Samfund

Overlæge: Der er helt usædvanligt mange fnat-tilfælde - den ser ud til at være blevet resistent

Fnat er en lille mide, der graver gange i huden, hvorved der kommer sår og ekstrem kløe. Scanpix Danmark

I Danmark er der kun én behandling mod fnat, men den helbreder ikke alle. Der findes et billigere og mere effektivt alternativ, siger overlæge.

Helt usædvanligt mange danskere er lige nu ramt af den lille parasitmide fnat.

Sådan lyder det fra Carsten Sand, der er overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital i København.

- Jeg har arbejdet med det her i 30 år, og jeg mener, at det nuværende antal af tilfælde slår alt det, vi tidligere har set, siger han til TV 2.

Lige nu bliver der faktisk henvist så mange danskere til landets hudlæger, at det i høj grad belaster sygehusafdelingerne. Derfor ser Carsten Sand gerne, at flere patienter bliver behandlet hos de praktiserende læger.

- Men det kræver mere information – til både patienterne og de praktiserede læger – om håndteringen af fnat, siger overlægen.

Fnat ser ud til at have udviklet resistens

Det gælder blandt andet i forhold til den creme og shampoo, som alle fnatpatienter i første omgang bliver behandlet med. For i mange tilfælde får den såkaldte Nix-creme ikke bugt med den lille mide, der graver gange i huden med sår og ekstrem kløe til følge.

Vi har observeret, at patienter, der bruger cremen korrekt, alligevel ikke bliver helbredt

Carsten Sand, overlæge

Det skyldes ifølge Carsten Sand, at de små fnat-mider ser ud til at have udviklet resistens, når det gælder indholdsstofferne i Nix-cremen.

Sådan behandles fnat

  • Ved kløe og mistanke om fnat skal lægen kontaktes med henblik på diagnose og behandling.
  • Når der er konstateret fnat, bør der gives behandling til alle i husstanden og til personer, der har ligget i samme seng som den smittede. Det er vigtigt, at alle behandles samtidigt, da andre familiemedlemmer kan være smittet, selvom de endnu ikke har fået symptomer.
  • Håndklæder og sengetøj vaskes ved min. 60º C i forbindelse med behandlingen.
  • Der er ikke grund til at behandle andre børn eller personale i institutionen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Vi har ikke nogen danske data på det, men vi har observeret, at patienter, der bruger cremen korrekt, alligevel ikke bliver helbredt. Det er et godt tegn på, at den ikke virker hos nogen, og at de her mider er blevet resistente, siger han.

Han forklarer, at man i Danmark i mange år kun har haft ét enkelt behandlingsmiddel mod fnat, nemlig Nix-cremen. Og ved sygdomme, hvor man kun har ét behandlingsmiddel, er der en tendens til, at der udvikles resistens.

- Og så har vi balladen. Derfor skal landets læger være opmærksomme på, at det behandlingsmiddel, man normalt anvender, ikke altid er effektivt, siger Carsten Sand.

Til sammenligning har man i Sverige haft to behandlingsmetoder mod fnat, herunder blandt andet Tenutex-cremen, hvilket kan være årsagen til, at svenskerne ikke har samme problemer med resistent fnat.

Det er lidt ubehageligt, fordi det lugter, og man skal smøre sig ind fra top til tå, mellem tæer, under kønsdele med mere

Carsten Sand, overlæge

Når behandling med Nix-cremen ikke får bugt med fnatmiden, er næste skridt en tabletbehandling med Stromectol.

Indtil torsdag i sidste uge var hudlæger de eneste, der uden forudgående tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen kunne udskrive tabletbehandlingen. Det skyldes, at Stromectol ikke bliver markedsført i Danmark. De regler er nu blevet ændret, så danskerne hurtigere kan komme i behandling.

Det kræver imidlertid, at lægerne er klar over, at de skal søge om generel udleveringstilladelse, og ifølge Lægemiddelstyrelsen har kun få lægeklinikker siden torsdag søgt om denne tilladelse.

Svovlvaseline – billigt og effektivt

Hvad er fnat?

  • Smitte ved almindelig fnat sker ved tæt hudkontakt, herunder hos personale efter direkte hud-til-hud-kontakt i forbindelse med plejeprocedurer. Smitte ved skorpefnat sker ved berøring.
  • Fnat kan medføre en intens, generaliseret kløe 2-6 uger efter smittetidspunktet, samt hudforandringer.
  • Patienter med nedsat immunitet samt ældre kan ved smitte med almindelig fnatmide udvikle skorpefnat, tidligere benævnt norsk fnat, som er meget smitsom.
  • Fnat skal behandles. Det forsvinder ikke af sig selv.
  • Der ses perioder med øget forekomst af almindelig fnat i samfundet.

Kilde: Statens Serum Institut.

Som TV 2 tidligere har beskrevet kan én behandling med Stromectol for hele familien løbe op i flere tusinde kroner. Men der findes en anden behandling, som er langt billigere end både Nix-cremen og Stromectol, oplyser Carsten Sand.

Det drejer sig om svovlvaseline på 5 eller 10 procent.

- Man skal smøre sig ind én gang dagligt i tre dage. Det er lidt ubehageligt, fordi det lugter, og man skal smøre sig ind fra top til tå, mellem tæer, under kønsdele med mere. Men det er billigt. Og det er effektivt, siger overlægen.

Han påpeger, at man ikke kan få svovlvaseline i håndkøb, men at man kan få en recept gennem sin læge.

Fnat giver kløende sår på kroppen. Her er det en kvindes arm.

Fordobling af ambulante fnatbesøg på landets sygehuse

Hvis behandlingen alligevel ikke skulle bide på miderne, kan man derefter bruge enten den dyre Stromectol eller den svenske Tenutex-creme, som indeholder andre stoffer end Nix-cremen.

- På sigt må løsningen (på resistente fnatmider, red.) være, at der kommer flere tilgængelige midler på markedet. Det er Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, der tilsammen skal lægge en behandlingsstrategi, siger Carsten Sand.

Lægemiddelstyrelsen henviser til, at styrelsen ikke kan kræve, at producenter - i dette tilfælde MSD Danmark, der producerer Stromectol - sælger deres produkt i Danmark. Stromectol bliver kun markedsført i Holland og Frankrig, har MSD Danmark tidligere oplyst til TV 2.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at læger ikke har indberetningspligt, når det gælder fnat. Tal fra Sundhedsdatastyrelsens Landspatientregister viser, at der siden 2016 hvert år har været en fordobling i antallet af ambulante besøg på sygehusene, hvor fnat har været årsagen.

Fra 2016 til 2018 er der tale om en firdobling fra 520 til 2000.

I Norge oplever man lige nu også en stor stigning i antallet af fnattilfælde - her bruger man også Nix-creme og derefter Stromectol.