Samfund

Partier vil stramme regler for fyrværkeri

Alternativet ønsker et totalforbud, mens Enhedslisten og Socialdemokratiet fortsat vil gøre det lovligt nytårsaften.

Flere steder på Nørrebro i København blev der torsdag aften skudt med fyrværkeri mod busser, taxaer og personer.

Affyringer og kast med fyrværkeri har ifølge Københavns Politi stået på både onsdag og torsdag aften. Torsdag tilbageholdt politiet flere personer, som dog senere blev løsladt.

Problemerne har medført reaktioner fra de danske politikere, hvor der på tværs af Folketinget er kommet forslag til ændringer af de nuværende regler for affyring af fyrværkeri.

Alternativet melder mest markant ud og mener, at et totalforbud mod salg af fyrværkeri til private er vejen frem.

- Det vil vi af både sikkerhedsmæssige årsager og af hensyn til klimaet, siger retsordfører Sikandar Siddique.

I første omgang bør forbuddet kun være for en periode for at finde den rette model. Ved et forbud kan eksempelvis kommuner stå for fyrværkeriet nytårsaften, mener Alternativet.

Kommuner kan udnytte zoneforbud

I dag er det tilladt at fyre fyrværkeri af fra 27. december til og med 1. januar. Det er tilladt at købe fyrværkeri mellem 15. december og 31. december.

Rosa Lund, der er retsordfører for Enhedslisten, afviser et totalforbud mod fyrværkeri, men mener, perioden skal forkortes, så det kun er tilladt at fyre fyrværkeri af på nytårsaften.

- Vi skal kigge på, om der skal være særlige steder i byer, hvor man må fyre fyrværkeri af, så der er styr på det. Og der skal være bedre kontrol med salg af fyrværkeri. Der bliver solgt rigtig meget ulovligt fyrværkeri i Danmark, siger Rosa Lund.

Flere steder på Nørrebro i København blev der torsdag aften skudt med fyrværkeri mod busser, taxaer og personer. Video: Mathias Øgendal

Hos regeringspartiet Socialdemokratiet vil man også kigge på de områder, hvor der bliver fyret mest fyrværkeri af. Umiddelbart er partiet dog afvisende over for et totalforbud.

- Kommuner kan indføre zoneforbud, hvor man ikke må fyre af. I første omgang må vi se på, om kommunerne bruger den mulighed godt nok, siger Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.

- Jeg tror ikke, at vi er klar til at forbyde det helt. Det er en del af den tradition, der er forbundet med nytåret. Og det er måske lige drastisk nok at lade meget få ødelægge det for os andre.

Uenighed om fordeling af ressourcer

Inger Støjberg, retsordfører for Venstre, mener ikke, at strammere regler vil gøre den store forskel i forhold til episoderne på Nørrebro.

- Hvis man tror, at man ved at ændre reglerne kan komme det her til livs, så tror jeg, at man tager fejl. For de her personer er fuldstændig uden for pædagogisk rækkevidde og efterlever i forvejen ikke reglerne.

- Det, der skal til, er en massiv politiindsats, som vi ser allerede nu, siger hun.

Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard, er imidlertid ikke tilfreds med den politiindsats, der bliver ydet i gaderne. Han mener, politiets ressourcer bliver brugt forkert.

- Det er dybt uacceptabelt, at man skal frygte at blive ramt. Det er bekymrende at høre politiet sige, at alle med en puls er i risikozonen på Nørrebro, og at det kun er held, at ingen er blevet ramt endnu, siger Kristian Hegaard.

Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politiet oplyser, at de sætter flere betjente på gaden på Nørrebro i de kommende dage. Han forventer, at urolighederne vil fortsætte fredag aften.