Samfund

Undrede sig over dyre lamper, støvsugere og vingaver - nu bliver mulig svindel i Forsvaret efterforsket

Regnskaberne fra Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse gjorde en revisor bekymret, men ingen i ledelsen lyttede.

To ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er torsdag blevet politianmeldt for svindel.

Det sker, efter at en medarbejder hos en håndværkervirksomhed opdagede, at noget ikke stemte i regnskaberne fra lige præcis denne styrelse.

Karsten Hamborg Ravnsgaard er revisoruddannet og var på daværende tidspunkt økonomiansvarlig hos den mellemstore virksomhed, der blandt andet udførte opgaver for Forsvaret. Og han blev mistænksom, da han oplevede, at de beløb, der blev faktureret til den offentlige institution, ofte ikke stemte overens med den faktiske pris for opgaven.

- Omfanget af transaktioner begyndte at se mistænkelige ud. Og jeg forsøgte at gøre ledelsen opmærksom på, at det er bundulovligt at forvalte penge på den måde, siger han til TV 2.

Frygtede svindel

For foruden regnskabet, der ikke stemte, så opdagede Karsten Hamborg Ravnsgaard også, at der på bestillingslisterne fra styrelsen udover de mere typiske ting blandt andet optrådte dyre designerlamper, støvsugere og vingaver.

Det var hans bekymring, at en del af tingene endte hos medarbejderne selv. Og revisoren var samtidig i tvivl om, hvorvidt håndværkervirksomheden, han var ansat hos, havde en rolle i den formodede svindel.

- Jeg synes, det er forkasteligt, når vi har så mange styrelser og kommuner, der kæmper. De kæmper for at få det til at hænge sammen, og at vi så har nogle steder i det offentlige, hvor de på en eller anden måde sejler i deres håndtering af penge, så synes jeg, de var bedre tjent et andet sted, siger Karsten Hamborg Ravnsgaard.

Ville først være anonym

Men revisoren vidste heller ikke, hvem han skulle gå til, efter han havde forsøgt at råbe sin egen chef op - uden held.

Karsten Hamborg Ravnsgaard endte med at gå til en advokat, som han luftede sin bekymring for. Her blev han opfordret til at få det meldt til en myndighed og stoppet.

Den tidligere økonomiansvarlige kontaktede derefter Rigsrevisionen, men holdt sig til at starte med anonym.

- Men da jeg kunne mærke, hvor alvorligt de tog det, da jeg ringede ind, havde jeg det fint med at stille mig frem med navn. For det skal stoppes sådan noget der, siger han.

Karsten Hamborg Ravngaard sagde op i håndværkervirksomheden, inden sagen for alvor begyndte at rulle, men nåede at arbejde der i otte måneder.

Midt- og Vestjyllands Politi oplyser til TV 2, at det har modtaget en anmeldelse af virksomheden, og at der er en efterforskning i gang.

Mistænkes for at udnytte huller

Rigsrevisionen satte efter Karsten Hamborg Ravnsgaards henvendelse en undersøgelse af ejendomsstyrelsens regnskabs- og indkøbspraksis i gang. Og det var den, der ledte til anmeldelsen af de to medarbejdere, der mistænkes for at have udnyttet huller i systemet.

I årevis har de uden andres indblanding kunne bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende betalingen.

Det har givet den enkelte medarbejder frit spil til at gennemføre fiktive indkøb på vegne af styrelsen, der med et budget på knap to milliarder kroner er ansvarlig for alle Forsvarets bygge- og anlægsprojekter samt driften af alle Forsvarets bygninger.

To ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse er torsdag blevet politianmeldt for svindel.

Operation X undersøger lige nu indkøb i Forsvaret - ved du noget, kan du skrive til x@tv2.dk.