Samfund

Forhandlere tilbyder pant på fyrværkeri

Brugte batterier og ramponerede raketter skal kunne leveres retur. Men organisation advarer imod faren ved at gå tilbage til en fuser.

Søndag midt i julemåneden åbnede salget for fyrværkeri. Flere fyrværkeriudsalg tilbyder nu gavekort til næste års indkøb, hvis man kommer og afleverer afskudte batterier og raketter.

- Vi har også et ansvar for, at der bliver ryddet op, siger Sebastian Ryberg fra Krudt Kompagniet, der sælger fyrværkeri i Hørsholm og Dragør, til TV 2.

Sammen med sin kompagnon Aske Thrane håber han på, at omkring 20 procent af de solgte batterier bliver leveret retur for et tilgodebevis på 25 kroner.

- En elegant måde at løse problemet på

Det er Dan Lei, indehaver af Krudthuset i Skive, der lancerede idéen for tre år siden. Og i Fyrværkeribrancheforeningen, som organiserer to tredjedele af de danske fyrværkeriimportører, har man hilst tiltaget velkommen, skriver Skive Folkeblad.

- Det vil være en elegant måde at løse problemet på, siger Karsten Nielsen, der er presseansvarlig i brancheforeningen til avisen.

Også på Christiansborg vinder tiltaget gehør.

Alternativet, SF og Enhedslisten vil kigge på en lovsikret pantordning, som vi kender det fra flaskeretursystemet.

- Det er dybt problematisk, at der ligger så meget affald, og at noget af det ligger ude i naturen også, siger Alternativets miljøordfører, Susanne Zimmer, som også gerne ser en etablering af særlige affyringszoner, hvor nytåret kan skydes ind.

Går man tilbage til en fuser?

I Danmarks Naturfredningsforening hilser man også forslag om pant på fyrværkeri velkommen.

- Det vil være vigtigt, at man kan genanvende pap og emballage så godt som muligt, siger Therese Nissen, der er natur- og miljøpolitisk rådgiver i organisationen.

Et andet spørgsmål er sikkerhed - også selv om det er børnelærdom. For hvordan sikrer man sig imod at gå tilbage til en fuser, når det brugte fyrværkeri skal indsamles?

Henrik Beha Pedersen fra Plastic Change er bekymret. Ikke mindst på vegne af børn, som måske øjner muligheden for at tjene lidt ekstra lommepenge nytårsmorgen ved at suse rundt efter brugte batterier.

- Der kan være uhensigtsmæssige konsekvenser af det her forslag. Hvis røgen næppe når at lette, før børn begynder at samle batterier, er der en risiko ved det her forslag, siger Henrik Beha Pedersen.

Det er muligt at købe fyrværkeri i de danske butikker fra søndag 15. december til 31. december. Men det er først tilladt at fyre det af i perioden 27. december til og med 1. januar.