Samfund

Helle Thorning-Schmidt lod statskassen betale regningen for opløsning af selskab

Det vil koste statskassen 100 millioner kroner at rydde op efter særlig selskabsform. For mange lader staten gøre arbejdet, mener organisation.

Helle Thorning-Schmidt talte varmt for økonomisk ansvarlighed, da hun var statsminister. Kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionister skulle holde for, og hver en krone skulle vendes.

Den tidligere statsminister er tilsyneladende kommet på andre tanker.

Sidste år lod hun, på trods af flere varsler fra Erhvervsstyrelsen, staten klare oprydningen af et selskab, hun er medejer af. Hun efterlod dermed regningen til statskassen.

Staten har millionudgifter til tvangsopløsninger

Et datatræk af samtlige tvangsopløste iværksætterselskaber viser, at ud af 60.805 oprettede iværksætterselskaber er en fjerdedel - i alt 13.729 - blevet sendt til tvangsopløsning (pr. august 2019).

De mange tvangsopløsninger koster hvert år staten millioner af kroner i administrative udgifter, fordi ejerne ikke selv gør arbejdet og opløser deres selskaber. 

Hun er langt fra den eneste.

En optælling, TV 2 har foretaget, viser, at en fjerdedel af alle iværksætterselskaber - såkaldte IVS'er - er sendt til tvangsopløsning.

Det kan koste statskassen op mod 100 millioner kroner at rydde op, vurderer brancheorganisationen FSR - Danske Revisorer.

Helle Thorning-Schmidt sidder i dag i flere bestyrelser, efter hun tidligere på året forlod jobbet som direktør i det internationale Red Barnet.

Ejer selskab sammen med Peter Aalbæk Jensen

TV 2 har fået aktindsigt i en orientering fra likvidatoren, som Sø- og Handelsretten har udpeget til at afvikle selskabet Andelsklubben1 IVS. Et firma, som Helle Thorning-Schmidt ejer sammen med blandt andet filmproducenten Peter Aalbæk Jensen og iværksætteren Rasmus Schmiegelow.

Likvidatoren anslår i orienteringen, at det vil koste statskassen 40.000 kroner i administrative udgifter at rydde op efter ejerne af selskabet.

Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør fra Danske Revisorer, mener, at det er ejernes ansvar at opløse deres selskab i stedet for blot at sende regningen for oprydningen til statskassen.

- Hvis man er voksen nok til at kunne åbne en virksomhed, så bør man også være voksen nok til at kunne lukke en virksomhed, siger Tom Vile Jensen.

Kan koste statskassen op mod 100 millioner kroner

70 procent af de 45.000 resterende IVS’ere har i forvejen en lille - eller reelt ingen - erhvervsaktivitet. 

Derfor vurderer FSR, at det er usandsynligt, at særlig mange af de nuværende ejere vil bruge 40.000 kroner til indskud og omregistreringsomkostninger til for eksempel et anpartselskab.

Dertil har kun fire procent af IVS'erne indtil videre valgt at omregistrere sig til en anden selskabsform.

FSR vurderer, at cirka halvdelen af de resterende 45.000 IVS'ere vil blive sendt til tvangsopløsning - og at det i sidste ende vil koste statskassen 100 millioner kroner.

Men der er alt for mange, som gør som Helle Thorning-Schmidt og sender regningen videre til statskassen, viser TV 2's optælling.

Peter Aalbæk Jensen er en af medejerne af Andelsklubben1 IVS. Han forklarer til TV 2, at han intet har gjort for at forhindre tvangsopløsningen.

Regning på 100 millioner kroner

Da IVS'erne med selskabsformen blev indført i 2014, var det meningen, at de skulle bidrage til iværksætteri og økonomisk vækst. Fidusen var, at en iværksætter for blot én krone i indskud kunne oprette sit eget kapitalselskab.

Men IVS'erne åbnede en ladeport for skattesvindel, og de blev afskaffet som selskabsform i år, så det nu ikke længere er muligt at oprette et iværksætterselskab.

- De her enkroneselskaber har ikke været nogen synderlig stor succes. Det har givet anledning til, at der er blevet stiftet en masse selskaber uden ret meget aktivitet, og rigtig meget oprydningsarbejde er blevet efterladt til det offentlige, siger Tom Vile Jensen.

Samtlige iværksætterselskaber skal være opløst eller omregistreret til en anden selskabsform inden april 2021.

I alt drejer det sig om cirka 45.000 selskaber, hvoraf en stor del reelt ikke har nogen erhvervsaktivitet. Derfor vurderer revisorerne, at regningen til statskassen vil ende på omkring 100 millioner kroner, som vil være de administrative udgifter i forbindelse med tvangsopløsningssagerne.

"Vi skal yde det, vi kan til fællesskabet. Ingen kan bare kræve. Enhver må spørge sig selv. Hvad kan jeg gøre?", sagde Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale i 2012.

- Gu' er det ej smukt, vel for fanden

Erhvervsstyrelsen oplyser til TV 2, at de ifølge reglerne skal sende varsler ud til ejerne af et selskab, inden de sender det til tvangsopløsning.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra iværksætteren Rasmus Schmiegelow, som har stiftet selskabet Andelsklubben1 IVS. Vi ville gerne vide, hvorfor selskabet er blevet sendt til tvangsopløsning på trods af Erhvervsstyrelsens varsler.

Men Rasmus Schmiegelow er ikke vendt tilbage på TV 2s henvendelser.

Filmproducenten Peter Aalbæk Jensen - som også er en af medejerne - forklarer, at han har investeret 125.000 kroner i selskabet. Penge, han nu anser for tabt.

Han har ikke forsøgt at forhindre tvangsopløsningen, forklarer han.

Statskassen betaler regningen

Hvis man ikke længere ønsker at have et iværksætterselskab, kan man opløse selskabet forholdsvist enkelt ved at følge denne vejledning.

Hvis man derimod blot lader stå til og for eksempel ikke indsender sit årsregnskab, vil Erhvervsstyrelsen automatisk sende selskabet til tvangsopløsning. Statskassen betaler så regningen for at opløse selskabet.

Det har indtil videre koste staten minimum 62 millioner kroner i administrative udgifter at opløse 13.729 ivs'ere.

Hvorfor har I ikke reageret på de varsler, der har været?

- Vi er blevet snakket ind i et firma og har sluppet nogle penge og har intet hørt siden da.

Har du forsøgt at gøre noget?

- Næh, intet. Men altså, om det er smukt, gu' er det ej smukt, vel for fanden, forklarer Peter Aalbæk Jensen.

Helle Thorning-Schmidt har været i Danmark ad flere omgange i november, blandt andet for at deltage i forskellige podcasts. Hun er ikke vendt tilbage på TV 2's henvendelser.

- Vi skal yde det, vi kan til fællesskabet. Ingen kan bare kræve

Helle Thorning-Schmidt har ad flere omgange i sine nytårstaler manet til økonomisk ansvarlighed. Fra Marienborg lød det i 2012 blandt andet:

- I de kommende år får vi endnu strammere budgetter, og vi må stille endnu hårdere krav til os selv. Vi kommer til at endevende alt og spørge, om vi kan gøre det bedre. Vi vil reformere vores førtidspension og vores kontanthjælp.

Senere i talen sagde hun:

- Vi skal yde det, vi kan til fællesskabet. Ingen kan bare kræve. Enhver må spørge sig selv. Hvad kan jeg gøre? Det støder mig og mange andre, hvis der er nogen, der ikke yder deres, sagde Helle Thorning-Schmidt.

TV 2 har siden 1. november forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt. Vi ville gerne vide, om hun har forsøgt at undgå tvangsopløsningen af selskabet, hun er medejer af.

Den tidligere statsminister bor i dag i England, men har ifølge sin Instagramprofil været i Danmark i flere dage i november - blandt andet for at deltage i Natholdet og i podcasts med komikeren Christian Fuhlendorff og Malte Ebert, tidligere kendt som Gulddreng.

TV 2s henvendelser har dog ligget ubesvaret hen.

Helle Thorning-Schmidt deltog i Natholdet 30. oktober. To dage efter kontaktede vi hende om sagen, men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Derfor opsøgte TV 2 Helle Thorning-Schmidt uden for konferencecentret Vingsted, hvor hun skulle tale om erhvervsledelse.

Men det var en fåmælt tidligere statsminister, vi mødte.

Du har været medejer af selskabet Andelsklubben1 IVS. Det selskab har du ladet staten betale for at blive tvangsopløst. Så vil jeg egentlig bare lige høre, hvorfor du har det?

- Det har jeg ikke nogen kommentarer til.

Hvorfor har du ikke nogen kommentarer?

- Jeg ved nærmest ikke, hvad du snakker om, sagde Helle Thorning-Schmidt og gik ind ad svingdøren til konferencecentret.

Helle Thorning-Schmidt mødte TV 2 med ordene "ingen kommentarer", da hun skulle holde et foredrag om erhvervsledelse på Vingsted Konferencecenter

Det er endnu uvist, hvor stor regningen til statskassen ender med at blive, da selskabet Andelsklubben1 IVS stadig er under konkursbehandling