Samfund

Kontrol afslørede afføring på danske juleænder

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Ved Fødevarestyrelsens kontroller havde flere ænder afføring på sig, og mange medarbejdere undlod at vaske hænder efter deres pause.

OBS: 16. januar 2020 har Fødevarestyrelsen beklaget over for Dan Duck. De har begået fejl i forbindelse med deres kontrolbesøg og har trukket rapporten tilbage. Læs mere her.

I 2015 blev 1100 juleborde en and fattigere, da virksomheden Dansk And A/S sendte ænder ud i butikkerne, som Fødevarestyrelsen måtte kalde tilbage på grund af en "afvigende lugt".

Og nu er den gal igen hos virksomheden fra Struer, som i mellemtiden er gået konkurs og genopstået under navnet Dan Duck A/S.

Gennem en aktindsigt hos Fødevarestyrelsen har TV MIDTVEST fået adgang til de seneste måneders kontrolrapporter ved Dan Duck A/S, og de viser, at virksomheden trods navneændring stadig ikke har fået helt styr på Fødevarestyrelsens regler.

I år er der nemlig påvist andeafføring på ænderne og manglende hygiejne hos medarbejderne.

Slagtedyr forurenet med gødning

Adskillige gange mellem september og indtil så sent som denne uge, hvor Fødevarestyrelsen lagde vejen fordi, blev der fundet "mange slagtedyr som var forurenet med gødning". I denne her sammenhæng betyder gødning andens egen afføring.

Samtidig kommer det frem i rapporten, at de medarbejdere, der skal teste, om der er afføring på ænderne, aldrig har fået at vide, at de skal teste for afføring.

Jeg må konstatere, at vi ikke har lort på vores ænder

Hardy Eskildsen, direktør i Dan Duck A/S.

- Det er et problem, for der kan sidde nogle bakterier deri, som folk kan blive syge af, siger Rikke Aagaard, der er kødkontrolchef hos Fødevarestyrelsen til TV MIDTVEST.

Hvis man spiser en and, der har været i kontakt med egen afføring, risikerer man at indtage både salmonella, e-koli og campylobacter. Alt sammen bakterier, der kan gøre mennesker rigtig syge.

Medarbejdere vaskede ikke hænder

Derudover kunne Fødevarestyrelsen ved deres kontrolbesøg konstatere, at ikke engang halvdelen af medarbejderne i produktionen vaskede hænder efter at have holdt pause.

- I en fødevarevirksomhed skal det ligge på rygraden, at man vasker sine hænder, også selvom man har engangshandsker på, fordi man ellers kan overføre bakterier fra sine hænder over til kødet, siger Rikke Aagaard fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge Ekstra Bladet har Dan Duck A/S også været tæt på at gentage andeskandalen fra 2015, hvor dårlig nedkøling førte til dårlig lugt fra ænderne.

Kun fordi Fødevarekontrollen greb ind, blev ænder med en temperatur på 15,4 grader ikke pakket ind og sendt ud i butikkerne.

Ejer: Det er en shitstorm

Hos Dan Duck A/S har man svært ved at forstå anmærkningerne om afføring på ænderne.

- Det er en shitstorm, og jeg synes, det er beklageligt, at den kommer ud i pressen. Men jeg må konstatere, at vi ikke har lort på vores ænder, siger Hardy Eskildsen, der er direktør hos Dan Duck A/S.

Han erkender, at der tilbage i september var et problem, men at det er blevet rettet op nu. Han mener, at grunden til, at der er blevet fundet afføring på ænderne i december, er, at de på slagteriet endnu ikke har nået at fjerne det.

- Det er ikke forkert, at der er set gødningsrester (afføring, red.) på ænderne, men det er efterfølgende blevet håndteret ifølge de regler, der ligger på et slagteri, siger Hardy Eskildsen.

Kalder styrelses udlægning for usand

Når det gælder den manglende håndvask, mener Hardy Eskildsen, at der er tale om en fejl fra Fødevarestyrelsens side.

- Hvis det havde været sandt, er det dybt påklageligt, men det er ikke sandt. Det er jeg sikker på, for vi har håndvaske, inden folk tjekker ind på slagtelinjen igen, siger han til TV MIDTVEST.

Han fortæller også, at medarbejderne har mulighed for at vaske hænder på to etager, og at Fødevarestyrelsen kun har holdt øje på en af etagerne.

- Jeg kan med god ro i sjælen sige, at vores forbrugere godt kan spise vores ænder, slutter han.