Halvdelen af danske unge kan ikke genkende disse tre grøntsager - kan du?

Test dig selv i quizzen nederst i artiklen.

Danske unge mellem 18-25 år har svært ved at sætte navn på tre helt almindelige danske grøntsager.

Det viser en ny undersøgelse, som Madkulturen, en organisation under Miljø- og Fødevareministeriet, netop har offentliggjort.

Og det kan være et problem at de unge mangler kendskab. For hvis man ikke har viden om en grøntsag, så er chancen for, at man køber, tilbereder og spiser den lav.

- Vi bliver nødt til at forberede os på en omstilling i køkkenet, hvis vi vil bevare vores klode, og her er det altafgørende, at vi spiser mere grønt. Men det kræver tydeligvis et forbedret råvarekendskab, siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

Fakta om undersøgelsen

  • I undersøgelsen er fem forskellige aldergrupper blevet quizzet i tre forskellige grøntsager og tre forskellige bælgfrugter.
  • Har en person tre rigtige grøntsager ud af tre mulige, defineres det som 'højt råvaregenkendelsesevne'. Har personen to rigtige defineres det som 'middel råvaregenkendelsesevne'. En eller ingen rigtige defineres det som 'lav råvaregenkendelsesevne'.
  • Lægger man alle aldersgruppers svar sammen indenfor både grøntsager og bælgfrugter, har 58 procent en høj råvaregenkendelsesevne. 35 procent har en middel råvaregenkendelsesevne. 7 procent har en lav råvaregenkendelsesevne.

I undersøgelsen, der udkommer en gang om året, kan deltageren se et foto af en grøntsag. Derefter vælger man imellem fire svarmuligheder. Der bliver spurgt om tre grøntsager og tre bælgfrugter.

Men for den yngre del af den danske befolkning, er særligt grøntsagerne ikke så lette at genkende. 58 procent af de unge kan ikke genkende alle tre grøntsager. For de ældre mellem 65-80 år, står det langt bedre til. Her kan 22 procent ikke genkende alle tre grøntsager.

Billedet er dog omvendt, når det handler om bælgfrugterne. Her har 46 procent af de unge svært ved at få alle tre bælgfrugter rigtigt, hvorimod 71 procent af de ældre ikke kan ramme plet.

Det drejer sig om grøntsagerne knoldselleri, rødbede og grønkål, og bælgfrugterne kidneybønner, linser og kikærter.

Yndlingen er rødbeder

Hos Madkulturen er de selv overraskede over de unges forholdsvis lave kendskab til grøntsager.

- Det handler altså ikke om kendskabet til mere eksotiske grønsager, men helt almindelige grønsager som rødbede, knoldselleri og grønkål, som man kan få i ethvert supermarked, siger Judith Kyst.

Uvidenheden om bælgfrugterne og grøntsagerne hænger sammen med, at mange slet ikke spiser dem. 43 procent spiser aldrig linser. 20 procent spiser aldrig knoldselleri. 35 procent spiser aldrig kikærter. Blandt de undersøgte grøntsager er yndlingen rødbeder. Kun syv procent spiser aldrig rødbede.

Nedenfor kan du selv teste din evne til at genkende grøntsager og bælgfrugter.

Hvad er det?
Afstemning