Samfund

Offer for vold fortæller, hvad der gik forud for uroligheder på byggeplads

Fagforeningsmand siger, at han forsøgte at dokumentere urimelige arbejdsforhold, da han fik tæsk.

Det gik voldsomt for sig ved en byggeplads i Lundtoftegade i København, da stilladsarbejdere mandag væltede et stillads, væltede en Porsche om på taget og spyttede en kvindelig Netto-medarbejder i hovedet.

Stilladsarbejderne var utilfredse med arbejdsforholdene på byggepladsen, men de var også utilfredse med en hændelse fra aftenen før.

For søndag blev et medlem af Dansk El-forbund og en stilladsarbejder fra 3F overfaldet af et tæskehold ved den samme byggeplads på Nørrebro. Nu fortæller den ene, hvad der skete.

På stillads med pandelamper

Som medlem af El-forbundet ville han hjælpe sine kollegaer i 3F med at dokumentere, hvad han mener var ulovlig opsætning af et stillads.

- Vi vil gerne dokumentere, at man går og sætter stillads op om aftenen uden lys og med pandelamper på. Og så vil jeg gerne dokumentere, at man arbejder hele dagen, og man også arbejder om aftenen. Man arbejder alle ugens dage. Det synes jeg ikke er okay, fortæller han.

Demonstranter gik i aktion på byggeplads i Lundtoftegade i København.

Manden ønsker at være anonym af frygt for repressalier, men TV 2 kender hans navn.

Han var kommet forbi byggepladsen søndag omkring klokken 17, hvor der var mørkt, og havde konstateret, at der gik folk og arbejdede med pandelamper på.

- Det er mennesker, der bliver udnyttet på det groveste, siger han.

Det besluttede han sammen med en kollega at filme med sin mobiltelefon, selvom nogle litauere fra byggepladsen kort forinden havde fortalt ham, at han skulle lade være.

Slået og sparket

Mens han filmede, ankom der ifølge ham et tæskehold i tre til fem biler.

- Jeg får to slag i hovedet, så ryger jeg ned. Så sparker de mig i hovedet. Så sparker de mig på ribbenene. Så kommer jeg op. Så får de mig ned igen. Så sparker de mig igen, og til sidst lader de mig så løbe. De var nok folk til, at de bare kunne have smadret mig til ukendelighed, siger han.

Han slap dog med skrammer i ansigtet og nogle bøjede ribben, men er ellers ved godt mod.

Det anonyme voldsoffer ønsker ikke at få vist hele sit ansigt, men han vil gerne vise sine skrammer.

Historien fortæller han, fordi han gerne vil belyse, hvad der gik forud for de scener, der udspillede sig mandag, hvor stilladsarbejdere organiseret under 3F ifølge ham gik langt over grænsen.

På trods af overfaldet har hverken han eller kollegaen fra 3F meldt volden til politiet. Den beslutning støtter hans fagforening, fordi den ønsker at beskytte sit medlem mod, at hans navn kommer frem.

- Vi er bange for, man skal blive overfaldet gang på gang, når vi passer vores arbejde, siger Lars Bæk, der er formand for El-Forbundet i København, til TV 2.

Københavns Politi bekræfter, at man har kendskab til en voldelig episode ved byggepladsen i Lundtoftegade søndag aften.

Underentreprenør opsagt

3F har kørt en faglig sag mod arbejdsgiveren om underbetaling af udenlandske arbejderne på byggepladsen.

Demonstranter væltede i december 2019 et stillads i Lundtoftegade i København.

Det eskalerede mandag formiddag, og gik også udover udenforstående borgere, der blev udsat for vold og trusler, har Københavns Politi oplyst. Samtidig meddelte politiet, at det aldrig tidligere har set så voldsom ageren i forbindelse med en faglig konflikt.

Dansk Boligbyg, der er hovedentrepenør på byggeriet, har foreløbigt opsagt samarbejdet med underentreprenøren DS Byggeri, som det ikke har været muligt at få en kommentar fra.