Samfund

Britta Nielsens chefer fik bonusser få måneder efter svindelafsløring

Der er udbetalt bonusser for lige over 218.000 kroner til chefer i Socialstyrelsen.

Mens retssagen mod svindeltiltalte Britta Nielsen har afsløret frit spil til svindel og massiv mangel på kontrol i Socialstyrelsen, så fik Britta Nielsens chefer udbetalt bonusser sidste år.

Direktøren Birgitte Anker fik for eksempel 88.051,73 kroner i såkaldt resultatløn for "en ekstraordinær indsats" i 2018. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har fået.

Udbetalingen kommer oven i direktørlønnen på 110.931 kroner om måneden, og skete få måneder efter historien om Britta Nielsens svindel kom frem i offentligheden.

- Det er ikke op til mig at vurdere. Systemet er sådan, at min arbejdsgiver vurderer det. Så det tager jeg selvfølgelig til efterretning, hvis nogen synes, at jeg har fortjent en bonus, siger direktør Birgitte Anker, da TV 2 ringer til hende for at spørge ind til bonusordningen.

Over 218.000 kroner udbetalt

Derudover fik vicedirektør i Socialstyrelsen, Rikke Thoning, udbetalt 80.000 kroner, og Britta Nielsens tidligere kontorchef blev belønnet med 50.000 kroner. I alt løber bonusserne til cheferne op i lige over 218.000 kroner.

I oktober sidste år konstaterede daværende socialminister Mai Mercado (K), at kontrollerne i Socialstyrelsen over en årrække "havde svigtet i en uhørt grad", og at det var "dybt alvorligt". I løbet af ugen har ledelsen i Socialstyrelsen fortalt, at undersøgelser og oprydningen efter Britta Nielsen har kostet mere end 10 millioner kroner.

Bonusserne vækker derfor også en del undren flere steder på Christiansborg. Blandt andre hos socialordfører i Dansk Folkeparti, Karina Adsbøl:

- Så udleverer man bonus til cheferne. Det giver et fuldstændig forkert billede. Jeg kan godt forstå, hvis befolkningen derude tænker: "Hvad sker der her"?

Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, synes heller ikke, at Socialstyrelsens chefer har fortjent en bonus. Hun har indtryk af, at det har sejlet i Socialstyrelsen:

- Ud fra en samlet vurdering virker det som om, udefra set, at det her ikke er en person, der har gjort sig fortjent til en bonus, siger hun.

Kan lade være med at give bonus

I en mail til TV 2 oplyser Social- og indenrigsministeriet, at resultatlønnen til Socialstyrelsens direktør og de andre chefer er givet for at "have nået nogle på forhånd fastsatte mål". Beløbet indeholder altså ifølge ministeriet "ikke yderligere bonus i et år, hvor der er konstateret underslæb i styrelsens tilskudsadministration".

I resultatplanen for Socialstyrelsen fremgår det dog, at departementchefen i ministeriet kan beslutte at lade være med at udbetale resultatlønnen i særlige tilfælde "efter en samlet vurdering af styrelsens økonomiske og driftsmæssige forhold".

- Når resultatmålet er formuleret som udtryk for en samlet vurdering, så er det klart, at når der har været især én meget alvorlig og negativ sag, så må der næsten også logisk have foregået nogle meget positive ting i styrelsen for, at man kan retfærdiggøre sådan en udbetaling, siger Sten Bønsing, som er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

TV 2 ville gerne spørge ind til, hvad der lægges til grund for udbetalingen af bonusserne, men hverken tidligere socialminister Mai Mercado (K) eller nuværende socialminister Astrid Krag (S) ønsker at stille op til interview om, hvorfor cheferne har fået udbetalt beløbene. Astrid Krag meddeler skriftligt via ministeriets pressetjeneste, at hun ikke har været involveret i beslutningen om at give bonussen.

Socialstyrelsens vicedirektør ønsker heller ikke at stille op til interview med TV 2.