Samfund

Fejl og mangler på sygehus kan føre til flere nye påbud

Region Sjælland oplyser, at 734 kvinder har fået tilbudt en ny undersøgelse.

Flere fejl og mangler har ført til forkert håndtering af kvindelige brystkræftpatienter.

Sådan lyder vurderingen af Ringsted Sygehus’ radiologiske afdeling, efter Styrelsen for Patientsikkerhed igen har aflagt den et visit.

Styrelsen finder, at det kan have betydning for patientsikkerheden, og de agter derfor at give afdelingen samt yderligere tre afdelinger på sygehuset et påbud. Det skriver Jyllands-Posten, der har fået aktindsigt i udkastet til afgørelsen.

- Det er på ingen måder tilfredsstillende. Og jeg har en forventning om, at regionen får rettet op.

- Jeg er sundhedsminister i Danmark, så i bund og grund er det mit ansvar, at vi har et sundhedsvæsen, man kan stole på og som fungerer, siger sundhedsminister Magnus Heunicke til TV 2.

Sygehus: - Vi tager det meget alvorligt

Det er imidlertid ikke første gang, at der har været problemer med at sikre kvinder med mulig brystkræft de rette undersøgelser og behandling på Ringsted Sygehus.

I december 2018 oplyste Region Sjælland selv, at der var gennemført mangelfulde undersøgelser på 735 kvinder fra 2013 til 2017. Det kostede sygehusdirektøren jobbet. Og i oktober 2019 stod flere kvinder frem og fortalte, at de blev afvist til et kræftpakkeforløb, selvom de blev akut henvist til sygehuset. Siden viste en stikprøve blandt 60 kvinder, at seks kvinder var blevet fejlvisiteret.

Det er helt klart, at vi gør alt, hvad vi kan for at genoprette tilliden til borgerne

Henrik Stig Jørgensen, vicedirektør Ringsted Sygehus

Og selv om sygehuset har haft fokus på at forbedre patientsikkerheden, er det altså fortsat ikke bragt i orden, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sygehuset oplyser i en pressemeddelelse, at der er lavet en handlingsplan for påbuddene, der gør, at forholdene er rettet 20. januar og ”nye instrukser fuldt indført senest 15. februar 2020”.

- Vi tager det her meget alvorligt. Vi har arbejdet i længere tid på at revurdere vores retningslinjer og vejledninger. Og vi har styrket ledelsen og ressourcerne på radiologisk- og brystkirurgisk afdeling. Men det er helt klart, at vi gør alt, hvad vi kan for at genoprette tilliden til borgerne og patienterne, siger vicedirektør på Ringsted Sygehus, Henrik Stig Jørgensen, til TV 2.

Vicedirektør på Ringsted Sygehus, Henrik Stig Jørgensen, siger til TV 2, at han tager kritikken af sygehuset meget alvorligt, og at der allerede i slutningen af januar bliver rettet op på flere af påbudene. Video: Kasper B. Andreasen

Kritikken går blandt andet på, at tidsfristerne for kræftpakkeforløbene er forkerte, og at nye læger ikke er blevet sat ordentligt ind i arbejdsgange og procedurer.

Derfor går påbuddene på, at nye læger skal have nye og bedre instruktioner, patienterne får mere information om deres undersøgelser, og endelig skal dokumentationen af de allerede eksisterende procedurer dokumenteres bedre.

Minister: - Alle skal kende reglerne

Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, kalder det ”uacceptabelt” og ”uforståeligt”, at forholdene stadig ikke er bragt i orden:

- Jeg trøster mig dog ved, at vicedirektøren tager det alvorligt. Det er dog uforståeligt, at grundlæggende ting som at sundhedspersonalet ved, hvad der står i instrukserne, og at patienterne ved, hvorfor de bliver tilbudt ekstra behandling, ikke er bragt i orden, siger Jesper Fisker til TV 2.

Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen siger til TV 2, at han er ”rystet”.

Sundhedsministeren siger til TV 2, at han nu vil sikre sig, at alle sygehuse kender procedurerne omkring kræftpakkeforløbene:

- Jeg har haft Sundhedsstyrelsen til at mødes med regionerne, så vi er helt sikre på, at alle ved, hvad det betyder med ventelister, og hvad der er den nødvendige information mellem den praktiserende læge og sygehuset.

- Det arbejde er næsten overstået. Vi skal være helt sikre på, at alle har forstået alvorligheden og de tidsfrister, som skal overholdes, siger Magnus Heunicke.

Region Sjælland oplyser, at 734 kvinder har fået tilbudt en ny undersøgelse, og at Patienterstatningen har fået anmeldelser om 197 patientforløb.