Samfund

Dronningen vært for endnu to nytårskure

Torsdag afholdes der nytårskur for højesteretsdommere, officerer i livgarden og det diplomatiske korps.

Kongehuset indledte onsdag året med den traditionelle nytårskur for ministre, Folketingets formand og repræsentanter for det officielle Danmark.

I dag, torsdag, bød kongehuset velkommen til yderligere to nytårskure.

Først var Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps inviteret i Christian VII's Palæ på Amalienborg klokken 9.50.

Anden kur byder på udenlandske gæster

Klokken 11.30 bød kongehuset velkommen til dagens anden kur. Den finder sted på Christiansborg Slot, hvor dronningen og kronprinsparret tog imod diplomatiet.

Her var missionschefer i korpset af diplomater inviteret med deres ægtefæller. Det samme var akkrediterede ambassadører og deres ægtefæller.

Før klokken 11 var gæsterne allerede begyndt at strømme til Christiansborg. Iblandt gæsterne var Nigers ambassadør i Danmark, Amadou Tcheko.

Han skulle som den ambassadør, der har været i Danmarks i længst tid, holde tale for dronningen.

Kunne vælge mellem nationaldragt og officiel beklædning

Flere af gæsterne havde valgt at iklæde sig deres lands nationaldragt. Her i blandt den georgiske ambassadør til Danmark, Gigi Gigiadze.

- I år besluttede vi at komme i vores nationaldragt, fordi vi i år havde muligheden for at vælge den officielle påklædning eller nationaldragten. Vi vil gerne repræsentere vores land på bedste vis, og det er den bedste mulighed for det, sagde ambassadøren inden han sammen med sin hustru gik ind for at ønske dronningen godt nytår.

Perus ambassadør til Danmark, José Antonio Bellina Acevedo, havde modsat valgt at iklæde sig det officielle antræk, da han for første gang skulle deltage i nytårskuren. Han har dog sagt goddag til dronning Margrethe én gang tidligere.

- Jeg mødte dronningen, da jeg blev akkrediteret (tiltrådte som ambassadør red.) Men en ceremoni som denne er meget smuk.

En gammel tradition

Dronningen ankom sammen med kronprinsparret efter planen som de sidste til kuren på Christiansborg Slot.

Traditionen med nytårskure, der strækker sig over flere dage, stammer fra tiden efter Første Verdenskrig, hvor kurene ikke længere kunne gennemføres på en og samme dag den 1. januar.

Det skyldtes, at antallet af statsinstitutioner voksede op gennem 1900-tallet. Samtidig blev der oprettet flere ministerier, og en lang række nye lande opstod, hvilket medførte flere diplomatiske repræsentationer.