Flybilletter er historisk billige - det vækker bekymring

I SF mener man, at de gode argumenter imod en flyafgift er ved at være forsvundet.

Det er billigere end nogensinde før at komme ud at rejse med fly fra lufthavnene i København og Billund.

Det viser de seneste tal fra hjemmesiden Travelmarket.dk.

Alene de seneste fem år er der skåret næsten 1100 kroner af billetprisen fra København til oversøiske rejsemål som for eksempel New York eller Bangkok.

Og selvom det måske vækker glæde hos nogle passagerer, så er det ifølge tal fra EU Kommissionen en dårlig nyhed for klimaet. Direkte udledninger fra flysektoren står nemlig for omtrent tre procent af EU's samlede udledning af drivhusgasser. Hvis flybranchen var et land, ville det være den 10. største udleder på kloden, lige over olienationen Saudi Arabien.

På en flyvning fra London til New York og retur udleder hver passager lige så mange drivhusgasser, som en EU-borger i gennemsnit bruger på at opvarme sit hus i ét år.

Vækker bekymring

Efterspørgslen på flyrejser vækker bekymring i klimatænketankten Concito, hvor seniorkonsulent Henrik Gudmundsson siger, at mere klimavenlige brændstofstyper til flyrejser har lange udsigter.

- Der vil være en lang periode, hvor det fortsætter med at vokse. Og der kan det altså godt være, at en form for afgiftsregulering vil være nødvendig eller i hvert fald fornuftig, så man kan tage noget af toppen af efterspørgslen, siger han.

For en måned siden advarede Klimarådet også om de billige flypriser:

- Vi er simpelthen nødt til at tage fat på luftfartens klimapåvirkning nu og her, lød det fra formand Peter Møllgaard i en opfordring til regeringen.

Meldingen var fulgt op af et notat fra Klimarådet, hvor man advarede om netop de lave priser.

- En vigtig årsag til, at vi flyver mere og mere, er, at flyrejser er forholdsvis billige, fremgår det således af notatet.

SF vil have flyafgifter

Politisk har flere partier også vist vilje til at indføre afgifter. Blandt andre SF:

- Der er jo plads til, at vi lægger 60 kroner på en flyvning i Europa og 400 på en flyvning til USA. Så jeg synes faktisk, at de gode argumenter imod er ved at være forsvundet, siger partiets klima- og energiordfører Stine Munk.

Sidste år rejste over 30 millioner passagerer til og fra Københavns Lufthavn. I Billund Lufthavn blev 2018 et rekordår, hvor det samlede antal passagerer i lufthavnen for første gang nåede over 3,5 millioner.