Samfund

Iraner: - Dyr har det bedre, end jeg havde det i Ellebæk

Europarådets Torturkomité kalder centeret for et af de værste, man har set i hele Europa.

Hvert øjeblik i Ellebæk var forfærdeligt.

Det siger en iransk mand, som tidligere har været frihedsberøvet i Udlændingecenter Ellebæk, som i dag har fået massiv kritik fra Europarådets Torturkomité. Komitéen kalder centeret for et af de værste, man har set i hele Europa.

Den iranske mand fortæller anonymt til TV 2, at han boede 36 dage i Ellebæk, hvor man frihedsberøver udlændinge efter udlændingelovens §36. Det vil sige, at de indsatte ikke har begået noget kriminelt, men bliver frihedsberøvet under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de ellers vil flygte, inden de kan sendes ud af landet.

- Dyr har det bedre

Iraneren har været i Danmark i fire år, og han har en kone og to børn.

- Ellebæk er virkelig ikke et sted for mennesker. Der er meget dårlige forhold derinde. Dyr har det bedre, siger han til TV 2.

Europarådets Torturkomité konstaterede under dens besøg på Ellebæk i april, at der var selvmordstruede personer, som blev efterladt nøgne i observationsceller. De så også kvinder, der kun fik adgang til frisk luft 30 minutter om dagen. Og de bemærkede også personale, der behandlede de afviste udlændinge som kriminelle fanger.

Helt grundlæggende kan jeg godt forstå, at Ellebæk ikke er et rart sted at opholde sig, men det skal det heller ikke være.

Nick Hækkerup (S), justitsminister

Dertil kommer en beskrivelse af de fysiske rammer, som ifølge komitéen er i så alvorligt forfald, at man ikke kan byde mennesker at opholde sig der.

TV 2 har også været i telefonisk kontakt med en udlænding, som bor i Ellebæk nu:

- Mit liv føles som at leve i et helvede. Det er den enkleste måde, jeg kan forklare det på. De forhold stresser mig mere og mere hver dag, siger udlændingen, som TV 2 også har anonymiseret.

Støttepartier kræver ændringer

Forholdene i udlændingecenteret har fået regeringens støttepartier, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, til at anmode om bedre forhold for udlændingene i Ellebæk.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger dog tirsdag aften til TV 2, at man ikke lægger op til ændringer nu og her:

- Helt grundlæggende kan jeg godt forstå, at Ellebæk ikke er et rart sted at opholde sig, men det skal det heller ikke være. Det er folk, som skal ud af landet, og det her skulle gerne være med til at motivere dem til at rejse ud af Danmark, siger han.

Justitsministeren vil nu læse komitéens rapport og drøfte med Kriminalforsorgen, om noget skal laves om.

TV 2 besøgte Ellebæk sidste år

Sidste år blev TV 2 som det første tv-hold inviteret ind bag tremmerne på Udlændingecenter Ellebæk. Her beskrev flere af udlændingene i centret, at de opfattede det som et fængsel, hvor de blev behandlet som dyr.

Her kunne TV 2 også konstatere, at fritlagte rør på værelserne var blevet dækket til. Det skete på baggrund af et påbud fra Ombudsmanden, da der i løbet af fem år havde været i alt syv sager, hvor indsatte havde forsøgt at hænge sig i sengetøj, lagener og lagenstrimler fra varmerørene i lofterne.

Dengang sad partiet Venstre ved magten, og dengang svarede daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at der ikke var en finger at sætte på forholdene i Ellebæk:

- Der er ikke pænt deroppe. Det er jo ikke et rart sted og dejligt sted at være, men det er simpelthen heller ikke meningen. Meningen er jo, at de her mennesker skal hjem til det land, de oprindeligt kom fra, for de har ikke ret til at være i Danmark.

Torturkomitéens kritik er kun vejledende, og derfor ikke en kritik, som de danske myndigheder er tvunget til at følge. Men hvis ikke myndighederne følger anbefalingerne, så er der en mulighed for, at sagen vil blive taget op ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.