Samfund

Løbsk vindmølle er blandt de sidste af sin slags

Den 33 år gamle vindmølle er en skrabet model med en simpel konstruktion, forklarer ekspert.

En ældre vindmølle pisker i dag afsted på Mors, efter den i nat løb løbsk.

Af frygt for at vingerne kan blæse af vindmøllen, er den nærmeste vej - Næssundvej - spærret for færdsel mellem Harrehøjvej og Vildsundvej.

Den omkring 30 meter høje vindmølle på 175 kilowatt er fra 1986 og af mærket DWP. Der er ikke tale om den mest moderne konstruktion, og derfor ville det samme næppe kunne ske på en moderne vindmølle.

Det fortæller direktør i Nordic Wind Consultants, Strange Skriver, til TV 2. Nordic Wind Consultants består af tekniske konsulenter, som tager ud i landet og laver godkendelser på vindmøller.

Således kender Strange Skriver også den konkrete vindmølle, som nu er løbet løbsk. Ifølge ham er det i højere grad fabrikatet DWP end det faktum, at der er tale om en 33 år gammel vindmølle, der er problematisk.

- Det var en rimelig skrabet model med en meget simpel konstruktion, der blev lavet dengang. Sikkerhedsniveauet lever ikke op til det, der er lavet sidenhen, siger han.

For farligt

Mandag morgen oplyste Jan Nørrum, der er vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, til TV 2, at det stadig er uvist, hvorfor vindmøllen er løbet løbsk.

- Teknikere har over natten tilset vindmøllen, men de har ikke kunnet komme op i selve vindmølletårnet, da det er for farligt, sagde Jan Nørrum.

Strange Skriver forklarer, at der er to bremsesystemer i vindmøllen.

- Det ene bremsesystem er gået ned ved en fejl, hvorefter generatoren er koblet ud. De næste bremser er kommet ud, men de kan ikke stoppe møllen. De kan kun holde den i en sikker tilstand.

Vindmølle Mors

Kan ikke komme op i vindmøllen

Strange Skriver vurderer, at det er begrænset, hvor længe vindmøllen kan fortsætte med at køre videre. Men hvis vejrforholdene fortsætter med hård blæst i flere dage, er der risiko for at vingerne bliver revet af. Og indtil videre er der intet at gøre.

- Man kan ikke komme op i en vindmølle, når den kører sådan. Det skal blive helt vindstille, for at den ikke kører rundt. Så vil man kunne komme op i vindmøllen og stoppe den. Men intet tyder på, at det bliver vindstille lige nu, siger han.

Den tekniske vindmøllekonsulent forklarer, at vindmøller af fabrikatet DWP blev sat op i Danmark over en periode fra 1986 til 1990. I dag er der ikke mere end én håndfuld tilbage, vurderer han.

Fem vindmøller tilbage

Et hurtigt opslag i Energistyrelsens Stamdata for Vindmøller bekræfter Strange Skriver i, at der ganske rigtig i dag befinder sig fem DWP vindmøller i Danmark - inklusive den løbske mølle på Mors. Ellers er de fleste pillet ned i årenes løb.

Ud over den løbske vindmølle på Mors, er der yderligere én vindmølle i Mariager, to vindmøller i Jammerbugt og én i Tønder. Sidstnævnte har dog ikke været i drift længe, ifølge Strange Skriver.

Et område i en radius af 150 meter fra vindmøllen er blevet afspærret som følge af situationen.

Der bor ingen mennesker i området tæt på vindmøllen.