdeling.

Man skal dog være opmærksom på, at hvis der ikke er mulighed for en ombooking, gælder der helt almindelige afbestillingsregler.