Samfund

Politi advarer mod væltede træer - fly og færger aflyst

Politi advarer om væltede træer på grund af voldsomt vejr, der bevæger sig hen over Danmark. Trafikken er påvirket flere steder.

En storm med voldsomme vindstød bevæger sig søndag over landet med store trafikale udfordringer til følge.

Øresundsbroen har været lukket ad to omgange, men er igen meldt åben for al trafik. Vindfølsomme køretøjer frarådes dog stadig at passere broen.

Mange steder i landet advarer politiet mod væltede træer på vejene, og færgetrafikken har været ramt flere steder. Alle fly til og fra Bornholm resten af aftenen er aflyst, skriver TV 2 Bornholm.

Du kan sende dine billeder af stormen til TV 2 på 1234@tv2.dk.

Vindstød af orkanstyrke

Først på dagen kulminerede blæsten i Vadehavsområdet i Sydvestjylland. Herefter rykkede stormen videre, og nu tiltager vinden i det østlige Danmark.

Den sydlige del af landet har dog generelt fået den hårdeste medfart, fortæller TV 2 meteorolog Anders Brandt.

- Ved Kegnæs i Sønderjylland er der målt vindstød af orkanstyrke tidligere på dagen, men ellers er det i kategorien "stærk storm", siger Anders Brandt, der sammen med TV 2 Vejret har udsendt et varsel om voldsomt vejr i Sydvestjylland, på Fyn, Vestsjælland og øerne, som kan give livsfarlige situationer.

I Sydjylland advarer politiet om væltede træer, der kan udgøre en stor risiko for trafikken på de mørke vinterveje.

Politiet advarer mange steder i landet

Også på Sjælland og Fyn advarer politiet om mange væltede træer.

Hen under aften har stormen ramt det nordlige Sjælland i området omkring Helsingør og ned langs Øresundskysten. Nordsjællands Politi har udsendt følgende advarsel:

- Der er flere anmeldelser om væltede træer og byggemateriel, der blæser rundt blandt i Tikøb, Kokkedal, Græsted, Virum og Charlottenlund.

Også på Bornholm advares der om ufarbare veje. Der er meldinger om flere væltede træer på hele øen. Senest omkring Åkirkeby, Klemensker og Allinge. Pas på derude, skriver politiet på Twitter.

På Bornholm er der ligeledes udstedt et 12 timers bade- og surf-forbud i området i og omkring Sandvig Bugt. Desuden gælder påbuddet også fra kysten ud for Rønne til kysten ud for Svaneke. Påbuddet gælder i 12 timer fra klokken 20.45.

Tidligere på dagen blev køretøjer frarådet at passere Svendborgsundbroen og Langelandsbroen på grund af kraftig vind, men nu er der igen åben for al trafik, oplyser Vejdirektoratet.

Søndag formiddag var det Storebæltsbroen, der måtte fraråde bilister at køre med campingvogne, lastvogne og andre vindfølsomme køretøjer over broen. Trafikken over Storebælt er dog genoptaget.

Væltet mur og juletræ

Også bygninger har dog vist sig at kunne bukke under for vejrets luner.

Kraftige vindstød fik søndag middag loftspladerne i Rema 1000, som ligger i Haarby på Fyn, til at give sig. Derfor har butikken været lukket nogle timer, indtil der kom klarhed over situationen. Det skriver fyens.dk.

Det kraftige blæsevejr forårsagede, at en mur væltede i Maribo. Derfor måtte politiet afspærre vejen for at rydde op, for at Lolland-Falster Brandvæsen kunne rydde den tre meter høje og fire meter lange mur af vejen.

Der skete hverken person- eller materiel skade i forbindelse med den væltede mur. I Hvidovre måtte juletræet give efter for vinden, da det væltede. Ingen mennesker kom noget til.

Juletræet i Hvidovre måtte bøje sig for blæsten. Ingen mennesker kom noget til, da det væltede søndag ved middagstid.

Færgetrafik er aflyst

Også færgetrafikken har været påvirket af den stærke vind.

Blandt andet har Læsø-færgen været ramt af aflysninger. Årsagen var, at vinden var kraftig og kom fra en forkert retning, i forhold til at færgen kunne lægge til i Vesterø, oplyste rederiet tidligere på dagen. Færgetrafikken var dog tilbage til normal igen efter klokken 20.30.

I Syd- og Sønderjylland meldes færgedriften normal igen efter aflysninger grundet vejret tidligere på dagen.

Express4 , nyeste færge på Molslinjen, på vej ind i Odden Færgehavn, her fotograferet i mere smult vande torsdag 2. maj 2019.

Bølgerne er også gået højt på overfarten mellem Odden og Aarhus ved middagstid.

Molslinjen og den nye færge Express 4 har haft svært ved at lægge i Aarhus Havn, da stormen var på sit højeste i det østjyske.

På et tidspunkt var der tvivl om, hvorvidt færgen kunne nå i havn af egen drift, eller om der skulle rekvireres en slæbebåd til hjælp. Men det lykkedes at manøvrere Express 4 til kaj med omkring en times forsinkelse for passagererne, som ifølge TV 2 Østjylland tog det pænt.

Foruden blæst er der regn i store dele af landet, og i Nordvestjylland er der faldet sne, oplyser TV 2 Vejret.