Torturkomité med skarp kritik af Danmark: Ret op inden tre måneder

Udlændingecenter Ellebæk er et af de værste i EU, konkluderer Europarådets Torturkomité, der opfordrer Danmark til at rette op.

Selvmordstruede personer, der bliver efterladt nøgne i observationsceller.

Kvinder, der kun kan få adgang til frisk luft 30 minutter om dagen.

Personale, der behandler de afviste udlændinge, som var de kriminelle fanger.

Og fysiske rammer i så alvorligt forfald, at man ikke kan byde mennesker det.

Sådan lyder blot nogle af de opsigtsvækkende konklusioner om Udlændingecenter Ellebæk i en rapport, som Europarådets Torturkomité netop har offentliggjort.

Europarådets Torturkomité

Europarådet Torturkomité har til formål at forebygge tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf i de europæiske lande.

Torturkomitéen besøger blandt andet fængsler, politistationer, udlændingecentre, psykiatriske hospitaler og andre institutioner for frihedsberøvede med jævne mellemrum.

I Danmark har de tidligere blandt andet sat fokus på brugen af isolation under varetægtsfængsling og pladsmangel i fængslerne. 

- Vores fund er meget alvorlige. Først og fremmest er de fysiske rammer i utrolig dårlig stand. Men vi mener også, at det er helt uacceptabelt at placere disse mennesker under fængselslignende forhold, som dem vi har set. De er ikke kriminelle, men de bliver placeret i et center, der er meget værre end et fængsel, siger Hans Wolff, der er leder af den delegation, som besøgte Ellebæk i april, og som nu har det kritiske skyts rettet mod Danmark.

Han betegner udlændingecentret som værende et af de værste, komitéen har set i hele EU.

- Komitéen besøger mange lande, og man kan jo forestille sig, hvilke lande der normalt byder på kritisable forhold, men jeg må sige, at når det kommer til udlændingecentre, så er Danmark - meget overraskende - et af de lande i Europa, der byder på de værste, siger Hans Wolff og fortsætter:

- Stedet egner sig ikke til mennesker.

Afviste behandles som fanger

På Udlændingecenter Ellebæk bor afviste asylansøgere, som ikke har gjort noget kriminelt. De frihedsberøves bag tremmer og pigtråd, fordi myndighederne blandt andet frygter, at de kan finde på at gå under jorden, inden de kan sendes hjem.

Torturkomitéens kritik går især på, at Udlændingecenter Ellebæk ikke blot ligner et fængsel, men også fungerer som et. Blandt andet fordi en stor del af personalet er vant til at arbejde i fængsler:

- I Ellebæk bliver de behandlet som fanger. Her gælder fængselsregler, og det er helt uacceptabelt. Det er alt for hårdt. De her mennesker bør opleve så meget normalitet som muligt.

Udlændingecenter Ellebæk

Udlændingecenter Ellebæk ligger i Nordsjælland, og er etableret i den tidligere Sandholm Kaserne.

Ellebæk har 136 pladser og modtager både voksne mænd og kvinder, som typisk har fået afslag på asyl.

Udlændinge på centret er frihedsberøvet efter udlændingelovens §36. Det vil sige, at de indsatte ikke har begået noget kriminelt, men bliver frihedsberøvede under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden de kan sendes ud.

Hver fjerde uge beslutter en dommer, om den indsatte fortsat skal frihedsberøves. Man kan maksimum være 18 måneder i Ellebæk.

"Populistisk og uforeneligt med menneskerettigheder"

TV 2 besøgte Ellebæk for et år siden og viste efterfølgende billeder af de faldefærdige rammer til blandt andre daværende udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V).

Hun svarede, at hun ikke kunne se, at der var noget galt med rammerne, da "meningen jo er, at de her mennesker skal hjem til det land, de oprindeligt kom fra". Og at det var hensigten, at stedet skulle fremme motivationen til det.

Den udlægning forstår formanden for Torturkomitéen ikke.

- Hvis politikere bruger sådanne argumenter, vil jeg kvalificere det som populistisk og uforeneligt med menneskerettighederne. Dén holdning er nødt til at ændre sig, og vi vil diskutere det med de danske myndigheder, siger Hans Wolff.

Men de danske myndigheder har jo bestemt, at de her mennesker ikke kan bo i Danmark, og at det er sikkert for dem at rejse hjem. Hvorfor skal de have rigtig gode forhold?

- Vi taler ikke om rigtig gode forhold. Vi taler om helt basale forhold, som egner sig til mennesker, der er frihedsberøvede.

Isolation i 15 dage for at have en mobiltelefon

TV 2 kunne i marts sidste år som det første medie vise, hvordan forholdene er på Ellebæk.

Her lød det fra tillidsmanden, at forholdene var så ”kummerlige” og så ”ramponerede”, at man ikke længere kunne være bekendt at byde nogen det.

Han pegede blandt andet på, at stikkontakter hang ud af væggen, at borde og stole var ødelagt, og at cellerne var så små, slidte og overbelagte, at de indsatte i perioder frivilligt valgte at bo i isolation.

De indsatte selv forklarede, at de blev behandlet som dyr:

- Det er mere end mental tortur her. De ødelægger dig psykologisk. Jeg ønsker ikke for nogen, at de havner i Ellebæk, for det er ikke et lyksageligt sted, sagde 26-årige Andrew Martins, der fortalte, at han var flygtet fra Uganda og sad frihedsberøvet i Ellebæk på fjerde måned.

Da TV 2 talte med ham, havde han netop siddet i isolation i 15 dage, fordi han var blevet fundet i besiddelse af en mobiltelefon. En disciplinærstraf, der også møder kritik i rapporten:

- Vi var meget overraskede over at se, at de indsatte blev straffet så hårdt for at have en mobiltelefon. Det understreger endnu engang, at reglerne er fængselsregler, hvilket er fuldstændig uacceptabelt. De her mennesker skal have adgang til deres telefoner, hvor de typisk har alle numrene til deres familier og venner liggende. Det er helt essentielt, siger Hans Wolff.

Tre måneder til at rette op

Rapporten beskriver også problemer med medicinudlevering og sundhedspersonale, der kun har tid til det akutte. Der mangler screeninger for blandt andet tortur og ptsd, og der er mennesker, der bliver psykisk syge af at være i Ellebæk. Der mangler aktiviteter, er misforståelser, overdreven magtanvendelse og påstande om verbale trusler fra personalet, konkluderer Europarådets Torturkomité.

Dertil kommer gentagne tilfælde af mandlige indsatte, der er blevet beordret til at smide tøjet, efter de har spillet fodbold på Ellebæks plæne, så de kunne bliver kropsvisiteret. Hans Wolff kalder det "nedværdigende behandling".

- Det her er en meget alvorlig kritik sammenlignet med de rapporter, vi plejer at lave, siger han.

Komitéen giver i rapporten Danmark tre måneder til at ”rette op” og følge komitéens anbefalinger:

- Enten må Danmark lave en meget hurtig og meget gennemgribende forbedring på alle de punkter, vi har fremhævet i rapporten. Eller også må Ellebæk lukke, og de indsatte flytte til et sted med ordentlige forhold, siger Hans Wolff.

Komitéens har dog ingen bemyndigelse til at skride ind, hvis ikke der sker noget.

Uenighed på Christiansborg

Og kritikken får nu et af regeringens støttepartier til at kræve handling fra ministeren.

- Det er meget alvorligt, når Europarådet kommer med kritik af Danmark. Det er jo personer, der ikke har begået noget strafbart. Derfor skal vi ikke udsætte dem for mental tortur, som var de monstre. De bør få ordentlige forhold, hvilket jeg vil rette henvendelse til ministeren om, siger Kristian Hegaard, der er etik- og retsordfører hos Radikale Venstre.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener derimod, at Europarådets Torturkomité overdriver.

- Vi mener ikke, der er noget, der skal ændres. Jeg går ud fra, at vores udlændingemyndigheder havde fortalt os, hvis vi brød internationale regler, og jeg har i hvert fald ikke hørt noget, siger han.

Danmark risikerer dom ved menneskerettighedsdomstol

Torturkomitéens kritik er kun vejledende, og derfor ikke en kritik, som de danske myndigheder er tvunget til at følge.

- Men! siger Hans Wolff:

- Hvis ikke de følger vores anbefalinger, er der mulighed for, at sagen bliver taget op ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som vi arbejder tæt sammen med. Hvis den gør det, vil de se nærmere på vores observationer og vurdere, om forholdene overholder menneskerettighederne, eller om Danmark skal dømmes. (...) Det sidste, tror jeg, er meget sandsynligt.

Udlændingecenter Ellebæk har på nuværende tidspunkt kapacitet til 136 udlændinge, men er ved at blive udvidet med 56 pladser, som ifølge Justitsministeriet forventes at stå klar ved udgangen af første kvartal i år.

Personalemangel betyder dog, at de ansatte allerede nu er yderst pressede, og at indsatte ikke tilbydes ret mange aktiviteter foruden en rygepause.