Samfund

Sygehus siger nej til kriminelle bandemedlemmer

Region Sjælland vil ikke have bandemedlemmer efter fangeflugt. Flere regioner er bekymret for hårde kriminelle i psykiatrien.

Slagelse Sygehus har bedt Justitsministeriet om ikke længere at sende bandemedlemmer til dets retspsykiatriske afdelinger. Det fremgår af en aktindsigt, som Berlingske er i besiddelse af.

Da bandelederen Hermin Dilshad Saleh i november blev hjulpet til flugt fra netop afdelingen i Slagelse, blev to ansatte sigtet på med skarpladte pistoler. Et skud blev affyret ned i gulvet, og sygeplejersker og sosu-arbejdere blev truet til at åbne afdelingens dobbeltsikrede sluse.

Blandt andet derfor mener Region Sjællands regionsformand, Heino Knudsen (S), samt psykiatridirektør Michael Werchmeister, at psykiatrien fremadrettet ikke længere er det korrekte sted at fængsle retspsykiatriske patienter, der betegnes som farlige.

Ifølge Heino Knudsen er der tale om en mindre gruppe patienter, som han betegner som ekstremt voldsparate, siger han til TV 2.

- Jeg tror på, at den rigtige løsning er, at de er under fængselslignende forhold. Man skal huske på, at psykiatrihusene netop er sygehuse og ikke fængsler. Det handler blandt andet om bandemedlemmerne.

Indleder dialog med ministeren

Både Heino Knudsen og Michael Werchmeister har derfor skrevet to selvstændige breve til justitsminister Nick Hækkerup (S) med den forespørgsel, at kriminelle skal placeres andre steder end retspsykiatrien, skriver Berlingske.

Justitsministeren afviser regionens ønske og siger, at det er sygehusenes pligt at tage imod de farlige patienter.

- Vi er i gang med at se på, om vi kan håndtere det her på en anden måde. Vi har sammen med regionerne besluttet, at vi nu vil lave en handlingsplan, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Heino Knudsen siger til TV 2 Øst, at han er gået i dialog med ministeren om en løsning på problematikken.

- Vi havde en god drøftelse af, hvordan vi kommer videre i forhold til den særlige udfordring, der er med de voldsparate, kriminelle bandemedlemmer. Det har vi nu aftalt at arbejde videre med og gøre det så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre, siger han.

Vil ikke indrette psykiatrien efter kriminelle

En rundringning foretaget af TV 2 viser, at også Region Midtjylland og Syddanmark mærker presset fra hårde kriminelle.

Regionsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V) mener, der er et helt grundlæggende problem med de allerhårdeste kriminelle, som ender i retspsykiatrien. Hun fortæller, at de i Syddanmark oplever problemer med grænseoverskridende og voldelig adfærd fra kriminelle - herunder personer med banderelation.

Ifølge hende er det ikke det rette sted for dem, da det vil kræve en stramning af de restriktioner, der er i psykiatrien.

- Skal vi indrette psykiatrien til at styre hårdkogte kriminelle, vil det kunne ødelægge behandlingen for de øvrige patienter. Psykiatrien er ikke et fængsel, heller ikke hvis man er dømt kriminel. Det er et behandlingssted.

Som konsekvens af fangeflugten i Slagelse mener Stephanie Lose, at der skal kigges på, hvordan psykiatrien skal udrede de farlige og voldelige kriminelle patienter. Både fordi, at gruppen er farlig overfor de ansatte, men også fordi, at det går ud over de øvrige patienter.

Hun mener ikke, at psykiatrien er bygget til at håndtere disse mennesker i sin nuværende form.

Og det ville være farligt at lave psykiatrien om for dem, siger hun.

- Måske skal vi i stedet rykke ud til arresthusene for at behandle og mentalt udrede de hårdeste kriminelle. For det har store konsekvenser for miljøet at have dem i psykiatrien.

Farligt for de ansatte i psykiatrien

I Region Midtjylland oplever de, at de ansatte i psykiatrien er meget udsatte, når de har at gøre med farlige patienter. Derfor mener regionsformand Anders Kühnau (S), at man bør diskutere, hvordan man fremadrettet skal behandle personer, der kan betegnes som farlige.

Over for TV 2 peger Anders Kühnau på Kærshovedgård som et eksempel på, hvor ansatte bliver udsat for meget vold og trusler om vold.

- Vi er lige nu hårdt presset af nogle asylansøgere på Kærshovedgård. De bliver indlagt hos os, og vi har faktisk haft en mistanke om, at de bliver indlagt uden at være psykisk syge. Det er noget, der gør vores personale bekymret. Det giver nok bedre mening for os at give dem behandling i andre omgivelser.

Ifølge Anders Kühnau er de indlagte asylansøgere svære at håndtere, og der bliver rapporteret om vold og trusler fra de ansatte på institutionen.

Alligevel er den midtjyske regionsformand ikke helt klar til at følge Region Sjælland og sige nej til farlige patienter.

- Men det er en relevant diskussion at tage, for det er et stort problem. Det er værd at overveje, om man i disse tilfælde skal finde et andet sted at behandle end psykiatrien, siger regionsformanden.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at vi har medarbejdere, der i så stort omfang rapporterer, at de bliver udsat for vold og trusler, som de gør i dag.

Psykiatrien er i forvejen en af de mest voldsramte arbejdspladser i landet, hvor hveranden ansatte oplever vold og trusler om vold hvert eneste år, ifølge tal fra FOA.