TV 2 ECHO

27-årig fik at vide, han ikke ville blive til noget – så skabte han sin egen millionforretning

Jonas Højmark lærte at tøjle sin adhd og kunne som 22-årig kalde sig millionær.

Hvis du besøgte Jonas Højmark, ville du nok ikke tænke millionær lige med det første.

Han bor i et 12 kvadratmeter stort hjørne af sit lager. Lige stort nok til det, han skal bruge. Tekøkken, seng, skrivebord og et køleskab med mad, der helst er købt for flaskepant.

I direkte forlængelse af lejligheden er hans træningsrum. Det er dobbelt så stort som boligen. Her står håndvægte af jern på række under et helvægsspejl.

Jern falder jo ikke værdi, som han siger.

Succes uden eksamen

Jonas tænker som en forretningsmand. Har det værdi, eller kan det vækste, får det lov at blive. Alt andet sorteres fra.

Den unge iværksætter har ingen folkeskoleeksamen. Ingen fornem business-uddannelse. I stedet har han skabt sin egen succes fra bunden ved at pudse vinduer og ved at købe, istandsætte og udleje ejendomme.

Den 27-årige nordjyde, som er en af de tre unge iværksættere, du kan møde i ECHO DOX-serien ’Rend mig i Rigdommen’, er ifølge ham selv god for mere end ti millioner. Men vejen dertil har været fyldt med modgang.

En svær ungdom

Da Jonas var barn, var han en af de der drenge med krudt i røven. Og så meget af det, at man, da knægten var seks år, kunne opsummere ham med fire bogstaver. Adhd.

Alle sagde: ”Jonas, ham gider vi satme ikke være sammen med"

Jonas Højmark, iværksætter

Jonas havde en diagnose, men det ændrede ikke ved, at han ikke forstod sig selv. Han var hyperaktiv, utålmodig og af og til udadreagerende. Og det var mere, end omverdenen kunne rumme.

- Alle sagde: ”Jonas, ham gider vi satme ikke være sammen med. Han er træls og hyperaktiv og alt muligt. Han tænker ikke over, hvad han siger”, fortæller han.

Jonas blev sendt i specialklasse. Senere på et opholdssted med obligatoriske stilletimer, hvor den unge Jonas skulle sidde for sig selv på et værelse og forsøge at tæmme boblerne i blodet.

Jonas levede den kaotiske ungdom til et baggrundskor af folk, der sagde til ham, at han aldrig ville blive til noget.

Det endte med at blive hans drivkraft.

Arbejdede om natten

Som 19-årig startede Jonas en vinduespudservirksomhed. På det tidspunkt var han i lære ved et flyttefirma. Der arbejdede han om dagen, og om aftenen og om natten travede han villavejene i Aalborg tynde og uddelte flyers for sin nye virksomhed.

Kunderne begyndte langsomt at tikke ind, og Jonas knoklede, til han fik slidgigt i fingrene. Nogle gange arbejdede han 60 timer om ugen ved siden af sit arbejde i flyttefirmaet, siger han. Og timelønnen var ikke prangende.

- Jeg forstår slet ikke, jeg kunne holde til det. Nogle dage sov jeg ikke flere dage i streg, siger Jonas.

Men få penge blev til mange. Og nogle år senere var Jonas’ servicevirksomhed en fuldfed forretningssucces. Som 22-årig kunne han kalde sig millionær.

Lærte sig selv at kende

På mange måder ligger nøglen til Jonas’ succes i, at han har lært at vende sine udfordringer til sin styrke. Som en ung mand med adhd er han et kraftværk af energi. I sin ungdom oplevede han, at det var et problem, men i dag bruger han energien i sit arbejde.

Han står helst op mellem klokken tre og seks om morgenen. Så træner han, spiser og tager på arbejde.

- Man kan sige, at jeg gennem mange år har lært mig selv rigtig godt at kende. Jeg er god til at stå tidligt op, jeg er god til at arbejde mange timer. Og så er jeg god til at få de her ting, vi skal have gjort i hverdagen, eksekveret, siger Jonas.

Og så er han drevet af at nå sine mål og at modbevise alle dem, der i ungdomsårene sagde til ham, at han ikke ville blive til noget.

- Det er super, super dejligt at kunne vise de her mennesker, der har sagt, at det ikke vil lykkedes mig, at det nu endelig er lykkedes. Det er faktisk den største glæde ved det, siger han.

Udsætter luksuslivet

Jonas er stolt af, hvad han har opnået. Og han fortæller gerne om det ved at holde foredrag og på sin Facebookside, hvor han har over 37.000 følgere.

Men han holder sig stadig tilbage, når det kommer til at bruge sine penge.

Min livsfilosofi er helt klart at leve på en sten nu, så jeg kan leve som en konge senere

Jonas Højmark, iværksætter

Bevares, han har lige købt en Porsche, men den 12 kvadratmeter store lejlighed smager mere af fattig studerende end rig iværksætter.

Han har valgt at investere sine penge i ting, der kan avle flere penge. I sin forretning og i ejendomme, så lejeindtægterne kan betale for hans fremtidige tilværelse.

- Min livsfilosofi er helt klart at leve på en sten nu, så jeg kan leve som en konge senere, siger han.

Det var længe et mål for Jonas at blive økonomisk uafhængig. Altså at have værdier nok til at kunne leve uden at være afhængig af en løn. Det har han allerede opnået, og derfor er målet nu at være økonomisk uafhængig på luksusmåden.

Men der ligger også en mere personlig årsag bag. For da Jonas voksede op, var hans far meget travl med sit arbejde som sælger. Og det har Jonas et ønske om selv at gøre anderledes.

- Økonomisk uafhængighed er vigtig for mig, fordi jeg gerne vil kunne have tiden til at være sammen med min fremtidige familie, siger Jonas.

Vil inspirere andre

Men det hører fremtiden til. Indtil han fylder 30, skal Jonas blive ved med at udvide sin virksomhed. Og han skal holde flere foredrag. For han føler, at hans historie kan inspirere andre unge mennesker til at gå efter deres mål. Uanset hvilke bump de møder på vejen.

Jonas går ind til foredragene med visheden om, at det ikke nødvendigvis vil blive en succes fra starten.

- Det kan være, de 50 første gange er noget lort. Men jeg ved, at jeg har viljestyrken til at brage igennem de 50 første gange og reflektere over, hvad det egentlig er, der går galt. Og så bliver det godt, siger han.

Det er, hvad livet har lært Jonas. At udfordringer skal tackles lige på kroppen. Man skal lære af dem og arbejde igennem dem.

Du kan nu se de tre første afsnit af ECHO DOX-serien 'Rend mig i Rigdommen' på TV 2 Play.