Samfund

Københavns ældste hunelefant død efter kort tids sygdom

Hunelefant Thiha Phyu er død efter kort tids sygdom i Zoologisk Have i København. Zoologisk Have, Frank Rønsholt

Thiha Phyu blev født i Myanmar i 1980. Den kom til hovedstaden fra Køln Zoo og nåede kun at være i stalden i København i knap tre måneder.

Den 39-årige hunelefant Thiha Phyu fra Zoologisk Have i København er død efter et kort sygdomsforløb.

Det bekræfter Jacob Munkholm Hoeck, der er presse- og kommunikationsansvarlig ved Københavns Zoologiske Have, over for TV 2.

- Elefanten døde i nat. Den har været under behandling de seneste to til tre uger på grund af problemer med sit ene forben, siger han.

Zoologisk Haves ældste hunelefant, Thiha Phyu, har derfor fået smertelindring, men lørdag fik den konstateret massive maveproblemer. Dyret havde fået en form for kolik, som havens personale forsøgte at behandle for at få genoprettet tarmfloraen.

- Vi har været meget opmærksom på hende de seneste uger, hvor hun har været noget sløj, men det var intet alarmerende, siger Jacob Munkholm Hoeck om forløbet.

Men elefanten fik det værre, og kort efter midnat onsdag kunne dyrlæge Carsten Grøndahl konstatere, at Thiha Phyu var død i stalden.

- Jeg blev kaldt ind i nat af en dyrepasser, der via videoovervågning bemærkede, at hunelefanten havde lagt sig i en unaturlig stilling. Da vi kom ind i stalden, trak hun vejret for sidste gang, så der var ikke mere, vi kunne gøre, fortæller Carsten Grøndahl.

Elefanten Thiha Phyu ankom i september til Københavns Zoo sammen med sin unge, der også havde sin unge med (Arkivfoto).

Skal komme nærmere dødsårsag

Den 39-årige hunelefant, der er født i det fri i 1980 i Myanmar, nåede dermed kun at være i Zoologisk Have i mindre end tre måneder.

Hun kom til København 12. september fra den tyske Køln Zoo, sammen med sin unge Maha Kumari og dennes unge, hannen Jung Bul Kne.

De to elefanter var begge i stalden hos hende, da hun døde natten til onsdag.

Elefanterne fik som flokdyr lov at gå rundt om hende i løbet af natten, da det er en naturlig del af processen, når et medlem af flokken dør.

- De to elefanter gik rundt og snusede til hende, men de gav ikke lyde fra sig, siger Jacob Munkholm Hoeck til TV 2.

Hunelefanten vil i løbet af onsdagen blive transporteret til Landbohøjskolen for at blive obduceret.

Her håber Carsten Grøndahl at få mere klarhed over sygdomsforløbet.

- Jeg forventer at se en elefant med en del alderdomsskavanker, men om vi præcis kan sætte fingeren på dødsårsagen, det kan jeg ikke garantere, siger Carsten Grøndahl.

Seks elefanter tilbage

Det hører til sjældenhederne, at elefanter dør i fangenskab, og i Københavns Zoologiske Have er det ikke sket de seneste fem år.

- Sidst en elefant døde hos os var i 2014, hvor en elefantunge døde af den aggressive blodsygdom elefantherpes, fortæller Jacob Munkholm Hoeck.

Københavns Zoologiske Have har nu seks elefanter i flokken.

Den består af tre voksne hunner, en voksen han og to unger.