Samfund

20 anholdt for forberedelse af militant islamistisk terror: - Det her kommer til at give genlyd, siger kriminalreporter

De anholdte bliver torsdag fremstillet i grundlovsforhør for lukkede døre.

Københavns Politi har onsdag været involveret i en større politiaktion flere steder i Danmark, hvor de har ransaget mere end 20 adresser og anholdt 20 personer.

Baggrunden for aktionen er en begrundet mistanke om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv. Flere af de 20 anholdte vil derfor blive sigtet for terror efter den såkaldte paragraf 114, oplyser chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov på et pressemøde onsdag eftermiddag.

PET bekræfter samtidig, at der er fundet remedier til fremstilling af sprængstoffer, og at de anholdte har forsøgt at skaffe våben.

Syv politikredse

Der tale om politiaktioner i både Midt- og Vestjyllands Politi, Østjylland Politi, Nordjyllands Politi, Fyns Politi, Københavns Vestegns Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns politikreds.

Ifølge et øjenvidne er der på Ravnkildevej i Aalborg Øst afspærret et stort område omkring en beboelsesejendom af politiet. Det skriver TV2 Nord.

Politiet været tilstede i en række politikredse rundt i landet - blandt andet i Nordjylland, som billederne her er fra. Kreditering: Rasmus Skaftved Video: Redaktionen

Også ved Øresundsbroen har politiet været til stede, bekræfter broens pressevagt over for TV 2. De ønsker dog ikke at udtale sig om en eventuel forbindelse til aktionen og henviser til Københavns Politi.

Vil give genlyd

Københavns Politi afholdt sammen med PET onsdag eftermiddag et pressemøde, hvor de fortalte om dagens politiaktion. Til stede var chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Flemming Drejer.

TV 2s kriminalreporter Astrid Søndberg vurderer, at det er en alvorlig sag, når det er den øverste ledelse i PET og Københavns Politi, som står udtaler sig.

- Det viser, at der er personer i Danmark som både har intentioner og kapacitet til at kunne udføre et terrorangreb. Det her kommer til at give genlyd, siger Astrid Søndberg, der sammenligner sagsforløbet med det planlagte - og afværgede - angreb på JP/Politikens Hus i 2010.

Politiet har været tilstede i en række politikredse rundt i landet. Her ses billeder fra Herlev. Video: Stine Gliese

Ros til politiet

På Christiansborg står partilederne i kø for at rose politiet og efterretningstjenesten for deres indsats.

Statsminister Mette Frederiksen (S) betragter sagen som yderst alvorlig og siger, at det er en påmindelse om, at vi skal tage terrortruslen alvorligt.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, fortæller, at han ikke kendte til aktionen, før politiet delte det offentligt. Og det er præcis sådan, det skal være, lyder det. For når der er tale om terrormistanke, gælder det om at holde kortene tæt til kroppen.

- Det her er ganske omfattende, og det er endnu en dag, hvor jeg er taknemmelig for det danske politi og vores efterretningstjeneste, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Taknemmeligheden deler formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl:

- Det her bekræfter, at der er ganske mange personer i Danmark, som har viljen til at begå terror. Jeg priser mig lykkelig for, at vi har nogle politimyndigheder og efterretningstjeneste, som overhovedet er i stand til - på 20 forskellige adresser på en og samme tid - at få sat folk ud af spillet, siger han.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.