Samfund

Fnat-frygt udløste handske-krav ved gallafest på gymnasium i Nordsjælland

Arkivfoto Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark
TV 2 Lorry logo
I samarbejde med TV 2 Lorry

Ifølge overlæge på Statens Serum Institut er det drastisk at bede elever om at iføre sig handsker af frygt for fnat-smitte.

Alle skal have handsker på, når der til aftenens gallafest bliver danset lancier.

fnat

Hudsygdommen, der også kaldes scabies, skyldes en lille fnatmide. Miden ligger lige på grænsen til, hvad der kan ses med det blotte øje. Fnatmiden graver gange i huden, hvor den lægger æg.

Hvis man ser på fingre, håndled, albuer, fødder og kønsdele med et forstørrelsesglas, kan man se de gange, som fnatmiden laver i huden.

Hudlægen kan med et mikroskop stille diagnosen ved fund af midegange eller levende mider. Det er ofte vanskeligt, da der i de fleste tilfælde kun er 5-15 mider på kroppen.

Sådan lød budskabet fredag fra ledelsen på Virum Gymnasium til elever og forældre. Det skriver TV 2 Lorry.

Årsagen er frygt for smitte med fnat – den lille mide, der graver gange i huden med ekstrem kløe til følge. Mange danskere er lige nu ramt af fnat, der smitter ved tæt hudkontakt, og derfor tog Virum Gymnasium ingen chancer, da skolens elever fredag skulle danse lancier, hvor man holder i hånd, mens man danser.

Det er uvist, hvor omfattende fnat-smitten på gymnasiet er, men i et brev til både elever og forældre oplyste ledelsen, at eleverne selv måtte bestemme, om de ville bruge egne handsker eller de engangshandsker, som ville blive udleveret ved indmarchen til ballet.

Håber på fnat-fri gymnasium efter juleferien

På Mulernes Legatskole i Odense skal eleverne også være iført engangshandsker, hvis aktiviteter kræver, at man holder i hånd i længere tid som for eksempel i idrætstimerne.

Det sker, fordi flere af skolens elever er blevet smittet med fnat – noget som mange institutioner på Fyn lige nu er ramt af.

Fnat giver kløende sår på kroppen. Her er det en kvindes arm.

- Jeg håber, vi er fnatfri efter juleferien. Spørgsmålet er så, om hjemmene også er fri for fnat, men skolen vil i hvert fald være det. Og det er grunden til, at jeg har skrevet ud om, at man skal være omhyggelig og opmærksom, sagde rektor på Mulernes Legatskole, Torben Jakobsen, fredag til TV 2.

Ekstremt at elever skal iføre sig handsker

Sådan behandles fnat

  • Ved kløe og mistanke om fnat skal lægen kontaktes med henblik på diagnose og behandling.
  • Når der er konstateret fnat, bør der gives behandling til alle i husstanden og til personer, der har ligget i samme seng som den smittede. Det er vigtigt, at alle behandles samtidigt, da andre familiemedlemmer kan være smittet, selvom de endnu ikke har fået symptomer.
  • Håndklæder og sengetøj vaskes ved min. 60º C i forbindelse med behandlingen.
  • Der er ikke grund til at behandle andre børn eller personale i institutionen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Fnat smitter typisk gennem tæt kontakt mellem mennesker, men ifølge overlæge ved Statens Serum Institut, Brian Kristensen, er det alligevel ”ekstremt” at bede alle elever om at tage handsker på, inden de danser lancier, for at undgå smitte.

- Det virker som et meget drastisk råd. Jeg synes, der skal være mange gode argumenter, før man skal komme dertil. Jeg synes, enten problemet skal være voldsomt stort, eller også skal man have haft en snak med nogen, der har forstand på fnat, siger han til TV 2 Lorry.

Handskerne er nemlig ingen garanti for, at man ikke bliver smittet, da fnat også kan blive overført ved at dele tøj og seng. Samtidig kan man blive smittet ved seksuel kontakt - og det er altså lige meget, om man bruger kondom eller ej, for det er den tætte hudkontakt, der udgør smitterisikoen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skoleledelsen.

Fnat-behandling er voldsom dyr

Hvis man bliver smittet med fnat er første skridt en behandling med Nix-creme og shampoo. Det koster i håndkøb på apoteket cirka 260 kroner, og voksne skal per behandling bruge mellem en og to tuber, mens børn kan nøjes med det halve.

Hvis det ikke lykkes at slippe af med fnatmiden med cremen - hvilket det i mange tilfælde ikke gør, fordi fnat ser ud til at være blevet resistent - er næste skridt endnu en behandling med Nix-creme eller tabletbehandlingen Stromectol.

Ambulante fnat-besøg

Siden 2016 har der hvert år været en fordobling i antallet af ambulante besøg på sygehusene, hvor fnat har været årsagen - fra 2016 til 2018 er der tale om en firdobling fra 520 til 2000. 

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsens Landspatientregister.

Hvis et medlem i en familie bliver smittet, skal hele familien under behandling. Fire tabletter med Stromectol koster cirka 460 kroner. TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan én behandling til en familie med tre teenagebørn kostede cirka 5000 kroner.

Udover dyr behandling er der også en række andre foranstaltninger, som skal følges nøje, hvis man vil slippe af med den lille mide.

Tal fra Sundhedsdatastyrelsens Landspatientregister viser, at der siden 2016 hvert år har været en fordobling i antallet af ambulante besøg på sygehusene, hvor fnat har været årsagen.

Fra 2016 til 2018 er der tale om en firdobling fra 520 til 2000.