Samfund

Kendt blogger deler billede fra kontroversiel tandbehandling - ekspert kalder det 'meget drastisk'

Det er næsten som at operere en velfungerende finger af, fordi du ikke kan lide neglen, siger formand for Tandlægeforeningen om behandlingen.

- Det ser voldsomt ud. Hvis hendes tænder ikke har fejlet noget, er det en meget drastisk behandling.

Sådan siger formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleist til TV 2 efter at have set et billede, influent og blogger Fie Laursen torsdag delte med sine mere end 315.000 følgere på Instagram.

23-årige Fie Laursen er lige nu i Tyrkiet for at få et helt nyt tandsæt med porcelænsfacader - de såkaldte 'veneers'. Som billedet viser, er hendes egne tænder som en del af behandlingen blevet slebet ned til små, hvide stumper, så de ’nye tænder’ kan påsættes. Det skriver BT.

- Jeg har altid været utilfreds med mine tænder. Jeg følte, de var for små, og tænderne er jo noget af det første, man lægger mærke til, siger Fie Laursen til TV 2 om bevæggrunden for at lægge sig i tandlægestolen hos den klinik, som hun på Instagram reklamerer for.

Tænderne skulle slibes til, før facaderne kunne påsættes. Ifølge Fie Laursen selv skal hendes 'veneers' udskiftes mellem hvert femte og hvert tiende år.

Formand: - Man ødelægger en sund tand

Men en sådan behandling virker ikke som den rigtige vej at gå, siger Susanne Kleist, der også til daglig arbejder som tandlæge.

- Man ødelægger en sund tand, som kunne fungere resten af livet. Her fjerner man en velfungerende del af ens krop, som aldrig komme tilbage. Det er næsten som at operere en velfungerende finger af, fordi du ikke kan lide neglen, siger hun.

Hvad er en influent?

En influent/influencer deler personlige oplevelser, erfaringer eller sjove videoer og billeder med sine følgere på de sociale medier - såsom Instagram og Youtube. I takt med at de får mange følgere, kan de tjene penge på at reklamere for virksomheder.

Kendte influenter er eksempelvis: Julia Sofia, Irina Olsen, Anders Hemmingsen, Lakserytteren, Louise Madsen, Emil Olsen og Mascha Vang.

I sit virke har hun flere gange oplevet, at unge piger har ønsket at få foretaget ændringer på tænderne, fordi de gennem sociale medier og lignende har fået et billede af, hvordan man skal se ud.

- Alle oplever perioder, hvor de er usikre på sig selv. Men ofte lægger det sig igen, når man finder sig selv, siger Susanne Kleist.

Hun frygter dog, at Fie Laursens opslag kan være med til at påvirke influentens følgere. Derfor anbefaler hun stærkt, at man altid kontakter en professionel tandlæge for at få en snak om mindre drastiske måder at behandle tænderne på.

Influent: - Mine følgere er klogere, end man gør dem til

Fie Laursen selv er dog ikke bekymret for dem, der følger hendes liv på de sociale medier.

- Mine følgere er klogere, end folk gør dem til. Jeg tror ikke, at der er nogen, der ser mine opslag og bare får det samme gjort, siger hun og understreger, at man skal være 18 år for at kunne få lavet indgrebene.

Sådan så Fie Laursens tænder ud før operationen.

Men du har mange unge følgere. Er du ikke med til at bidrage til et unaturligt billede af, hvordan man skal se ud?

- Der er mange, der kommer efter mig med, at jeg har unge følgere. Men de fleste er over 18 år. Jeg kommer fra realityprogrammer, hvor man har sex for åben skærm og drikker sig ned. Det er heller ikke for børn.

Ikke desto mindre er der mange aldersgrupper, der følger med. Tror du, det kan påvirke dem?

- Forældrene må tage noget ansvar, hvis folk er for unge til at være på Instagram. Og hvis man er gammel nok til at være på Instagram, er man også gammel nok til at tænke selv. Det er ikke kun mig, der viser det. Folk kigger jo også på alle andre på Instagram, som påvirker deres selvtillid.

Afstemning

Synes du, det er okay at reklamere for kosmetiske behandlinger på Instagram?

Dog ved Fie Laursen også selv, at hun er slem til at finde ”fejlene” ved sit spejlbillede.

- Mit billede af mig selv er lidt fucked. Jeg kan ikke få nok. Det er branchen, der fucker en op, siger hun.

Det er let at sammenligne sig selv med andre på sociale medier og længes efter, hvordan de ser ud, uddyber hun.

Lektor: - Unge er lettere at påvirke

Lige meget om der er tale om reklamer i sin oprindelige forstand eller gennem influenter, vil unge mennesker være lettere at påvirke end andre. Det siger lektor ved Institut for Kommunikation og Psykologi Lars Pynt Andersen.

- Typisk vil de unge være mere usikre på sig selv, mere søgende og mere desperate efter at finde en plads i tilværelsen. Derfor er de også lettere at påvirke, siger han.

Kender du reglerne for influenter? Test dig selv herunder.

Har du styr på reglerne?

 1. I et reklameopslag på Instagram har influenten tagget virksomhedens navn. Er det tydeligt nok, at der er tale om reklame?

  Du har 0 rigtige

 2. I et reklameopslag på Instagram står der, at det er ”i samarbejde med” en virksomhed. Er det tydeligt nok, at der er tale om reklame?

 3. I et reklameopslag på Instagram står der "reklame" i bunden af opslaget. Er det tydeligt nok, at der er tale om reklame?

 4. I et reklameopslag på Instagram står der, at det er ”sponsoreret” af en virksomhed. Er det tydeligt nok, at der er tale om reklame?

 5. Skal en aftale mellem en virksomhed og en influent være skriftlig, før der er tale om reklame?

 6. En virksomhed giver dig rabat på deres webshop, hvis du deler et link. Skal du skrive, at det er reklame?

 7. Du arrangerer en konkurrence eller en såkaldt ”give away” for en virksomhed. Skal du skrive, at det er reklame?

 8. Du har fået tilsendt et gratis armbåndsur fra et firma, men de har ikke skrevet, at du nødvendigvis skal reklamere for det. Alligevel vælger du at dele et billede af det. Skal du skrive, at det er reklame?

 9. En virksomhed ønsker at henvende sig til en influent på 14 år for at få hende til at reklamere for deres produkter. Hvordan bør de bære sig ad for at overholde loven?

 10. Den 14-årige pige reklamerer for virksomheden og skriver: "Gå ind på linket herunder og køb" og indsætter et direkte link. Er det lovligt?