Samfund

Hård kritik af Forsvaret efter mulig svindel: - Man får tankerne - er det en ny Britta-sag?

Der er givet ukorrekte oplysninger til Rigsrevisionen i forbindelse med undersøgelsen af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, lyder kritik.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse bliver i øjeblikket undersøgt, efter det torsdag kom frem, at to medarbejdere er blevet politianmeldt for svindel.

Og nu retter Statsrevisorerne kritik mod styrelsen, som de ikke mener har levet op til sit ansvar, erfarer TV 2.

I kritikken bliver der lagt vægt på, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet Rigsrevisionen, der står for undersøgelsen, ukorrekte oplysninger, og at det er i strid med loven.

Men ansvaret ligger ikke kun hos styrelsen, mener statsrevisor Frank Aaen.

- Det peger direkte op mod Forsvarsministeriet, fordi de overordnede retningslinjer, så vidt jeg ved, ikke har været tilstrækkelige til at undgå, at det er sket. Derfor er det i høj grad også ministeriet, man er nødt til at se på, siger han.

Ordfører: Er det en ny Britta-sag?

Ifølge revisionsrapporten har medarbejderne uden andres indblanding kunnet bestille varer og tjenesteydelser, kvittere for modtagelsen og godkende den efterfølgende betaling.

Og ved en gennemgang af 64 projekter i 2018 viste det sig, at der var fejl i 54. Det har rystet flere politikere, og Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Bent Bøgsted, frygter, at det kun er toppen af isbjerget.

- Man får tankerne: Er det her en ny Britta-sag? Er der sket det samme, hvor der hverken har været kontrol med midlerne, hvor pengene er forsvundet hen, og hvad de er blevet brugt til? siger han.

De konservatives formand, Søren Pape Poulsen, mener, at det kalder på en større gennemgang af sagen, der er både "skræmmende og skandaløs læsning".

- For vi må sige, at der desværre er mennesker i det her samfund, der ikke evner at have et ansvar og går og svindler med vores andres midler, siger han.

Indkalder til samråd

I SF kalder man det "fuldstændig vanvittigt", at der overhovedet kan foregå den type svindel, som de to medarbejdere er anmeldt for. Forsvarsordføreren Anne Valentina Berthelsen mener ligeledes, at noget kan tyde på, at der er foregået svindel over en årrække.

Derfor vil hun indkalde Forsvarsministeren Trine Bramsen (S) i samråd, så hun kan få lejlighed til at svare på, hvor længe Forsvaret har været bekendt med denne praksis, lyder det. I Enhedslisten er man dog kommet SF i forkøbet og har allerede indkaldt ministeren.

For ifølge forsvarsordfører Eva Flyvholm indbyder det til svindel, at den samme person kan bestille og afregne i en styrelse, og dermed at ministeriet ikke har lavet nogle ordentlige retningslinjer på området.

- Det skal der selvfølgelig strammes op på, og derfor har jeg indkaldt forsvarsministeren i samråd om sagen, siger hun.

Operation X undersøger lige nu indkøb i Forsvaret - ved du noget, kan du skrive til x@tv2.dk.