Lise R√łnne langer ud efter anmelder: - Du h√łrer aldrig de ord brugt om en mand

16x9
Arkivfoto: Lise R√łnne har sin sidste vagt som v√¶rt p√• Aftenshowet i denne uge. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Politiken, som har bragt anmeldelsen, svarer nu på kritikken. 

Lise R√łnne "vimser sm√•neurotisk rundt i vanlig v√¶rtindestil".

Med de ord beskrev Politiken-anmelder Bo Tao Michäelis den 41-årige vært, da han i slutningen af november anmeldte DR-programmet 'Helt lyrisk'.

Men hvorfor egentlig lige de ord? sp√łrger v√¶rten, som anmelderens kritik er m√łntet p√•.

Lise R√łnne rammer et punkt, hvor det g√łr ondt

Mette Davidsen-Nielsen, Kulturredakt√łr p√• Politiken

I en kronik i Politiken stiller Lise R√łnne sig uforst√•ende overfor ordvalget. Ikke nok med, at hun p√• intet tidspunkt "vimsede rundt", men stod stille det meste af tiden i v√¶rtsrollen. Udsagnet rummer ogs√• et stort grundl√¶ggende problem, mener hun:

- Jeg vil vove at p√•st√•, at det er et ord, du aldrig h√łrer brugt om en 41-√•rig voksen mand, n√•r han st√•r i sine flade kondisko, skriver hun og kalder beskrivelsen for kvindefornedrende.

Lise R√łnne har v√¶ret v√¶rt p√• en lang r√¶kke tv-programmer. Senest har hun v√¶ret v√¶rt p√• 'Aftenshowet' p√• DR.
Lise R√łnne har v√¶ret v√¶rt p√• en lang r√¶kke tv-programmer. Senest har hun v√¶ret v√¶rt p√• 'Aftenshowet' p√• DR. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Kvinder bliver påvirket af ordene

Kronikken har det seneste d√łgn f√•et stor opm√¶rksomhed p√• sociale medier, efter den blev delt fredag aften. Over 1800 personer er kommet med deres tilkendegivelser, og 350 personer har kommenteret det.

Is√¶r mange kvinder roser v√¶rten for at stille skarpt p√• problematikken. Det handler nemlig langt fra kun om Lise R√łnne.

Afstemning

Listen af nedladende ord t√¶ller udover "vimse" og "sm√•neurotisk" ogs√• ord som "hysterisk", "skinger" og "fnidret". De sm√• negative udtryk, som m√•ske ikke er direkte st√łdende, men i overv√¶ldende grad m√łntes p√• kvinders fremtoning. Dermed er de med til at begr√¶nse, hvordan kvinder f√łler, at de kan eller b√łr opf√łre sig.

Det er jo vores d√łtre og s√łnner, vi skal lave forandringer for

Lise R√łnne, tv-v√¶rt

Mange af ordene er Lise R√łnne selv blevet kaldt i l√łbet af sit liv, og det har i perioder gjort, at hun "ikke turde fylde".

- Mit bud er, at det er en utilstrækkelighedsknap, der lettere kan aktiveres i nogle af os kvinder end i mænd, skriver hun.

- Fordi: vi kvinder har det tilfælles, at vi altid har skullet kæmpe for at finde vores egen plads i den kulturelt nedarvede forventning om, at vi skal være pæne piger, sådan nogle, der blandt andet er vellidte, helst glade og ikke for meget, skriver hun.

Lise R√łnne var sammen med Nikolaj Koppel og Pilou Asb√¶k i 2014 v√¶rt for Eurovision Song Contest foran 180 millioner tv-seere.
Lise R√łnne var sammen med Nikolaj Koppel og Pilou Asb√¶k i 2014 v√¶rt for Eurovision Song Contest foran 180 millioner tv-seere. Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Og det er if√łlge v√¶rten vigtigt at g√łre op med disse udtryk, som for mange bliver sagt uden omtanke.

En klar opfordring - og et svar

Netop at g√łre opm√¶rksom p√• de sm√• strukturer er m√•let med Lise R√łnnes kronik.

- Vi m√• alle g√łre, hvad vi kan. For det er jo vores d√łtre og s√łnner, vi skal lave forandringer for. De l√¶ser jo ogs√• med, n√•r en Bo Tao Mich√§elis skriver, at en kvindelig tv-v√¶rt "vimser sm√•neurotisk rundt i vanlig v√¶rtindestil", og det reproducerer og g√łder p√• ubeskriveligt uheldig vis en kultur, der intet, som i intet, godt kan siges om, skriver hun.

Derfor lyder hendes opfordring til Politiken, som ved at bringe ordene bidrager til denne reproduktion, at de tager en snak om deres sprog.

TV 2 har v√¶ret i kontakt med kulturredakt√łr Mette Davidsen-Nielsen, som er ansvarlig for anmeldelsen. Hun roser Lise R√łnnes kronik og sl√•r i en debatindl√¶gkommentar fast, at de beklager sprogbrugen.

- Lise R√łnne rammer et punkt, hvor det g√łr ondt. Vi g√•r jo ind for ligestilling og er imod alle former for chauvinisme p√• Politiken. Hun l√¶gger op til, at vi skal gribe i egen barm og kigge p√•, hvad det er for nogle sm√•sexistiske, smart-i-en-fart udtryk, der alligevel bliver brugt om kvindelige studiev√¶rter.

Anmelder undskylder

Efter Lise R√łnnes kritik er kommet ud, har Mette Davidsen-Nielsen formidlet kontakt mellem anmelder Bo Tai Mich√§elis og v√¶rten. Han har beklaget, at hans irritation over programmet gik ud over hendes v√¶rtsrolle. Han har ikke √łnsket at uddybe dette overfor TV 2.

Afstemning

Redakt√łren anerkender samtidig, at anmeldelsen burde have v√¶ret h√•ndteret anderledes.

- Det, der burde være sket, var, at vi under redigeringen sendte anmeldelsen tilbage og spurgte: "Bo, mener du virkelig dette her? Det er nedladende."

Hun svarer ikke entydigt på, hvorvidt en sådan formulering ville blive redigeret ud i det tilfælde, at skribenten stod ved den.

- Det er et vanskeligt felt, fordi vi tolker ord forskelligt, og anmeldelsen er en genre, der udelukkende er udtryk for skribentens personlige holdning. Men det fritager ikke skribenten fra redigering, lyder svaret.

Avisen vil dog ikke censurere et bestemt sprogbrug i deres anmeldelser.

- Som kulturredakt√łr er det ikke en hemmelighed, hvad jeg mener. Jeg er helt erkl√¶ret feminist, men folk er forskellige, og folks sprog er forskelligt. Jeg kommer selvf√łlgelig ikke til at skrive hvilke ord, skribenterne m√• bruge. Det er deres ytringsfrihed, siger hun.

TV 2 har fors√łgt at f√• en uddybende kommentar fra Lise R√łnne, men hun har udtrykt, at hun ikke har tilf√łjelser til kronikken.

**

Perspektiv

Nina Munch-Perrin skot√łj som v√¶rt for 'TV Avisen' er blevet genstand for debat.
Nina Munch-Perrin skot√łj som v√¶rt for 'TV Avisen' er blevet genstand for debat. Foto: Agnete Schlichtkrull / DR

Stilethæle i centrum for debat

Det er ikke f√łrste gang, at Politikens anmeldere f√•r kritik for at udtale sig om kvinder p√• tv. I april kommenterede anmelder Rasmus Bech DR-nyhedsv√¶rten Nina Much-Perrins ‚ÄĚsyleh√łje stilletter‚ÄĚ i sin klumme.

- Det er n√¶rmest som om, at Nina Munch-Perrin har sv√¶rt ved at holde balancen i festskoene, skrev han blandt andet, hvilket f√łrte til hundredevis af sure Facebook-kommentarer, som blandt andet kaldte det ‚ÄĚkvindeundertrykkende‚ÄĚ og ‚ÄĚgr√¶nsende til slutshaming‚ÄĚ.

Efterf√łlgende l√łd det fra Politikens chefredakt√łr Anne Mette Svane, at beskrivelsen var ‚ÄĚfor letbenet og useri√łst‚ÄĚ, fordi skribentens fokus var p√• tv-v√¶rtens p√•kl√¶dning frem for hendes kompetencer.

***