Samfund

Ny næsespray skåner børn for smertefulde stik

Børn skal smertelindres nemmere med brug af en nyudviklet næsespray.

Barnet mærker kun et lille stik. Men det kan gøre ondt alligevel og ende som en dårlig oplevelse på hospitalet.

Det bliver der nu gjort noget ved.

Specialister på Rigshospitalet i København har udviklet en ny type næsespray, som gør det mere enkelt at give de mindste patienter smertelindrende medicin.

- Vi har børn, som bliver kede af det eller bange for at være på hospitalet. Men nu bliver vi i stand til at gøre de ting, vi skal, fortæller sygeplejerske Sidsel Koch til TV 2.

Det er farmaceuter og sygeplejersker på Rigshospitalet, der har udviklet den lokalbedøvende spray.

Foreløbig kun på Riget

Næsesprayen kombinerer to smertestillende stoffer, der optages hurtigt gennem slimhinderne i næsen og skåner børnene for smertefulde stik.

Den vil kunne bruges til mindre indgreb, for eksempel når der skal sys, fjernes dræn og slanger efter operation eller tages blodprøve.

Foreløbig er det kun Rigshospitalet, der har taget den nyudviklede næsespray i brug. Men håbet er, at resten af landet og Europa kan følge med.

- Lige nu er udfordringen, at der er meget smertestillende medicin, man kan bruge til børn i en anden aldersgruppe end der, hvor det er godkendt. For eksempel kan man godt give medicin i næsen til børn, men der har ikke været noget standardiseret, forklarer farmaceut Bettina Nygaard Nielsen fra Anæstesi- og Operationsklinikken.

Hvert år bliver cirka 60.000 danske børn indlagt på hospitalet, og størstedelen af dem oplever mindst ét smertefuldt indgreb undervejs.