18.000 år gammel hvalp fundet i Sibirien

- Det er et meget interessant fund, siger dansk forsker.

Forskere prøver at afgøre, om det velbevarede lig, af en 18.000 år gammel hvalp fundet i Sibirien, er en hund eller en ulv, skriver BBC.

Dyret, der var to måneder gammelt, er meget velbevaret på grund af den permanente frost i Sibirien. Både dyrets pels, dets næse og dets tænder er intakte.

DNA-tests af dyret foretaget på det Svenske Center for Palæogenetik har ikke kunnet afsløre, om dyret er en hund eller en ulv - og ifølge forskerne kan det betyde, at det velbevarede eksemplar repræsenterer en evolutionær forbindelse mellem ulve og moderne hunde, som vi kender dem.

- Mit første indtryk er, at det er et meget spændende fund, og at det er meget interessant, at forskerne ikke har kunnet afklare, om det er en hund eller en ulv, siger Tobias Richter, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, til TV 2.

Forskerne fik stor overraskelse

Ifølge Siberian Times blev fundet gjort i sommeren 2018 i et stykke frossen jord i nærheden af Indigirka-floden nordøst for Jakutsk. Forskerne kunne ret hurtigt datere dyret til at være cirka 18.000 år gammelt.

Men det var først, da det velbevarede dyr blev sendt til Sverige for at blive DNA-testet, at forskerne fik den største overraskelse.

- Centret har Europas største bank med DNA-prøver på hunde og ulve fra hele verden, men de kunne ikke identificere den, siger Sergey Fedorov fra Institut for Anvendt Økologi i Norden, som er en del af det Nordøstlige Føderale Universitet i Jakutsk til Siberian Times.

Kan sige noget om evolution

Med en alder skønnet til 18.000 år rammer det forhistoriske dyr den periode, hvor nogle forskere mener, at ulven og hunden er blevet til to adskilte racer. Forskerne mener, det er sket for mellem 15.000 og 35.000 år siden. Forskning fra 2017 peger på, at den moderne hund, som vi kender den, er mellem 20.000 og 40.000 år gammel.

- Det meget interessant, for det kan fortælle os noget om evolutionen på det her område, siger Tobias Richter.