Samfund

En person er anholdt og sigtet for ulovligt arbejde på Nørrebro

En faglig konflikt på en byggeplads ved Lundtoftegade i København eskalerede mandag, da organiserede stilladsarbejdere væltede et stillads.

Rettelse tirsdag 3. december klokken 13.33: Københavns Politi oplyste tidligere på dagen til TV 2, at en person var anholdt på byggepladsen og sigtet for ulovligt arbejde. Det var en forkert oplysning, siger politiet. Personen blev ikke anholdt på den omtalte byggeplads på Lundtoftegade, men på en nærliggende byggeplads i Hillerødgade. Politiet kan på nuværende tidspunkt ikke sige, om anholdelsen har relation til urolighederne på Lundtoftegade.

Ødelagte biler, afbrændinger og et væltet stillads. Uroligheder i weekenden og mandag ved Lundtoftegade på Nørrebro i København var resultatet af længere tids faglig kamp mellem organiserede stilladsarbejdere under 3F og en underleverandør på byggepladsen.

Tirsdag morgen er én person blevet anholdt og sigtet for ulovligt arbejde på byggepladsen. Det oplyser Københavns Politi til TV 2.

Politiet vil ikke oplyse nærmere om den anholdtes identitet.

Samtidig fortsætter efterforskningen af en række volds- og hærværkssager fra området omkring byggepladsen på Lundtoftegade i løbet af weekenden og mandagen.

Demonstranter væltede stillads

Konflikten om byggepladsen på Lundtoftegade handler om løn- og arbejdsvilkår. Det er underleverandøren DS Byggeri, der har stået for opsætningen af stilladset. Et arbejde, som er anmeldt til Arbejdstilsynet, fordi de organiserede stilladsarbejdere under 3F mener, at det er opsat ulovligt og uforsvarligt.

Derudover blev et medlem af Dansk El-Forbund sammen med en stilladsmedarbejder overfaldet søndag aften, da de ville dokumentere, hvad de mente var en ulovlig stilladsopsætning.

- Det handler om, at der er en byggeplads herovre, hvor der er ansat nogle underbetalte, uorganiserede, ikke-uddannede stilladsarbejdere, sagde stilladsarbejder Peter Roholm i går om årsagen til, at han og omkring 300 andre tyede til hærværk og blokering af byggepladsen.

Desuden oplyser 3F overfor TV 2, at der har kørt en faglig sag mod arbejdsgiveren om underbetaling af udenlandske arbejderne på byggepladsen.

Usædvanlig voldsom arbejdskonflikt

Politiet var dagen i går massivt til stede omkring byggepladsen indtil ud på eftermiddagen, hvor Københavns Politi i et tweet oplyste, at de aldrig havde set lignende tilfælde i arbejdsmarkedskonflikter.

- Roen er genoprettet. Vi har ikke før set så voldsom en ageren ifm. en faglig konflikt – blandt andet blev udenforstående borgere udsat for vold og trusler på trods af politiets massive tilstedeværelse. Vi håber, parterne nu benytter dialog frem for vold.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejer af DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius.