Samfund

Iransk talsmand i Danmark kalder angreb for en krigserklæring - men danske rejsende skal intet frygte

Det er USA, som har startet en krig, men Iran forbeholder sig retten til at forsvare sig selv, lyder det fra officielt hold.

Det var mord. Det var terror. Og det var en krigserklæring.

Sådan lyder konklusionen fra den iranske ambassade i Danmark efter drabet på general Qassem Soleimani i weekenden.

- Jeg vil helt kategorisk sige, at det var en terrorhandling begået af de amerikanske styrker. General Soleimani var i Bagdad inviteret af den irakiske regering og han blev myrdet, hvilket er et groft brud på folkeretten, siger Ali Karim Sarmadi, der er charge d'affairs på den iranske ambassade til TV 2.

Qassem Soleimani har længe været på USA's dødsliste. Amerikanerne har selv oplyst, at de dræbte ham, fordi han var ansvarlig for hundredvis af amerikaneres liv, og at han var i færd med at planlægge nye angreb.

Fra iransk hold har det været meddelt, at man ville hævne drabet på Soleimani, der sammen med blandt andre den irakiske militsleder Abu Mahdi al-Muhandi omkom ved det dronebårne missilangreb tæt på lufthavnen i Bagdad.

- Vi vil ikke på nuværende tidspunkt i hverken medier eller andre steder spekulere i, hvilken reaktion der vil komme, men de beslutninger der bliver truffet, bliver meldt ud i rette tid, siger Ali Karim Sarmadi.

Anbefaler danskere at rejse til Iran

Drabet på Qassem Soleimani var mere end bare en terrorhandling, fastslår Ali Karim Sarmadi.

- Det var reelt ensbetydende med en krigserklæring mod Iran. Som det officielt er meldt ud, vil det aldrig være os, der starter en krig, men vi forbeholder os retten til at forsvare os selv, lyder det videre fra diplomaten, som understreger, at det vil være trygt for danskere at rejse til landet til trods for de seneste dages udvikling.

- Jeg kan kun anbefale danskere at rejse til Iran. Det er det sikreste land i regionen at befinde sig i, og der har ikke været ét tilfælde af angreb på turister, siger Ali Karim Sarmadi.

Militært beskrives situationen som anderledes anspændt.

Der er for øjeblikket 140 danske soldater i Irak som en del af en større NATO-mission mod Islamisk Stat. Om skal kaldes hjem på grund af den spændte atmosfære i regionen, "vurderes løbende", siger Jeppe Kofod til TV 2.

Konflikt må nedtrappes

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger efter et hastemøde i alliancen, at konflikten i Mellemøsten må nedtrappes.

Det samme siger den danske udenrigsminister Jeppe Kofod og understreger på Twitter, at "diplomatiet må herske".

Både i weekenden og mandag har der været mindeoptog og demonstrationer i såvel Iraks hovedstad Bagdad som den iranske hovedstad Teheran.

Onsdag er der indkaldt til møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor trusselsniveauet mod de danske soldater i Irak vil blive taget op til vurdering.