Samfund

Her er årets mest læste artikler

De mest læste historier fra i år er rangeret fra bund til top. Ritzau Scanpix

I anledning af det nye år har vi samlet de ti mest læste artikler på tv2.dk i 2019.

Grøntsagsforvirringen hos de unge er stor, og det samme var den kortlægning af danskernes sexvaner, der blev lavet i år.

Derudover står 2. januar og den alvorligste togulykke i Danmark i 30 år nok klart i hukommelsen hos de fleste.

Året har budt på lidt af hvert, og det afspejler sig også i listen over de historier på tv2.dk, som flest klikkede sig ind på i løbet af 2019.

Nederst finder du også de tre artikler, som læserne brugte mest tid på.

Men først kommer listen over de ti mest læste fra bund til top:

10. Skjulte optagelser afslører "skræmmende" og "skadende" behandling af pige i vuggestue

Optagelserne i en københavnsk vuggestue viste omsorgssvigt, mente både eksperter og kommunen.

Kravet om minimumsnormeringer i de danske daginstitutioner har fyldt meget i den offentlige debat i 2019.

Og i kølvandet på det øgede fokus satte TV 2 sig for at undersøge, hvordan forholdene i institutionerne egentlig er, når forældrene har afleveret og lukket døren bag sig.

I denne artikel blev der afsløret klip fra dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’, der ifølge eksperter viste både ”skræmmende” og ”skadende” behandling af et vuggestuebarn.

9. Macron vil genopbygge Notre Dame på fem år

Branden startede kort før klokken 19, og først klokken 03 om natten kunne brandfolkene meddele, at den var under kontrol.

En voldsom brand hærgede 15. april den verdensberømte katedral Notre Dame, der blev opført i den franske hovedstad, Paris, for over 850 år siden.

Det fik allerede senere samme dag den franske præsident, Emmanuel Macron, til at love befolkningen, at kirken bliver genopbygget.

Branden ødelagde blandt andet kirkens ikoniske spir samt tagkonstruktionen, mens det lykkedes de omkring 500 brandmænd, der deltog i slukningsarbejdet, at stoppe flammerne, inden de fik fat i de to tårne og facaden.

8. Halvdelen af danske unge kan ikke genkende disse tre grøntsager - kan du?

Hvordan ser skorzonerrod, pastinak, grønkål, knoldselleri og jordskokker egentlig ud? Det havde især de unge svært ved at svare på.

En undersøgelse offentliggjort af organisationen Madkulturen i december viste, at mange danske unge har svært ved at navngive flere grøntsager, der betegnes som helt almindelige.

Derfor gav tv2.dk læserne mulighed for at teste egne evner i at genkende forskellige grøntsager og bælgfrugter.

7. Tv- og radiovært Benedicte Balling er død

Benedicte Balling efterlod sig mand og datter, da hun gik bort. Her ses hun i 2011.

Tilbage i april sov den 43-årige tv- og radiovært Benedicte Balling stille ind efter et længere kræftforløb.

Hun blev kendt blandt danskerne, da hun i 1996 debuterede på tv med 'Go' morgen Danmark' og senere i 2012 blev vært på radiokanalen The Voices morgenprogram 'Vågn Op!'.

I de sidste år var hun vært på Nova FM.

6. 'Vild med dans' 2019 er slut - sådan gik det uge for uge

Jakob Fauerby og Silas Holst ses her ved finalen i 'Vild med dans' i Forum Horsens.

’Vild med dans’ 2019 var sæsonen, hvor Guldkroen-kokken Umut Sakarya dansede sig gennem syv fredage trods bundkarakterer fra dommerne, det første par af samme køn medvirkede, og et andet par fandt inspiration i psykisk sygdom.

Parret af samme køn, Jakob Fauerby og partner Silas Holst, endte som vinder efter en tæt finale mod sanger Coco O. og Morten Kjeldgaard.

5. Hvor ofte har danskerne sex? Det afslører nyt stort videnskabeligt studie

Næsten hver tredje dansker svarede i undersøgelsen, at de har haft sex indenfor den seneste måned.

I den største af sin slags i verden afslørede en dansk undersøgelse i september, hvor ofte den almindelige dansker har sex.

For langt de fleste sker det mere end én gang om måneden.

Undersøgelsen handlede derudover om alt fra utroskab til antal partnere til analsex.

4. Otte personer omkommet - lyntog ramt af gods fra godstog på Storebæltsbroen

Her holder toget fra ulykken afdækket i Nyborg.

Lidt efter halv otte 2. januar modtog politiet meldingen om den togulykke, der viste sig at være den værste i 30 år i Danmark.

En sættevognstrailer var blæst delvist af et godstog, der var på vej mod Fyn, da det på lavbroen passerede et lyntog på vej i den modsatte retning. 8 personer omkom og 16 blev kvæstet.

Artiklen var den første, der var ude på tv2.dk om ulykken.

3. Indtast dit navn og få svaret: Så populært er det i dag

I artiklen har man mulighed for at taste sit eget navn ind i en såkaldt navnemaskine.

Navnene Peter og Anne har længere været de mest udbredte navne i Danmark – og det kunne navneopgørelsen for 2019 fra Danmarks Statistik ikke lave om på.

I tv2.dk’s artikel fik læserne mulighed for at teste, hvor mange der bærer lige præcis samme kombination af for- og efternavn som dem.

2. Test dig selv: Kan du bestå den nye indfødsretsprøve?

Indfødsretsprøven blev indført i 2015.

Når man ansøger om at blive dansk statsborger, er et af kravene at bestå den såkaldte indfødsretsprøve, det blev offentliggjort en ny af i år.

Den består af 40 multiple-choice-spørgsmål, som handler om danske samfundsforhold, kultur og historie. For at bestå skal minimum 32 af svarene være rigtige.

1. Tre af Bestseller-ejers børn dræbt i terrorangreb

Anne og Anders Holch Povlsen til begravelsen med deres datter.

Flere hundrede blev dræbt og mindst lige så mange såret, da en række bomber ramte tre kirker og fire hoteller i Sri Lanka 21. april 2019.

Blandt de dræbte var tre danske børn. Det var Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen og hans kone Anne Holch Povlsen, der havde mistet tre af deres fire børn i et af angrebene.

Det rørte mange danskere, der i dagene efter satte blomster ved tøjkoncernens hovedkvarter og arrangerede fakkeltog i Aarhusbydelen Stavtrup, hvor familien bor.

Dem blev der brugt mest tid på

En ting er de begivenheder, der fik så meget opmærksomhed, at mange tusinde klikkede sig ind på dem. En anden ting er de historier, som læserne ikke kunne slippe igen og i gennemsnit brugte adskillige minutter af deres tid på.

Som en klar favorit ligger artiklen 'Adopteret pige fik forbud mod at se mor og søster i hjemlandet - efter syv år listede hun afsted om natten'. Det er historien om Amy Rebecca Steen, der i 2009 blev revet bort fra sin etiopiske familie og blev adopteret til Danmark. Hun fortæller om, hvordan savn og svigt har tynget hendes liv lige siden.

Tv-værten Peter Ingemanns fortælling om at vokse op med en far, der var millionær og alkoholiker var også noget, som der blev brugt meget tid på. Og som nummer tre kommer sagen om rugemoderen, der snød to par og selv beholdt børnene.