Samfund

Dronningen og gæster fejrer 100-året for Genforeningen til gallaforestilling

Det er regeringen, der har indbudt til gallaforestillingen.

I 2020 er det 100 år siden, at Sønderjylland blev genforenet med Danmark, og det bliver fredag markeret med en stor gallaforestilling på Det kongelige teater i København.

Dronning Margrethe ankom som den sidste til arrangementet.

Programmet for aftenen, som regeringen har inviteret til, byder blandt andet på officielle taler, skuespil, sønderjyske sange og indslag fra den kommende tids Genforeningsfejring.

Statsminister med til fejring

Blandt de inviterede til fredagens gallaforestilling er både ministre, folketingsmedlemmer, medlemmer af Folketingets Præsidium og en lang række af de danskere og tyskere, som er engagerede i fejringen af Genforeningen.

Statsminister Mette Frederiksen deltager også i fejringen. På vej ind til den store forestilling havde hun tid til at sige et par ord, før hun gjorde sig klar til at byde velkommen til aftenens royale gæster.

- Dengang for 100 år siden, da sønderjyderne kom hjem til Danmark, gjorde vores forfædre det på en helt særlig måde med en folkeafstemning. Fredeligt og demokratisk. Dermed viste Danmark og Tyskland, at vi kan gøre tingene på en helt særlig måde. Vi er gode naboer, men vi er også gode venner, lød det fra statsministeren.

Vi er gode naboer, men vi er også gode venner, lød det fra statsministeren om Danmark og Tyskland. Video: Sofie Sparre

Dronningens søster prinsesse Benedikte ankom kort før dronningen.

Også formanden for Venstre, Jakob Ellemann Jensen, tog en tur på den røde løber med sin kone, Anne Marie Preisler. Før han gik ind til forestillingen, talte han om det unikke i, at Danmark og Tyskland lever sammen side om side og har respekt for det mindretal, der er tilbage.

- Det er der ikke mange steder i verden, man kan finde ud af. Men der er godt nok mange steder, hvor man kunne lære noget af det, lød det fra Venstre-formanden.

Tidligere statsminister Poul Schlüter og hustru Anne Marie Vessel Schlüter deltog også i fejringen fredag.

- Når man ser på, hvordan det foregår i dag, er det helt velsignet. Siden vi fik aftalen mellem de to statsleder i sin tid, er det gået fremad med god behandling af mindre tallet begge steder, siger den tidligere statsminister om Genforeningen.

Formand for Det Kongelige Teater, Bertel Haarder, tog imod både dronningen og prinsesse Benedikte før forestillingen, som bliver afholdt i teaterets lokaler.

Formandstitlen er stadig ny for den tidligere minister og venstremand, som annoncerede jobskiftet kort før jul.

En anden vigtig gæst ved gallaforestillingen er ministerpræsidenten for Slesvig-Holsten, Daniel Günther. Han er kristendemokrat valgt ind for CDU i Tyskland, og han talte i positive gloser om Genforeningen.

- For os er det en glædens dag, lød det fra ministerpræsidenten før forestillingen.

Ministerpræsidenten ankom kort før dronningen til fejringen. Video: Michelle Birch Johansen

Danmark genforenet

Den store markering sker netop på 100-årsdagen for at Versaillestraktaten trådte i kraft. En traktat, der afsluttede Første Verdenskrig og banede vejen for afstemningen om Sønderjylland.

To folkeafstemninger i februar og marts 1920 betød, at den nye dansk-tyske grænse i Sønderjylland blev flyttet sydpå til Kruså. Uden Genforeningen ville byer som Haderslev, Aabenraa, Tønder og Sønderborg i dag have været tyske.

På to minutter kan du blive klogere på, hvad der egentlig skete dengang. Video: Cæcilie Dohn Christensen