Samfund

Bytter julegaver for 300 millioner kroner - her er reglerne

Fik du ikke, hvad du ville have i julegave, kan du nederst i artiklen få overblik over byttereglerne.

Julegaveræset er måske ovre, når julen er slut. Men en af julens helt store efterdønninger skal først til at begynde.

For ikke alle får det, de lige havde ønsket sig til jul. Måske passer størrelsen på skoene ikke, eller også er det ikke lige den rigtige type køkkenkniv.

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at danskerne vil bytte julegaver til en værdi af 300 millioner kroner.

- Det ser ud til, at der blev købt julegaver for et mindre beløb i år i forhold til sidste år, men vi har anslået, at omfanget af gavebytningen procentvis er nogenlunde stabilt, siger Bo Dalsgaard, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv, til TV 2.

Dansk Erhverv estimerer, at danskerne har købt julegaver for 6,8 milliarder kroner, cirka 200 millioner kroner færre end sidste år. Det svarer til, at mellem fire og fem procent af de julegaver, der blev givet i år, bliver byttet.

- Vi forventer, at butikkerne får travlt - også fordi der er mange butikker, der starter udsalg fredag, siger Bo Dalsgaard.

Afstemning

Skal du bytte en gave i år?

Kiosk hiver ekstra bemanding ind

Hos Nørrebros Kiosk i Horsens er man ved at være klar til bytteræset. Her samarbejder man med GLS og tilbyder derfor kunder at modtage og returnere pakker, der er købt på nettet.

- Vi forventer at få travlt fra nu af frem til lørdag efter nytår, siger Rosa Benkjer, der ejer Nørrebros Kiosk.

Hun har derfor sørget for ekstra bemanding, og klokken halv otte fredag morgen vil der stå tre personer klar til at tage imod pakker.

- Vi joker med, at de ekstra reoler vi satte op i forbindelse med black friday skal bruges til returpakker, siger Rosa Benkjer.

Fra 1. december frem til jul udleverede kiosken 4000 pakker til forbrugerne.

Vær opmærksom på regler

Selvom mange butikker - både fysiske og online - tilbyder muligheden for at bytte uønskede julegaver, er der ofte en række regler, forbrugeren skal være opmærksom på.

- Forbrugerne skal være opmærksomme på, at fysiske butikker selv kan fastsætte forholdene for bytteriet. Derfor skal forbrugeren først og fremmest huske at have byttemærket eller bonen med for at kunne vise, hvor varen er købt, siger Bo Dalsgaard.

Er du ikke helt sikker på de gældende bytteregler, kan du fået overblik herunder:

Byttereglerne

 1. Bytteregler i fysiske butikker

  De fysiske butikker har ikke pligt til at bytte dine gaver, men det er en ekstra service, som de fleste tilbyder. Man skal dog skelne mellem, om butikken giver returret eller en bytteret.

  • Bytteretten betyder, at man har ret til at bytte varen til andre varer i butikken. Har man for eksempel fået en gave til 200 kroner, kan man med en bytteret få lov til at købe andre varer for samme beløb.
  • Returret betyder, at man kan gå ind i butikken og få alle pengene retur. 
 2. Kvitteringen er vigtig

  Selvom butikken tilbyder fuld returret, kræver det i de fleste tilfælde en kvittering. På den måde kan sælger se, hvordan varen er betalt – om der for eksempel er benyttet et gavekort, så pengene skal udbetales på et nyt gavekort eller kan gives kontant.

  Derudover er kvitteringen altid vigtig at gemme, så man kan benytte sig af sine to års reklamationsret, hvis varen skulle risikere at have fejl eller mangler.

 3. Behold din gave og få penge tilbage

  Hvis der er returret på din gave, og butikken efterfølgende sætter prisen ned, kan man bytte gaven og købe den igen til en lavere pris. Har man for eksempel fået en gave, der koster 300 kroner og efterfølgende sættes ned til 200 kroner, så kan man altså få 100 kroner tilbage.

 4. Gaven skal kunne sælges igen

  Når man returnerer gaven til butikken, skal den være så god som ny. Det vil sige, at den skal kunne sælges til fuld pris igen.

  Varen må med andre ord kun prøves, som man kan gøre det i en butik.

  Sælger skal inden købet oplyse, om der er andre krav, inden varen kan tages retur. Eksempelvis om mærkerne skal sidde på eller om varen skal være i originalemballage.  

  Hvis man vil have det fulde beløb retur, gælder de samme ting, når man handler på nettet. Men her kan man også returnere en brugt vare. I sådan et tilfælde skal man dog selv betale for en eventuel værdiforringelse.

  Som kunde har man selv ansvaret for pakken, indtil den igen er i sælgers varetægt. Det vil sige, at det er ens eget ansvar, hvis den for eksempel bliver væk eller går i stykker under fragten. Det er derfor en god ide at få en kvittering for at have indleveret pakken.

 5. Køb på nettet kan også fortrydes

  Har man fået en julegave, der er købt på nettet, kan man altid fortryde indtil 14 dage efter, at køberen har modtaget den med posten. Inden for de to uger er det blot nødvendigt, at man har givet tydeligt udtryk for – gerne på skrift – at man ønsker at returnere. Derfra har man så 14 dage til at få sendt varen afsted.

  Det er vigtigt at gemme kvitteringen for afsendelse, så det er muligt at bevise over for butikken, at den er sendt afsted inden for tidsrammen. Ofte har netbutikker længere byttefrist i forbindelse med julen, men det skal man tjekke hos den enkelte butik.

  Vær opmærksom på, at pengene går tilbage på gavegiverens betalingskort.

Kilde til de gode råd er Konkurrence- og forbrugerstyrelsen på Forbrug.dk samt Forbrugerrådet Tænk på Taenk.dk