Dansk spionchef advarer mod for meget overvågning
Debatten om overvågning er blusset op igen efter sidste uges terrorsag.
Skal Danmark og danskerne overvåges i langt højere grad end tidligere?
Nej, hvis du spørger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen. Han maner til ro over for øget overvågning i Danmark.
Budskabet faldt i magasinet ’Lippert’ på TV 2 News.
Lars Findsen mener, at efterretningstjenesterne har de overvågningsredskaber, som de har brug for.
Men som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste må dit udgangspunkt jo være - at jo mere overvågning jo bedre?
- Nej. Det er det sådan set ikke. Det ville være forkert at antage, at det var min tilgang. Nu har vi (Forsvarets Efterretningstjeneste red.) en kontant værktøjskasse – og vi bruger den – af hensyn til Danmark. Men vi er jo ikke en bananrepublik. Vi er jo en efterretningstjeneste i et demokratisk samfund, siger Lars Findsen.
Den øgede overvågning vil forstyrre danskerens personlige frihed i deres mulighed for at leve frit og uforstyrret, uddyber han.
Politiet får mere udstyr
Debatten om overvågning er netop blusset op igen efter sidste uges terroranholdelser, der førte til, at mindst otte blev sigtet efter terrorparagraffen.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil øge overvågningen af danskerne markant. Det er netop et af hovedpunkterne i regeringens nye trygheds- og sikkerhedspakke.
- Tv-overvågning skal øges for at sikre tryghed og hjælpe politiet med opklaringen, sagde Nick Hækkerup ved pressemødet.
Ni ud af i alt 16 initiativer fra regeringen handler om øget overvågning. Politiet får mere overvågningsudstyr og større mulighed for at kontrollere overvågningen rundt om i landet.
Blandt andet ved at kunne overtage alle landets overvågningskameraer i ’ekstraordinære situationer’ og overvåge i realtid.
Og så skal byer have mulighed for at overvåge for eksempel gader, åbne pladser og natteliv.
Ansigtsgenkendelse
Derudover foreslog Venstres retsordfører, Inger Støjberg, at landets ghettoområder skal have kameraer med ansigtsgenkendelse.
Til Berlingske fortæller hun, at ansigtsgenkendelsen skal være med til at ”stramme skruen” for at nedbringe kriminaliteten og utrygheden, der ifølge hende stadig plager i områderne.
- Jeg er med på, at der kan være mange bekymringer, og dem deler jeg også. Men der er det skisma, at omvendt ønsker alle at kunne gå i fred på gaden, siger Inger Støjberg.
Tilliden tager skade
Chefen for Forsvarets Efterretningstjenesten mener derimod, at for meget overvågning i samfundet kan skade tilliden mellem danskerne og staten. Udgangspunktet for en god og effektiv efterretningstjeneste bunder nemlig i borgernes tillid til tjenesten, fortæller han og fortsætter:
- Jeg tror ikke det er befordrende, hvis vi har en uhindret adgang til overvågningsværktøjer.
Du kan se hele interviewet med Lars Findsen i 'Lippert' på TV 2 Play.