Læge i opråb om fnat - det er lus på steroider og vanvittigt dyrt at behandle

16x9
Fnat er en lille mide, der graver gange i huden, hvorved der kommer sår og ekstrem kløe. Foto: Scanpix Danmark

Familier må bruge tusindvis af kroner på behandling mod fnat - læge frygter, at danskere ikke har råd til behandling af den smitsomme mide.

Hvad er fnat?

  • Smitte ved almindelig fnat sker ved tæt hudkontakt, herunder hos personale efter direkte hud-til-hud-kontakt i forbindelse med plejeprocedurer. Smitte ved skorpefnat sker ved berøring.
  • Fnat kan medføre en intens, generaliseret kløe 2-6 uger efter smittetidspunktet, samt hudforandringer.
  • Patienter med nedsat immunitet samt ældre kan ved smitte med almindelig fnatmide udvikle skorpefnat, tidligere benævnt norsk fnat, som er meget smitsom.
  • Fnat skal behandles. Det forsvinder ikke af sig selv.
  • Der ses perioder med øget forekomst af almindelig fnat i samfundet.

Kilde: Statens Serum Institut.

- Som læge hader jeg dem. Som far frygter jeg dem. Små bæster, som for øjeblikket virker til at invadere Danmark som en dårlig udgave af en zombie-film.

Sådan skriver en praktiserende læge fra Odense, Michael Hejmadi, i et opslag på Facebook om fnat, som mange danskere lige nu er ramt af.

Men ikke nok med, at fnat - en lille mide, der graver gange i huden – er ekstrem ubehagelig og smitsom, så er prisen for at blive behandlet også "helt åndssvag", som Michael Hejmadi siger.

I sit opslag på Facebook har han vedhæftet en kvittering fra et apotek i Odense.

Kvitteringen viser, hvordan en bekendt har brugt 5057,25 kroner på én omgang fnatbehandling til hele familien, sådan som man skal, hvis bare ét familiemedlem er blevet smittet.

Kære alle. Tak for jeres hjælp med at dele. Magnus Heunicke har som sundhedsminister på TV2 idag lovet at gå ind i...

Posted by Michael Hejmadi on Wednesday, November 27, 2019

Tilfældet er ikke enestående, og mange, der er eller har været smittet, kan nikke genkendende til, at det er dyrt at få kål på den lille mide.

Vi køber ind til en pris og sælger til ganske almindelig udsalgspris, som vi plejer at gøre

Henrik Kaastrup, Nomeco

I kommentarerne til opslaget fortæller flere således, at de har brugt tusindvis af kroner på at blive fnatfri, og i november fortalte Annette Jensen til TV 2, at hun indtil videre havde brugt op mod 5000 kroner på fnatbehandling til sig selv og sine to børn.

Ambulante fnat-besøg

Siden 2016 har der hvert år været en fordobling i antallet af ambulante besøg på sygehusene, hvor fnat har været årsagen - fra 2016 til 2018 er der tale om en firdobling fra 520 til 2000. 

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsens Landspatientregister.

Men Michael Hejmadi forstår ikke, hvorfor medicinen mod fnat skal være så dyr. Der er nemlig tale om et over 40 år gammelt lægemiddel, som ofte er meget billigere uden for Danmarks grænser.

- Hvilken familie har råd til det?

Hvis man bliver smittet med fnat er første skridt en behandling med Nix-creme og shampoo. Det koster i håndkøb på apoteket cirka 260 kroner, og voksne skal per behandling bruge mellem en og to tuber, mens børn kan nøjes med det halve.

Hvis det ikke lykkes at slippe af med fnatmiden med cremen - hvilket det i mange tilfælde ikke gør - er næste skridt endnu en behandling med Nix-creme eller tabletbehandlingen Stromectol.

Fnat giver kløende sår på kroppen. Her er det en kvindes arm.
Fnat giver kløende sår på kroppen. Her er det en kvindes arm. Foto: Scanpix Denmark

Et opkald til et apotek i København viser, at fire tabletter Stromectol koster cirka 460 kroner. I tilfældet med kvitteringen i Michael Hajmedis opslag på Facebook krævede én behandling til en familie med tre teenagebørn 44 tabletter, hvilket altså koster cirka 5000 kroner.

Og nogle familier skal gennem flere behandlinger, før fnatmiden giver op.

- Det er helt vanvittigt. Hvilken familie har råd til at betale mange tusinde kroner i december? Eller i en hvilken som helst anden måned for den sags skyld? Det her kan vælte selv ressourcestærke familiers økonomi – og hvad så med mindre ressourcestærke familier? Jeg er bange for, at mange vælger ikke at blive behandlet med det samme, når behandlingen er så dyr, siger han til TV 2.

Han påpeger desuden, at Nix-cremen er meget svær at bruge.

- Man skal smøre sig ind i en grad, som kun de færreste kan gøre ordenligt. Det kræver omhyggelighed og ikke mindst god tid, når en hel familie skal smøres ind, siger han til TV 2.

Tabletbehandling bliver ikke markedsført i Danmark

TV 2 har søgt svar på, hvorfor medicin mod fnat er så dyr. Lægemiddelstyrelsen oplyser, at det ikke er styrelsen, der fastsætter prisen, men derimod virksomhederne, der sælger eller importerer medicinen til Danmark.

MSD Danmark, der producerer Stromectol, oplyste i november til TV 2, at virksomheden aldrig har solgt produktet i Danmark, og at det kun bliver solgt i Frankrig og Holland. Tabletterne bliver derimod solgt i Danmark via grossisterne Nomeco og Tjellesen Max Jenne.

Fnat fylder for unge mere end en kræftsygdom gør for ældre

Michael Hejmadi

TV 2 har spurgt begge grossister, hvorfor behandling mod fnat er så dyr i Danmark, når den kan købes billigere i andre lande. I eksempelvis Norge koster 20 tabletter ifølge Norges største dameblad KK 1992 norske kroner svarende til 1469 kroner, mens 20 tabletter koster cirka 2300 kroner i Danmark.

Fra administrerende direktør i Nomeco, Henrik Kaastrup, lyder svaret på spørgsmålet:

- Vi køber ind til en pris og sælger til ganske almindelig udsalgspris, som vi plejer at gøre. Vi sætter ikke prisen i andre lande, så jeg kan ikke fortælle dig, hvorfor det er billigere i andre lande. Vi lever af profit, lyder det.

Fra Tjellesen Max Jenne lyder svaret fra den administrerende direktør, Marianne Timm, at produktet ikke bliver solgt i Danmark.

Sådan behandles fnat

  • Ved kløe og mistanke om fnat skal lægen kontaktes med henblik på diagnose og behandling.
  • Når der er konstateret fnat, bør der gives behandling til alle i husstanden og til personer, der har ligget i samme seng som den smittede. Det er vigtigt, at alle behandles samtidigt, da andre familiemedlemmer kan være smittet, selvom de endnu ikke har fået symptomer.
  • Håndklæder og sengetøj vaskes ved min. 60º C i forbindelse med behandlingen.
  • Der er ikke grund til at behandle andre børn eller personale i institutionen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

- Så vi henter produktet til Danmark fra et sted ude i verden. Derfor bliver prisen højere, end hvis produktet var blevet solgt i Danmark.

Produktet bliver heller ikke solgt i flere andre lande. Alligevel er Stromectol billigere i disse lande – hvorfor?

- Det kan jeg ikke svare på.

Er det muligt for jer at sætte prisen ned?

- Det vil jeg ikke kommentere på, lyder det fra Marianne Timm.

Lægemiddelstyrelsen kan ikke tvinge virksomheder til at markedsføre en bestemt medicin i Danmark, oplyser sektionsleder i Lægemiddelstyrelsen Ulla Kirkegaard Madsen.

- Nogen bliver nødt til at gøre noget

Michael Hejmadis opråb handler ikke kun om kroner og øre. Udover tidskrævende behandling med eksempelvis Nix-creme, skal både tøj, sengetøj, dyner med mere vaskes efter nøje anvisninger.

Dertil kommer, at fnatsmitte for unge mennesker er et stort tabu, påpeger Michael Hejmedi.

- Fnat fylder for unge mere end en kræftsygdom gør for ældre. Man kan ikke gå i skole, og det er voldsomt stigmatiserende blandt unge. Jeg hører historier om folk, der efter lang tids kamp mod fnat bryder grædende sammen, fordi det er så krævende og dyrt, siger Michael Hejmadi.

Han opfordrer i sit opslag til, at sundhedsmyndighederne kommer ind i kampen.

- Fnat er lus på steroider, og nogen bliver nødt til at gøre noget, siger han.

TV 2 har siden tirsdag forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsministeriet, herunder i forhold til om det er muligt at ændre på tilskudsreglerne eller for en periode helt gøre lægemidler mod fnat gratis. Ministeriet har ikke ønsket at kommentere på trods af flere henvendelser.

- Husk, at læge skal søge om enkelttilskud

I Danmark kan man for lægemidler, der ikke bliver solgt i Danmark, søge om tilskud. Det gælder også Stromectol.

- Jeg kan på kvitteringen i opslaget på Facebook se, at der ikke er søgt om enkelttilskud. Det sørger lægen for, men man kan måske også lige minde sin læge om det. Hvis man ikke kan vente, på at anmodningen om tilskud bliver behandlet, kan man få pengene med tilbagevirkende kraft, siger Ulla Kirkegaard Madsen fra Lægemiddelstyrelsen.

Størrelsen på enkelttilskuddet er individuel og afhænger af, hvor meget medicin med tilskud man i løbet af et år har købt. Man kan maksimalt komme til at betale 4110 kroner per år per person til tilskudsberettiget medicin. Tilskudsordningen er fastsat fra politisk hold.

Lægen kan opkræve et gebyr for at ansøge om enkelttilskud – det er op til den enkelte læge. Du kan læse mere om reglerne her.

Lægemiddelstyrelsen åbnede i maj i år op for, at man kan få tilskud for håndkøbslægemidler som Nix-creme. For at få tilskud kræver det, man af lægen får en recept, oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

**

Perspektiv

En sygeplejerske uddeler Ivermectin-tabletter mod flodblindhed, der findes i 30 afrikanske lande.
En sygeplejerske uddeler Ivermectin-tabletter mod flodblindhed, der findes i 30 afrikanske lande. Foto: Issouf Sanogo / Scanpix Denmark

Orm gjorde folk blinde - så blev tablet opfundet

Ivermectin - der er det samme som Stromectol - blev opfundet af Satoshi Omura og William C. Campbell i 1975. De modtog i 2015 en nobelpris for opdagelsen, der drastisk har reduceret antallet af tilfælde af flodblindhed i især Afrika, hvor en lille orm gør folk blinde. Ivermectin er også effektiv i forhold til andre sygdomme forårsaget af en parasit som fnat.

Ivermectin er på Verdenssundhedsorganisationens liste over de mest essentielle lægemidler.

Engrosomkostningerne for én tablet Ivermectin var i 2015 i udviklingslande ifølge Verdenssundhedsorganisationens guide over medicinpriser 0,05 dollar. Altså cirka 0,3 kroner eller 30 øre.

***