Samfund

Marie Fredriksson er død - se hendes karriere i billeder

Særligt fire ting står ud i Roxette-sangerindens mangeårige karriere, mener en af bandets store fans.

Det korte og afblegede hår gik altid igen.

Det var for det meste så hvidt, at det nærmest var selvlysende. Lige fra Marie Fredriksson slog igennem med bandet Roxette i 80'erne og frem til, at hun stoppede karrieren i 2016, fulgte varemærket med.

Musikjournalist og radiovært Sandie Westh var en af de mange verden over, som blev helt "besat" af det svenske band og dets forsanger med de mange hits.

- Jeg husker, at jeg havde albummet 'Joyride' fra 1991 på kasettebånd, og jeg tyndslidte det fuldstændig. Min far måtte tape det sammen flere gange, siger hun til TV 2.

Nyheden om, at Marie Fredriksson i dag er død - 61 år gammel - kom derfor som et chok for den dedikerede fan.

Roxette, som bestod af Marie Fredriksson og Per Gessle, blev dannet i 1986. Billedet her er fra 1987.

Selvom sangerinden i mange år har været mærket af følgerne efter operationer og kemoterapi mod en hjernesvulst, er der især fire ting, 31-årige Sandie Westh vil huske og elske sit idol for.

1. En fusion af genrer

Roxette, som også bestod af svenske Per Gessle, var i den grad et produkt af deres tid.

I 80'erne var nogle af de store teenageidoler de britiske glam rock-bands, der både legede med opfattelsen af køn, seksualitet og rockgenren.

Roxette havde en helt karakteristisk stil, som de i høj grad har bevaret helt frem til 2016, hvor de stoppede med at spille.

Det svenske band tog det endnu længere - selvom de lånte elementer fra den populære genre (eksempelvis duoens henholdsvis korte og lange hår og bredskuldrede jakker), tilføjede de deres egen helt unikke ingrediens.

- De havde det her ekstremt fængende popøre, som ikke var alle forundt. Man kan sige, at du tager glam rock og blander det med svensk pop, og så får du denne her sublime blanding, siger Sandie Westh.

Roxette - så store er de

Roxette blev dannet i 1986 og er et af Sveriges mest kendte bands gennem tiderne.

Gruppen har solgt over 75 millioner plader på verdensplan og har toppet den amerikanske Billboard-liste fire gange. Roxette har haft i alt 19 sange på den britiske Top 40-liste.

Pop-gruppen er blandt andet kendt for 1990´er hits som 'The Look', 'Joyride' og 'It Must Have Been Love'.

De har udgivet 10 studie-albums, et livealbum og flere opsamlingsalbums.

2. "Dyriske" optrædener

Den karakteriske stil og inspirationskilde smittede også af på Marie Fredrikssons optrædener.

- Under sine koncerter så hun helt dyrisk ud. Det var enormt sejt at se. Og så sang hun jo absurd godt, siger Sandie Westh.

Det gjorde stort indtryk på den dengang unge pige at se en svensk kvinde, som udfordrede normerne med sit look på lige fod med eksempelvis Eurythmics' Annie Lennox.

Marie Fredrikssons optrædener var både energiske, dybfølte og vilde, husker Sandie Westh. Billedet her er fra 1989.

3. Omkvædenes mester

"Don't bore us, get to the chorus" (ked os ikke, kom til omkvædet) kaldte Roxette deres opsamlingsalbum fra 1995. Dermed sendte de en ironisk kommentar til en af deres - ifølge Sandie Westh - største forcer: omkvædene.

- Der er en grund til, at de er blevet så store. Deres numre er sindssygt catchy, siger hun.

Hun omtaler numre som 'It Must Have Been Love' (1990) og 'Listen To Your Heart' (1989) som klassikere, fordi det er numre, som en stor del af befolkningen kender og kan nynne med på.

Nederst i artiklen kan du stemme på dit favorit-nummer blandt bandets mange ørehængere.

Op gennem 90'erne tog Roxettes popularitet fart og de to bandmedlemmer turnerede over hele verden. Her er de i Hamborg, Tyskland i 1999.

4. Da det gik ned ad bakke

En del ændrede sig for Marie Fredriksson i 2002. Efter at være faldet om og besvimet i sit hjem fandt lægerne ud af, at hun havde en hjernesvulst.

Der gik mange år, hvor Roxette holdt pause, mens hun kom sig. Først i 2010 vendte hitsangerinden tilbage for at turnere med makkeren Per Gessle igen.

Marie Fredriksson modtog i 2003 en anerkendelse fra den svenske kong Gustaf for sit bidrag til svensk musik. Her - i 2013 - deltager hun sammen med sin mand, musiker Mikael Bolyos, i Sveriges prinsesse Madeleines og Christopher O'Neills bryllup i Stockholm.

Men det var i nogle tilfælde tydeligt, at sygdommen, som hun både var blevet opereret for og havde fået kemoterapi imod, endnu påvirkede hende.

- Jeg har været forskånet for at se hende optræde, men jeg har hørt fra kollegaer, der har set hende i de senere år, at det ikke har været så godt. Det har været tydeligt, at hun var syg og svækket, siger Sandie Westh.

En af Roxettes sidste koncerter var på Jelling Festival i Danmark i 2015.

Marie Fredriksson gæstede eksempelvis Danmark i 2015 på Jelling Festival, hvor hun måtte have hjælp til at komme på scenen og var siddende under hele koncerten. Året efter stoppede hun helt med at optræde, og sådan har det været indtil i dag.

- Jeg har været vildt ked af det i dag, hvor jeg har hørt, at hun er død, siger Sandie Westh, som stadig hører Roxette på ugentlig basis.

- Jeg forbinder Roxette med en god og tryg tid i mit liv. Og så er Roxette sgu et kæmpe stort ikonisk, tidløst popband. De fyldte meget for mange mennesker - de lød som ingen andre, og ingen andre lød som dem, siger hun.

Stem på din yndlingssang fra bandet herunder:

Afstemning

Hvilken Marie Fredriksson-sang, mener du, er den bedste?