Samfund

Anklager går efter fængselsstraf til tidligere hærchef

Den tidligere hærchef skulle blandt andet have ændret i kriterierne for at blive optaget på uddannelser.

Anklagemyndigheden går efter en fængselsstraf til tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen.

Det fremgår af anklageskriftet imod ham, hvor der rejses tiltalte for grov pligtforsømmelse og for at have videregivet fortrolige oplysninger.

Det skriver DR Nyheder.

Der er rejst i alt fem tiltalepunkter mod den tidligere hærchef.

Blandt andet skulle han have gjort sig skyldig i grov pligtforsømmelse ved at tilsidesætte "sine pligter i tjenesten", da han anvendte personalet under ham til private gøremål. Herunder at tilskære og printe kort til hans bryllup.

Desuden tiltales han for at have videregivet oplysninger til sin kæreste, at have givet hende adgang til hans email-indbakke i flere år, og for at have ændret kriterierne på to af Forsvarets uddannelser, så kæresten kunne blive optaget.

Også over telefon skulle hærchefen have forsøgt at påvirke en kollega til at ansætte hans kæreste. Forsøget mislykkedes. Ligesom han skulle have løjet om, at han fremmede konens karriere, da han ifølge anklagen gentagne gange nægtede det over for forsvarschef Bjørn Bisserup.

Positiv særbehandling

Auditørkorpset gik ind i sagen efter en række artikler i medierne om nepotisme. Hærchefen skulle have fremmet sin kones karriere gennem magtmisbrug.

Auditørerne begyndte den indledende undersøgelse af anklagerne mod Hans-Christian Mathiesen 19. oktober sidste år.

Det var forsvarsmediet Olfi, der først skrev om sagen.

Minister vil ændre

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortalte i starten af november, at hun vil indføre et nyt jobsystem, der skal gøre op mulige nepotismesager.

Systemet skal sørge for mere gennemsigtighed og sikre, at der ikke bliver udløst spekulationer om, på hvilken baggrund folk i Forsvaret bliver forfremmet.

Til det formål vil hun indføre et såkaldt bemandingssystem, der dels skal sørge for at vurdere og finde fremtidige officerer og chefer egnede til at komme i en chefpulje af særligt egnede.

Hvis man kommer med i den chefpulje, får man mulighed for at søge de ledige chefstillinger i Forsvaret.