Samfund

Strandet havskildpadde i Danmark svømmede måske forkert på vej til Azorerne

Den lille havskildpadde er nu i karantæne hos Den Blå Planet, hvor dyrlæger forsøger at få både vand og mad i den.

Det er kun sjette gang i løbet af de seneste 100 år, at der er skyllet en havskildpadde i land i Danmark.

Det fortæller Lars Skou Olsen, der er chef for dyr og anlæg ved Den Blå Planet, efter to tyske turister torsdag formiddag fandt en lille havskildpadde på omtrent to kilo, som var skyllet op på kysten ved Blåvand.

Nu har skildpadden taget vejen fra den jyske vestkyst til akvariet Den Blå Planet i København, hvor den ligger i karantæne og til observation.

Skildpadden var meget medtaget, da turisterne fandt den, men Lars Skou Olsen forsikrer, at den er i bedring.

- Den har det efter omstændighederne meget godt. Den har været meget nedkølet, helt ned til tre-fire grader, og normalt er det sådan, at et krybdyr dør, hvis det er nedkølet for længe. Nu har vi fået den varmet lidt op og givet den noget at drikke. Vi har også tilbudt den noget at spise, den har fået antibiotika, og den er løbende under tæt tilsyn af vores dyrlæger, siger han til TV 2.

Dyrlægerne holder blandt andet øje med, om den ser klar ud i øjnene, ligesom de tjekker, hvor løs skildpadden er i huden for at se, om den mangler væske eller ej.

- Den er stadig lidt dehydreret, da vi kan se, den hænger lidt med lufferne, siger Lars Skou Olsen.

Svømmede måske forkert i Florida

Det er måske ikke så mærkeligt, når man ser på den lange rejse, den lille havskildpadde har været ude på.

- Mit gæt er, at den kommer fra en Florida-population, hvor den er blevet grebet af Golfstrømmen på vej til Azorerne, så er den blevet ført ned gennem Den Engelske Kanal, hvorefter den er blevet grebet af Jyllandsstrømmen, inden den er blevet skyllet i land ved Blåvand, forklarer dyrechefen.

Dyrlægerne ved endnu ikke, om de har med en han eller hun at gøre.

- Vi kan ikke se kønsforskelle på den endnu, det kan man først, når den bliver en del ældre, hvor hannerne udvikler en lang hale, forklarer han.

Den lille havskildpadde er to kilo tung og er af arten karetteskildpadde. Den har det efteromstændighederne godt, selvom den var meget nedkølet, da den blev fundet ved Blåvand.

Lars Skou Olsen vurderer, at skildpadden er fra enten denne eller sidste ynglesæson, da den stadig ikke er større end en spisetallerken.

Hoved som en træstub

Dyrlægerne ved Den Blå Planet har dog fastslået, at den unge havskildpadde hører til arten "uægte karetteskildpadde".

- På engelsk hedder den loggerhead, fordi den får et meget stort hoved, som minder om en træstub, siger Lars Skou Olsen.

Kan man slippe den ud igen?

- I princippet kan man godt, men så skal man først finde ud af, hvor den præcist kommer fra. Der er ni populationer rundt om i verden, hvor man skal ramme den rigtige. Vi kan ikke slippe den ud omkring Danmark, fordi her er alt for koldt.

Den lille havskildpadde kan ses på Den Blå Planet fra om en måneds tid, når den er færdig med at være i karantæne og forhåbentlig er kommet sig helt.