Samfund

Herbert Pundik er død

Herbert Pundik efterlader sig sin kone og deres datter.

Herbert Pundik, tidligere chefredaktør på Politiken, er død, 92 år. Pundik sov stille ind i sit hjem i Tel Aviv i Israel søndag aften, oplyser familien til Politiken.

Herbert Pundik kom til Politiken i 1965 - han fratrådte som chefredaktør i 1993, men var helt frem til sin død seniorkorrespondent på avisen.

Ud over den journalistiske karriere, der som udenrigskorrespondent for Information også kastede en Cavling-pris af sig i 1967, gjorde Pundik tjeneste som israelsk soldat og udførte arbejde for den israelske efterretningstjeneste Mossad.

Rejseleder på ture til Mellemøsten

Herbert Pundik var formet af sin jødiske slægts fortid. I 1907 flygtede hans fars familie til København fra Ukraine. I 1943 var Herbert Pundik med, da familien under Anden Verdenskrig igen måtte tage flugten til Sverige.

Altså, jeg anser vejs ende som … anytime

Herbert Pundik

Umiddelbart efter krigen blev Pundik soldat, da han gjorde tjeneste i den jødisk-arabiske krig i 1948. Og han holdt fast i forbindelsen til Israel, hvor han også boede i store dele af sit liv.

I sine senere år frem til 2011 var Herbert Pundik desuden rejseleder på ture til Mellemøsten og Myanmar. Den sidste tur gik til Syrien, Jordan og Israel, og selskabet krydsede den syrisk-jordanske grænse, to dage før krigen i Syrien brød ud.

Den tidligere chefredaktør har skrevet to erindringsbøger med titlerne "Det er ikke nok at overleve" og "Du kan hvis du tør".

Ældste søn blev dræbt i krig

Herbert Pundik har tidligere selv talt om sin død i en podcast om sit liv med titlen "Den sidste flygtning".

- Altså, jeg anser vejs ende som … anytime. Det siger jeg helt straight og klart. Jeg er parat til at dø hvert øjeblik. Hvad kan du forlange mere af livet end det, jeg har fået ud af det? Altså, man skal også være en lille smule - det har jeg lært hjemmefra - en lille smule beskeden.

Herbert Pundik efterlader sig sin kone gennem 66 år, Sussi, og deres datter, Michal. Han har også haft to sønner. Den ældste, Uri, blev dræbt i Yom Kippur-krigen i 1973, mens den yngre søn, Ron, døde af kræft i 2014.

- En særlig ener er gået bort

På Twitter bliver den tidligere chefredaktør mindet af blandt andet af Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.

- En helt særlig ener er gået bort. Jeg har altid haft kæmpe respekt for Herbert Pundik. Hans integritet, humanistisk udsyn og politiske indsigt, skriver Uffe Elbæk blandt andet.

Enhedslistens Pelle Dragsted skriver, at han kommer til at savne Pundiks kritiske og kloge analyser:

- Var et vigtigt eksempel på, at kritik af den israelske regerings bo- og besættelsespolitik ikke er det samme som at være antiisraelsk.

Stig Kirk Ørskov, administrerende direktør i JP/Politikens Hus, skriver på Twitter, at Herbert Pundik var det "fineste menneske, jeg har mødt."