Samfund

Firma kendte til svindelsag allerede i 2016

Det er anden gang på et år, at Kemp & Lauritzen er involveret i en svindelsag. Begge gange er det endt med fyringer og politianmeldelser.

Allerede i 2016 blev en medarbejder i virksomheden Kemp & Lauritzen fyret og politianmeldt for svindel i forbindelse med sagen om formodet svindel i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det fortæller Peter Kaas Hammer, administrerende direktør i Kemp & Lauritzen, til TV 2.

- Da vi blev opmærksomme på sagen, undersøgte vi den og tog dialogen med forsvaret. Det resulterede i, at den pågældende medarbejder blev bortvist og efterfølgende politianmeldt, siger han.

Medarbejderen er én af fem tiltalte i svindelsagen. Ifølge anklageskriftet er han tiltalt for at have bestukket to ansatte i styrelsen og for at have begået mandatsvig over for sin tidligere arbejdsgiver for mere end 1,1 millioner kroner.

Han har ifølge anklageskriftet blandt andet været involveret i at sørge for, at en ansat i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse fik renoveret sit hus for 1,7 millioner kroner.

En renovering, som Kemp & Lauritzen betalte i forventning om at blive favoriseret i fremtidige kontrakter. Og som virksomheden senere viderefakturerede til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

- Det kræver et vist element af kreativitet at snyde vores systemer på denne måde. Det er så i dette tilfælde lykkedes for personen. Vi opdagede det heldigvis, men spørgsmålet er, hvor tidligt vi kunne have set det, siger Peter Kaas Hammer.

- Én ting er helt sikkert: Det er fuldstændigt uacceptabelt.

Det var chefen til den tiltalte, der opdagede, at noget var galt, og en intern undersøgelse viste, at mistanken om svindel var berettiget.

- Alle kan jo snyde, men vi beskæftiger næsten 2000 medarbejdere, som går på arbejde ærligt hver dag. Her har der været én, der på individniveau har forsøgt at snyde, siger han.

Peter Kaas Hammer har ikke noget bud på, hvad formålet med svindlen var, andet end at det må have været ”for egen vindings skyld”.

I anklageskriftet hentydes der til, at formålet skulle have været, at Kemp & Lauritzen skulle favoriseres i fremtidige kontrakter med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det afviser Peter Kaas Hammer.

Anden svindelsag på ét år

Det er anden gang på et år, at virksomheden er involveret i en svindelsag.

I juni blev fire ansatte i Kemp & Lauritzen bortvist i en sag om mistænkelige køb af mobiler og tablets til eget forbrug til en værdi af 186.000 kroner.

Købene skete under en serviceaftale, virksomheden havde med Bygningsstyrelsen, der bortviste fem ansatte som konsekvens af sagen.

På trods af, at de to sager kunne minde om hinanden, afviser Kemp & Lauritze-direktøren i, at der er et problem med kulturen i virksomheden.

- Jeg mener ikke, det er et kulturelt problem og heller ikke et virksomhedsproblem. Det er et individproblem. Vi har haft to sager. Og vi har opdaget dem begge, siger Peter Kaas Hammer.

Virksomheden forsøger ifølge direktøren hele tiden at opdatere it-systemerne, der kan fange uregelmæssigheder i forhold til faktureringer og betalinger.

- På individniveau er der altså nogle, der benytter deres kreativitet til at svindle. Det gør vi alt for at undgå, og måtte vi få sådan en person ind ad døren, skal vi spotte det, siger han.

Fem personer er tiltalt i sagen. Sagens anklageskrift omfatter flere end 450 forhold og bestikkelse for op mod 1,8 millioner kroner.