Samfund

Ringede 112 og fortalte han var døende - blev fundet død 11 timer senere

Arkivfoto. Kristian Djurhuus / Scanpix Denmark

59-årig mand fortrød selvmordsforsøg og ringede 112. Men ambulancen blev aldrig sendt afsted.

Der var cigaretskodder i askebægeret, og på spisebordet stod glasset med den sidste sjat stadig.

Mandag 28. oktober omkring klokken otte fik hjemmesygeplejersken skubbet vinduet i studielejligheden op og kravlede ind i stuelejligheden.

Hun stillede de tomme spiritusflasker ud i køkkenet, efter hun havde ringet 112.

Det skriver Sjællandske.

- Jeg skal bruge en ambulance

Aftenen før, klokken 20.59, fik beboeren i Korsør-lejligheden selv kontakt til alarmcentralen for Østdanmark.

- Jeg skal bruge en ambulance. Jeg har faktisk forsøgt selvmord, jeg har drukket tre flasker whiskey. Vil du hente mig? Døren er åben. Lægevagten siger, at jeg skal have en ambulance, ellers dør jeg, forklarer den 59-årige snøvlende, men tydeligt, på optagelsen fra 112.

Da vagthavende hos 112 kobler den sundhedsfaglige visitator fra AMK-vagtcentralen (Akut medicinsk koordinering) i Næstved på samtalen, reagerer den 59-årige således:

- En sygeplejerske - jeg skal sgu ikke have nogen sygeplejerske. Jeg kan ikke mere nu. De skal sgu hente mig. Farvel.

Den sundhedsfaglige visitator hos AMK-vagtcentralen har ikke hørt første del af samtalen med 112, men spørger, hvad der skete:

- Han har vist lagt på. Han havde åbenbart kontaktet lægevagten med massivt alkoholforbrug. Han har vist drukket et par flasker i dag, lyder det fra politiassistenten på optagelsen.

- Jeg ringer op til ham, svarer sygeplejersken.

Familien opdagede opkald til 112

Familien fandt mobiltelefonen, da de fik adgang til lejligheden fredagen efter dødsfaldet og opdagede, at deres søn og storebror havde ringet til 112. Det sidste indkommende opkald et par minutter efter klokken 21 er ubesvaret.

Den ambulance, den 59-årige bad om flere gange i sit livs sidste telefonopkald, blev aldrig sendt afsted.

Region Sjællands Præhospital Center i Næstved vurderer, at "den sundhedsfaglige visitator håndterer opgaven korrekt og professionelt, lagt op imod de oplysninger, der videregives af medarbejderen på 112 alarmcentralen".

- Vi ringer altid tilbage til borgeren, hvis et opkald bliver afbrudt. Men hvis det ikke lykkes at komme igennem, så foretager den sundhedsfaglige en vurdering baseret på erfaring og mavefornemmelse, siger vagtcentralleder Brian Lindekilde Hansen.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, der står for alarmcentralen i Østdanmark, har ingen kommentarer, fordi klagesagen ikke er afgjort.

Men i en partshøring tilsendt til de pårørende erkender vicepolitiinspektør Jesper Lovmand fra centralt beredskab hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at "når man kender det samlede billede, så burde alarmoperatøren have præciseret", at det drejede sig om et selvmordsforsøg.