Samfund

Chef i Forsvarsministeriet afviser at træde tilbage efter mulig svindelsag

Departementschef i Forsvarsministeriet Thomas Ahrenkiel erkender, at han kunne have gjort mere i svindelsag.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har tirsdag fjernet to direktører i ministeriet, fordi hun ikke rettidigt er blevet orienteret om svindel og kontrolsvigt, som Rigsrevisionen har afdækket i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

I første omgang har hun dog valgt at frede sin departementschef, Thomas Ahrenkiel, der ellers formelt er ansvarlig for, hvad der foregår på departementets område.

Ministeren henviser til, at Ahrenkiel - som hun selv - først meget sent i forløbet blev orienteret om sagens alvor.

Lyn-analyse

Jeg hæfter mig ved, at hverken forsvarsminister Trine Bramsen eller statsminister Mette Frederiksen gav opbakning eller udtrykte den store tillid til Thomas Ahrenkiel. Det er klart, at han er skydeskive. Både kritikken af at der ikke er fulgt op på sagerne, og at det hele har sejlet gør, at det vil være overraskende, hvis han overlever. Hvis jeg var ham, ville jeg nok tænke på andre muligheder her i livet.

- Der hvor sagens alvor for alvor går op for mig, er den 4. december, hvor vi modtager Rigsrevisionens rapport, siger Thomas Ahrenkiel til Ritzau.

Han har kun villet give interview til Ritzau. Det har derfor ikke været muligt for TV 2 at stille opfølgende spørgsmål til departementschefen.

Peger på fejl i ministeriet

Thomas Ahrenkiel ville gerne have været involveret allerede i april, da Rigsrevisionen første gang blev kontaktet af en whistleblower.

- Det er en fejl, der bliver begået i ministeriet. Man er ikke opmærksom på at orientere mig, siger departementschefen, der modtog brev fra Rigsrevisionen 13. maj.

Alligevel valgte Thomas Ahrenkiel ikke at reagere, fordi brevet ikke gav indtryk af "så alvorlig en sag".

- Det er klart, at hvis jeg på det tidspunkt havde vidst, at vi havde haft en henvendelse fra Rigsrevisionen om en whistleblower, så ville jeg have set på det med helt andre øjne, siger Thomas Ahrenkiel.

Han afviser at have overvejet at trække sig som departementschef.

Beklager fejl

Til trods for at sagen er på dagsordenen på ledelsesmøder i både september og oktober, spørger Thomas Ahrenkiel ikke uddybende til spørgsmålet om svindel og kontrolsvigt.

Selv siger Ahrenkiel, at dem, der har sagen, ikke nævner den på ledelsesmøderne.

Men 1. oktober bliver der afholdt et møde, hvor det nævnes at Rigsrevisionen kan være på vej med alvorlig kritik. Alligevel bliver der ikke taget affære fra departementschefens side.

- Det er et internt møde i departementet, hvor vi drøfter den generelle status på ejendomsområdet. Og det er rigtigt, at der på en af de sidste sider i baggrundsmaterialet til mødet er en omtale af, at Rigsrevisionens undersøgelse og beretning kan indeholde alvorlig kritik. Men vi når simpelthen ikke til det punkt på mødet. Så det bliver ikke drøftet, siger Thomas Ahrenkiel, som senere i forløbet overser en betydende mail fra koncernstyringsdirektøren.

Forklaringen i ifølge Thomas Ahrenkiel af "teknisk" karakter.

- Det er lidt teknisk, men det er fordi den e-mail indeholder klassificerede oplysninger, og derfor kan jeg af sikkerhedshensyn ikke læse den på mobile enheder. Og jeg er ikke i huset den dag, og derfor læser jeg ikke indholdet. Efterfølgende følger jeg ikke op på den mail og får den læst, og det er naturligvis en fejl, siger departementschefen.

Han beklager fejl fra både hans og embedsværkets side.

'Vi skal have strammet op'

Thomas Ahrenkiel er den øverste ansatte og administrative leder på ministerområdet og har over for forsvarsminister Trine Bramsen (S) understreget, at han burde have informeret om sagen tidligere.

Han erkender, at sagen er alvorlig.

- Jeg er selvsagt rigtig ærgerlig over den her sag, og jeg ville ønske, at vi havde været den foruden. Det må ikke ske. Det bør ikke ske. Og det skal vi have strammet op på, siger Thomas Ahrenkiel.