Samfund

Tidligere formand for Julehjælpen.dk dømt for underslæb: - Han har taget fra de aller-, allersvageste i samfundet

Over 600.000 kroner er taget fra den julehjælp, der skulle være gået til fattige familier.

Den tidligere formand og stifter af Julehjælpen.dk er blevet dømt for dokumentfalsk, mandatsvig og underslæb for over 600.000 kroner.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Julehjælpen.dk.

Den tidligere formand har tilstået at have brugt pengene til andre formål, end det formål Julehjælpen.dk er sat i verden for, at hjælpe de svageste i samfundet i julen.

Eller som bestyrelsesformanden for Julehjælpen.dk formulerer det over for TV 2 efter afgørelsen i Retten på Frederiksberg.

- De penge har han taget fra de aller-, aller-, aller-, allersvageste i samfundet, siger bestyrelsesformand Henrik Hahn-Nissen.

- Det er penge til mindst 1200 juleaftener, 1200 familier, vi kunne have gjort en forskel for. Det er en hel juleaften med gaver, mad, julepynt og juletræer, de penge skulle have gået til, siger han.

- Det, der gør det endnu mere uforståeligt, er tanken om, at han var med til at stifte Julehjælpen.dk i sin tid. Derfor kom det endnu mere som et chok, da vi fandt ud af det.

Det var i efteråret 2017, at man fandt uregelmæssigheder i regnskabet, og i maj 2018 besluttede at politianmelde den tidligere formand.

Helt konkret drejer det sig om cirka 613.000 kroner i perioden 2014-2017.

Dommen faldt 10. december, og den tidligere formand blev idømt et års betinget fængsel og 200 timers samfundstjeneste.

Retten tog ikke stilling til erstatningsansvaret, så Julehjælp.dk har anlagt et civilt søgsmål mod den tidligere formand med krav om tilbagebetaling af pengene.

- Hvis vi får de penge igen, vil det kunne mærkes på, hvor mange ekstra vi kan hjælpe de kommende år. For det er virkelig et enormt beløb for os.

Arbejder gratis

Julehjælpen.dk blev stiftet i 2007 som et forum, man enten kan ansøge om hjælp i form af legetøj, tøj, gavekort og andre genstande, der bliver doneret af private samt virksomheder.

I år har Julehjælpen.dk ifølge formand Henrik Hahn-Nissen hjulpet rekordmange familier. Julehjælpen.dk har i år modtaget 9000 ansøgninger, og man forventer at hjælpe op mod syv-otte tusinde familier.

Alt arbejde med julehjælpen er frivilligt, og derfor er sagen også ekstra ærgerlig, fortæller Henrik Hahn-Nissen.

- Vi i bestyrelsen arbejder gratis, vi betaler også penge for at sidde der. Alle vores frivillige arbejder gratis og betaler også kontingent, og dermed betaler de også for at være frivillige, siger formanden.

- De er hverdagens helte, så det gør dobbelt ondt, at de skal opleve sådan en sag.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra den nu dømte formand, men hans advokat, Nikolaj Juhl Hansen, oplyser, at han i øjeblikket ikke vil kommentere sagen.