Samfund

Faderen til prinsesse Märtha Louises børn er død

Det norske kongepar sørger over, at deres børnebørn har mistet deres far, og for kronprinsparret var Ari en god ven, meddeler det norske kongehus.

Den norske forfatter, kunstner og tidligere ægtefælle til Norges prinsesse Märtha Louise, Ari Behn, er død, 47 år. Det oplyser familien til tv-stationen NRK.

Ari Behn tog sit eget liv første juledag, oplyser en talsmand for familien til nyhedsbureauet NTB.

Har du tanker om selvmord?

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, hjælper det at få sat ord på de svære tanker og følelser.

Du kan kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange.

Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.

Du kan også kontakte Psykiatrifonden, der tilbyder personlig rådgivning og samtale til mennesker med psykiske sygdomme og problemer. Telefonnummeret er 39 25 25 25.

- Det er med stor sorg i hjertet, at vi, de aller nærmeste pårørende til Ari Behn, i dag må meddele, at han har taget sit eget liv. Vi beder om respekt for vores privatliv i tiden fremover, siger Ari Behns manager, Geir Håkonsund, på vegne af familien.

Ari Behn var gift med prinsesse Märtha Louise, der er datter af den norske konge, fra 2002 til 2016, hvor parret blev skilt.

Ari Behn er far til tre døtre, der er henholdsvis nummer fem, seks og syv i arvefølgen til den norske trone. Der er tale om 16-årige Maud Angelica Behn, 14-årige Leah Isadora Behn og 11-årige Emma Tallulah Behn.

For os var Ari en god ven, et kært familiemedlem og en fantastisk onkel

Det norske kronprinspar

Han var modig, farverig og respekteret

Ifølge chefredaktør på Billed-Bladet, Annemette Krakau, var Ari Behn en person, der tog alle med storm, fordi han var en anderledes type:

- Han var en enfant terrible (en person, der bevidst eller ubevidst provokerer, red.). Han var modig, farverig og havde sin meningers mod, siger hun til TV 2.

Selv om det norske kongehus nogle gange må have holdt vejret, fordi Ari Behn var svær at styre, syntes mange nordmænd, at han var et frisk pust, da han blev forlovet med den norske prinsesse, forklarer hun.

- Han var en meget respekteret og afholdt del af familien. Han var en fasttømret del af familien, også da parret gik fra hinanden, siger Annemette Krakau.

Det norske kongehus: Vi elskede Ari

På det norske kongehus' officielle hjemmeside oplyser kongehuset, at de har modtaget beskeden om Ari Behns bortgang med stor sorg.

- Ari var en vigtig del af vores familie gennem mange år, og vi bærer med os varme og gode minder om ham. Vi er taknemmelige for, at vi fik muligheden for at lære ham at kende. Vi sørger over, at vores børnebørn har mistet deres kære far - og har dyb medfølelse med hans forældre og søskende, som nu har mistet en kær søn og bror. Vi beder om, at Aris nærmeste familie får ro i denne svære tid, oplyser den norske kong Harald.

Også den norske kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har modtaget beskeden om Ari Behns bortgang med sorg.

- For os var Ari en god ven, et kært familiemedlem og en fantastisk onkel, som vi delte mange af livets små og store øjeblikke med (...) Vi elskede Ari. Vores tanker går specielt til Maud, Leah, Emma, prinsesse Märtha Louise og Aris nærmeste familie, oplyser det norske kronprinspar.

Også den norske statsminister udtrykker via det norske nyhedsbureau NTB sin dybeste medfølelse.

- Mine tanker går til alle, som elskede ham, oplyser Erna Solberg.

- Han bar et lys i sig

En af Ari Behns venner, Mikael Persbrandt, skriver på Instagram, at Ari Behn bar et lys i sig, men at mørket nu havde taget ham.

Denne formulering går igen i flere opslag på de sociale medier, blandt andet fra den norske skuespiller Aksel Hennie:

- Du var den lysende - altid. Du var et af de mest generøse, skinnende og smukke mennesker, jeg har mødt, skriver han på Instagram.

Hans gode ven Per Heimly skriver kortfattet, at han er i bundløs sorg over at have mistet sin bedste ven og blodsbror.

Talte selv om helbredsproblemer

I et interview med det norske medie VG oplyste Ari Behn i oktober i år, at han i løbet af de sidste år har haft nogle helbredsproblemer.

- Jeg er kommet igennem dem. Jeg forsøger at male mit liv og har gjort mig nogle nye erfaringer, som kommer til udtryk i min kunst, sagde han i interviewet.

I oktober sidste år bragte også norske Se og Hør et interview med Ari Behn, hvor han fortalte, at han efter skilsmissen fra prinsesse Märtha Louise blev ramt af angstanfald, som blandt andet endte med et besøg på sygehuset.

Var skribent, dramatiker og billedkunstner

Ari Behn debuterede som forfatter i 1999 med romanen "Fandens trist: Fortællinger" og udgav siden to andre romaner.

Han skrev tv-dokumentarer og var skribent for en række norske aviser og tidsskrifter. I 2011 debuterede han som dramatiker med stykket "Treningstimen", der blev opført på Rogaland Teater. De seneste år havde Ari Behn også succes som billedkunstner.

Ifølge Nettavisen solgte han i 2018 malerier for 5,7 millioner norske kroner.