Samfund

Danske soldater blev advaret om missilangreb

Forsvarschef roser de danske soldater for håndteringen af situationen i forbindelse med iransk angreb mod militærbase i Irak.

Danmark fik et varsel om det iranske missilangreb natten til onsdag mod al-Asad-basen i Irak, der huser danske soldater.

Det bekræfter forsvarschef Bjørn Bisserup i et interview med TV 2.

- Jeg vil ikke gå ind i detaljer om, hvordan vi blev advaret. Men vi fik et varsel, som gjorde, at vi kunne forberede os så godt som muligt under de her betingelser, siger Bjørn Bisserup til TV 2.

Ingen danske soldater kom til skade ved angrebet på basen, der også huser amerikanske tropper. Det er tidligere kommet frem, at Iran advarede Irak inden angrebet mod to militærbaser, der var hævn for USA's drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani.

Bjørn Bisserup roser de danske soldater for at have håndteret situationen godt.

- Jeg synes, vores bidrag reagerede rigtig fornuftigt, siger han.

Soldater bliver flyttet til Kuwait

Regeringen oplyste onsdag, at en stor del af de 133 danske soldater på al-Asad-basen midlertidigt vil blive rykket til Kuwait.

- Nu flytter vi soldaterne midlertidigt. Der er ingen grund til, at de soldater, der ikke i øjeblikket gennemfører træning, skal sidde ude på basen og være udsat for den trussel, der er i øjeblikket, siger Bjørn Bisserup.

Han siger, at truslen er reel for de danske soldater, der bliver tilbage på basen.

- Der er en risiko, men det er en risiko, vi må løbe for at udføre den opgave, vi skal løse, siger Bjørn Bisserup.

Hovedparten af de danske soldaters opgave er at træne det irakiske militær til kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat i samarbejde med andre NATO-lande.

Statsminister Mette Frederiksen oplyste på et pressemøde onsdag, at der efter omrokeringen af de danske tropper fortsat vil være 30-40 danske soldater tilbage på basen. De skal i samarbejde med koalitionsparterne varetage beskyttende opgaver på militærbasen.