Samfund

Svindelsag: Fik betalt renovering af sit hus

En ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fik uretmæssigt renoveret sit hus for mere end 1,7 millioner kroner.

En tidligere ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fik renoveret sit hus for mere end 1,7 millioner kroner betalt delvist af styrelsen.

Det fremgår af anklageskriftet, hvor der er rejst tiltale mod fem mænd, herunder to ansatte i styrelsen, i sagen om bestikkelse og muligt svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Et anklageskrift, som TV 2 er i besiddelse af.

Ifølge anklageskriftet blev fakturaerne for arbejdet på den ansattes hus betalt af installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen, der viderefakturerede nogle af beløbene til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Den ansatte i styrelsen havde blandt andet ansvar for godkendelse af tilbud og fakturaer fra håndværkere og entreprenører til projekter, som Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse skulle have udført.

Han er nu tiltalt for bestikkelse og for uberettiget at have modtaget fordele for cirka 1.7 millioner kroner i forbindelse med renovering af sit hus.

Ud over ham er de fire øvrige tiltalte yderligere en person fra styrelsen, en medarbejder fra Kemp & Lauritzen samt to selvstændigt erhvervsdrivende.

Favorisering i fremtidige kontrakter

Det ulovlige samarbejde mellem den ansatte i styrelsen og medarbejderen i installationsvirksomheden foregik over et år, fra oktober 2015 til oktober 2016.

Svindlen foregik sådan, at den tiltalte medarbejder Kemp & Lauritzen sørgede for, at virksomheden betalte regningen for renoveringen af huset, men delvist viderefakturerede beløbene til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Den ansatte i styrelsen godkendte dem, selvom virksomheden "ikke havde leveret ydelser svarende til de fakturerede beløb", står der i anklageskriftet.

Kemp & Lauritzens formål med det ulovlige samarbejde var at få den ansatte i styrelsen til at "favorisere Kemp & Lauritzen i fremtidige kontrakter", lyder det.

Den tiltalte medarbejder i Kemp & Lauritzen, som nu ikke er ansat i virksomheden længere, er tiltalt for at have bestukket de to ansatte i styrelsen og for at have begået mandatsvig over for sin tidligere arbejdsgiver for mere end 1,1 millioner kroner.

Derudover er to selvstændigt erhvervsdrivende, en tømrer- og en murermester, tiltalt for at have medvirket til bestikkelse og mandatsvig for 775.000 kroner og 689.375 kroner. De leverede det håndværksmæssige arbejde og kendte ifølge anklageskriftet til svindlen.

Desuden er yderligere en medarbejder i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse også tiltalt i den omfattende sag.

Han fik ifølge anklageskriftet installeret smedejernslåger og bøgehækplanter til en samlet værdi på 35.250 kroner. Samme medarbejder fik lavet elarbejde i otte timer i sit hjem. Kemp & Lauritzen betalte regningen.

Peter Kaas Hammer, administrerende direktør i Kemp & Lauritzen, siger til Ritzau, at han er ærgerlig over sagen, og at den "sætter os i et rigtig ærgerligt lys."

- Vi har i 2016 haft en medarbejder, som har svindlet sammen med en medarbejder fra Forsvaret. Da vi opdagede det, blev vedkommende bortvist og politianmeldt, og sagen blev overdraget til politiet, siger Peter Kaas Hammer.

Sagens anklageskrift omfatter flere end 450 forhold og bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.