Samfund

Dronningen talte om ensomhed, klimakrise og antisemitisme

Dronningens nytårstale nummer 48 var en påmindelse om at passe på kloden.

Jorden er sårbar, mennesket er ensomt og klimakrisen nærværende.

Det var tre af de store budskaber i dronningens nytårstale her til aften.

- Jorden er sårbar, det har danskerne indset, sagde dronningen under sin nytårstale nummer 48 siden 1972.

Majestæten adresserede det fælles ansvar, der påhviler os alle, når det handler om at passe på kloden.

- Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig udfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever og hvad vi gør, sagde dronningen, som som også tog fat i ensomhed, som et tema i tiden.

I årets nytårstale berører dronningen også emnet ensomhed. Hun mener, vi skal være bedre til at tale sammen også under fire øjne og uden facebook.

- Det er en følelse, som rammer mange. Det gælder ikke alene socialt udsatte, det gælder ældre mennesker, som ser deres ægtefælle og deres jævnaldrende falde fra – hvor blev de af, alle de, der fyldte hverdagen?, lød det fra dronningen.

Præget af forkølelse

Dronning Margrethe, som var tydeligt præget af forkølelse, bredte fænomenet ensomhed ud til noget mere alment. At være ensom blandt mennesker, behøver ikke bare at have mistet en af sine nære eller befinde sig som udstødt i samfundets randzoner.

- Men det kan ligeså vel gælde børn og ganske unge mennesker. Hvem vil lege med mig? Hvem har jeg at snakke med? Ikke bare på Facebook, men rigtigt: ansigt til ansigt under fire øjne med en jævnaldrende eller med en, der er ældre, og som man kan betro sig til. En at dele sine tanker med. Vi har brug for at tale sammen, også om ensomheden. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for at få bekræftet, at vi betyder noget, understregede dronningen.

Nytårstalen kom også til at dreje sig om antisemitisme. Og det er en tendens, der kræver sammenhold og stillingtagen, lød det fra dronningen.

- Det er beskæmmende at opleve, hvordan antisemitismen igen stikker sit grimme ansigt frem, også her hos os. Antisemitisme, intolerance og undertrykkelse af anderledes tænkende hører ingen steder hjemme. Det er noget, som vi skal være meget opmærksomme på og hjælpe hinanden med at modarbejde, lød formaningen fra majestæten, som udtrykte taknemmelighed for danskernes måde at være imødekommende overfor kongehuset på.

- Jeg er taknemmelig for alt, hvad årene bringer mig, og for al den varme, som jeg og hele min familie stadig bliver mødt med. Det både inspirerer os og forpligter os, sagde dronningen, der også med stolthed glædede sig over at se sin familie trives.

- Hver dag gør min store familie mig stolt, sagde dronning Margrethe.

- Kronprinsen og kronprinsessen har nok at bestille og samtidig formår de at skabe et varmt hjem for deres familie om deres fire børn.

Dronningen fortæller stolt om hendes yngste søns seneste bedrifter med efteruddannelse og et tv-program.

- Prins Joachim er i Paris, hvor prinsen uddanner sig ved det franske forsvar. Samtidig har jeg nydt at nyde hans fortællinger om Danmarks historie i fjernsynet. Det tænkte jeg nok, at han ville være god til.