TV 2 ECHO

De fik barn ti år tidligere end gennemsnittet: – Vi har taget det lidt i omvendt rækkefølge

Ungt forældrepar har kunnet mærke, at det ikke er normen at få et barn som 20-årig.

Samantha Christensen og Christian Lützhøft ejer ikke et hus. De har ikke endnu færdiggjort deres uddannelser.

Til gengæld putter de hver aften deres datter Silvia. Afleverer hende i dagpleje. Leger med hende hjemme i stuen i deres lejlighed i Herning.

De var begge 20 år, da Silvia kom til verden. Og selvom det biologisk set er den mest frugtbare alder, får den danskerne typisk først et barn, når de er på den anden side af 20'erne og uddannelsesræset.

- Vi har taget det lidt i omvendt rækkefølge, siger Christian Lützhøft.

Gravid på p-piller

Det var ikke meningen.

Hun var på p-piller. Alligevel skete det.

Samantha Christensen blev gravid, og så stod det unge par der og skulle tage en af livets store beslutninger.

Vi brugte flere dage, hvor vi begge græd og var glade og var sure

Samantha Christensen, finanselev

De havde talt lidt om, at de begge ønskede børn tidligt i tyverne. Men da de stod i det, var de ikke forberedt. Hun var finanselev, han gik i gymnasiet. De boede ikke engang i samme by. Og skulle de overhovedet være sammen i det lange løb?

Samantha Christensen ville have barnet. Christian Lützhøft var i tvivl, om han var klar.

- Vi brugte flere dage, hvor vi begge græd og var glade og var sure. Det var alle følelser på en gang, siger Samantha Christensen.

Normen i samfundet

De besluttede sig for at få barnet sammen.

Parret har mærket, at deres beslutning om at blive forældre i deres alder, ikke er så almindelig. Det gjorde også, at de tænkte meget over, hvad deres venner og familie ville tænke om deres beslutning om at få Silvia.

Folk har antaget, at de havde glemt beskyttelse og nogle har spurgt, om kommunen er inde over deres liv.

I det hele taget har de mærket, at det er normen i samfundet, at man venter med at få børn.

- Man får meget at vide som 19-årig: ”Ej vent nu. I har hele livet foran jer, og I har masser af år til at få børn", siger Samantha Christensen.

Helt unge forældres udfordringer

Danskerne er i gennemsnit omkring de 30, når de bliver forældre. Og det er tilpas sent til, at det for mange kan vise sig at være svært at blive gravid og få et barn.

Men de, der får børn i en meget tidlig alder, er ofte ramt af andre udfordringer. Undersøgelser foretaget af CBS for Mødrehjælpen har vist, at mange fædre og mødre under 21 klarer sig dårligere end ældre forældre på flere parametre. De har eksempelvis ofte kortere uddannelser, er oftere på sociale ydelser og fædrene ender typisk med en lavere indkomst end mænd, der bliver fædre senere i livet.

Samantha Christensen og Christian Lützhøft kunne også i familien spore en vis skepsis over deres hovedspring ud i forældreskabet.

- Fra min familie har der været bekymring om, at jeg ikke ville færdiggøre uddannelse eller få noget ud af livet på en eller anden måde, siger Christian Lützhøft.

Har ikke droppet ambitionerne

Samantha Christensen har også oplevet, at folk har antaget, at hun som ung mor har tilsidesat sin uddannelse.

Da hun var på barsel, stødte hun en dag på nogle studenter, der sagde:

- Vi fik huen, hun fik et barn.

Som om det var underforstået, at de to ting ikke kan forenes.

Jeg går både i skole og arbejder. Det er hårdt nogle gange

Samantha Christensen, finanselev

Men parret har ikke lagt uddannelsesplanerne på hylden. Christian Lützhøft er digital handelselev, og Samantha Christensen skal i foråret færdiggøre sin uddannelse som finanselev.

Et ungdomsliv med planlægning

Samantha Christensen indrømmer, at det kan være presset at være ung mor og samtidig være under uddannelse.

- Jeg går både i skole og arbejder. Det er hårdt nogle gange. Havde jeg valgt en universitetsuddannelse, er jeg heller ikke sikker på, at jeg var kommet tilbage, siger hun.

Og så er der det der vilde ungdomsliv. Med fester og spontane beslutninger. Det kan godt være svært at få til at spille sammen med livet som forældre, der kræver planlægning. En gang imellem kan Samantha Christensen godt være træt af, at hun ikke bare kan sige ja til at gå ud og spise med veninderne. Hun siger dog:

- Det, jeg har fået, føler jeg opvejer det, jeg går på kompromis med.

Lysten til at være forældre

Christian Lützhøft og Samantha Christensen har ikke hus, hund og stor bil. Og som studerende er deres indkomst ikke så stor, som den havde været, hvis de var færdiguddannede og i arbejde.

Men set fra deres stol kan man sagtens være forældre, selvom man bor til leje og ikke har en stor indkomst.

- Man behøver ikke at have en vanvittig stor indkomst og det store hus. Man skal bare være voksen nok til at tage ansvaret og gide at være far, siger Christian Lützhøft.

Samantha Christensen er enig:

- Det er klart det vigtigste, at man har lyst til det, siger hun.