Samfund

Fundet død 11 timer senere: Hør opkaldet til 112 - her beder han forgæves om hjælp

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Ambulance kunne måske have reddet 59-årigs liv, mener bror. Hør opkaldet til 112 i videoen ovenfor.

Der var ikke bare tale om ét svigt, men om to fatale af slagsen, da Kim Adolph 28. oktober afgik ved døden, mener hans pårørende.

Den selvmordstruede mand ringede 112 for at få hjælp, men ambulancen nåede aldrig frem med et kontrolbesøg.

11 timer senere blev han fundet død i sit hjem i Korsør.

Det får nu hans lillebror Leo Weisleder Adolph til at rette en skarp kritik mod de ansvarlige myndigheder.

- Min bror fik lov at dø i lænestolen, siger Leo Weisleder Adolph til TV 2.

Han mener, at der blev begået fejl hos både alarmcentralen og AMK (Akut Medicinsk Koordinering, red.).

Nu afdøde Kim Adolph (t.h) var stolt forlover, da hans lillebror Leo Adolph skulle giftes.

Hjælp nåede aldrig frem

Kim Adolph havde efter eget udsagn drukket tre flasker whisky. En dosis, han vidste ville være dødbringende. Det var et selvmord, som han selv betegnede det.

- Døren er åben. Lægevagten siger, at jeg skal have en ambulance, ellers dør jeg, forklarer den 59-årige snøvlende, men tydeligt på optagelsen fra 112, inden han lægger røret på.

Først næste dag blev Kim Adolph fundet død, da en hjemmesygeplejerske fik tiltvunget sig adgang til hans lejlighed via et vindue.

- Efter min mening er der to myndigheder, der begår fejl i denne sag. Alarmcentralen får ikke sagt, at der er tale om et selvmord, og AMK, der skulle have fulgt op på opkaldet, lader sagen ligge frem for at sende en ambulance ud, siger Leo Weisleder Adolph.

Kim Adolph levede et hårdt liv med psykisk sygdom og følgerne af en fejloperation. De seneste år udviklede han også et alkoholmisbrug.

Region Sjællands Præhospital Center i Næstved vurderer over for Sjællandske, at "den sundhedsfaglige visitator håndterer opgaven korrekt og professionelt, lagt op imod de oplysninger, der videregives af medarbejderen på 112 alarmcentralen".

Sagen om Kim Adolphs død er blevet til en formel klagesag for de pårørende. Derfor har det ikke været muligt at indhente yderligere kommentarer fra relevante myndigheder.

Region Sjælland afviser i et klagesvar, at deres medarbejder kunne have handlet anderledes.

Et råb om hjælp

Den nu afdøde Kim Adolph har haft et hård liv. Som ung fik han en alvorlig arbejdsskade og blev senere fejlopereret. Derefter fik han aldrig førligheden helt tilbage og udviklede senere psykisk sygdom. I løbet af de sidste par år udviklede han også et alkoholmisbrug og fik det sværere og sværere.

Problemerne kulminerer, da han en dag i oktober indtager en farlig cocktail af over 100 piller, som han skyller ned med flere flasker sprut. På hospitalet er beskeden fra lægen, at endnu en omgang med så mange piller og alkohol kan koste ham livet.

Få dage senere, mandag 28. oktober, bliver Kim Adolph fundet død af hjemmesygeplejersken. Men for familien var det ikke kun sorg, der fyldte, da de fik adgang til hans lejlighed. De følte også afmagt og frustration, da de så, at han aftenen forinden havde været i kontakt med alarmcentralen.

- Vi var allesammen meget ulykkelige, da vi finder ud af, at det ikke var hans ønske at skulle herfra, og at han godt kunne have fået den hjælp, han havde brug, siger Leo Weisleder Adolph.

Politi: - Ulykkelig og tragisk sag

Hos Sydsjælland og Lolland Falsters Politi kalder man sagen "ulykkelig og med et tragisk udfald".

- Man må nok konstatere, at der burde have været reflekteret mere over, at der var tale om en selvmordstruet, siger politiinspektør Tom Trude til TV 2.

Efterforskningen af klagesagen er stadig i gang, og han har derfor ikke yderligere kommentarer.

Optagelserne af opkaldet afslører ifølge Leo Weisleder Adolph, hvorfor hjælpen aldrig nåede frem.

- Man kan høre, at alarmcentralen og AMK taler i munden på hinanden. Jeg fik adgang til lydfilen med opkaldet kort tid efter, at jeg havde firet ham i jorden. Hvis jeg havde vidst, hvad jeg ved i dag, ville det have været endnu sværere. Min bror ville ikke dø, siger Leo Weisleder Adolph.

Hør lydoptagelsen fra alarmopkaldet i videoen øverst.

Udvalgsformand: Man kan ikke rykke ud til alt

Hverken politiet eller medarbejdere fra Region Sjællands Præhospitalt Center har lørdag ikke villet svare på TV2 ØST's spørgsmål til sagen.

I Region Sjællands sundhedsudvalg er udvalgsformand Per Nørhave (DF) dog ked af at høre om sagen. Han har selv tidligere arbejdet på alarmcentralen og taget imod opkald fra folk, der fortæller, at de vil begå selvmord. Derfor forstår han godt, at det kan være svært at vurdere situationer som den, Kim Adolph stod i tilbage i oktober.

- Jeg har ikke været ude for, at folk har ringet ind og siger, at de begår selvmord, og at de så faktisk gør det. Ikke én eneste gang, siger Per Nørhave til TV Øst.

Regionsrådsmedlem og udvalgsformand Per Nørhave (DF) mener, at det kan være svært at vurdere 112-opkald om selvmord

Men burde man ikke rykke ud, når der ringer en person og siger, at han er ved at begå selvmord?

- Jo, men så vil der ikke være ambulancer nok, hvis de skal køre hver gang.

Hjemme i Slagelse anerkender Leo Weisleder Adolph, at det kan have være svært for alarmoperatøren og AMK-centralen at vurdere alvoren af hans brors opkald.

- Det er jeg sikker på. Men man ringer ikke op til alarmcentralen, hvis man ikke har brug for hjælp. Og man fortæller ikke, at man har forsøgt selvmord, hvis man ikke er i den situation, siger Leo Weisleder Adolph.

Han venter nu det endelig svar på sin klage til politiet og håber, at det kan føre til ændringerne i, hvordan alarmcentralen fremover håndterer opkald.

- Her gik det galt, og det kan det gøre igen. Det må ikke ske, siger Leo Weisleder Adolph.