Samfund

Politiet dropper sager om narko og tyveri: - Det er at håne borgerne

Politi og anklagemyndighed er så pressede, at man i resten af året kun behandler sager om personfarlig kriminalitet.

Hvis du ringer til politiet for at anmelde, at du har fået stjålet noget, at der er blevet begået indbrud i dit hjem, eller at en narkohandel er under opsejling i dit kvarter, kommer du til at vente længe, før din sag kommer for en dommer.

Ja, faktisk vil anklagemyndighederne hos Fyns Politi og Københavns Politi slet ikke tage sig af din sag før engang til næste år.

De to kredse lader sager om kriminalitet som narko, tyveri og indbrud ligge i resten af året, fordi de nu kun skal prioritere sager om personfarlig kriminalitet.

Det sker på baggrund af en handlingsplan, der kræver, at sagsbehandlingstiden på personfarlig kriminalitet som vold, voldtægt og våben skal være nedbragt ved årsskiftet med ti procent.

Og samtidig skal antallet af sager under behandling også bringes ned.

Men visse politikredse har et endnu større arbejde foran sig, da de er blevet pålagt at nedbringe sagsbehandlingstiden og antallet af sager med 15 procent. Det drejer sig om politikredsene i Syd- og Sønderjylland, Fyn, Midt- og Vestsjælland og København.

Det er at håne borgerne, for vi er jo ikke de eneste. Og vi er jo også ofre.

Ole Bowig, Odense Marineforening

Det har Fyns Politi og Københavns Politi problemer med at nå, og derfor lader de to politikredse sager om kriminalitet som narko, tyveri og indbrud ligge i resten af året. Det betyder, at de i forvejen lange ventetider på den type sager bliver endnu længere.

Politiet kom ikke

Det er ikke en ønskværdig situation, men det er nødvendigt, mener justitsminister Nick Hækkerup.

- Alt kriminalitet er ikke lige vigtig. Der er er nogle ting, der gør mere ondt på os, og som skubber mere til det samfund, vi gerne vil have. Det er eksempelvis drab, vold og voldtægt, og derfor skal vi prioritere den type sager, siger Nick Hækkerup.

Men det er slet ikke i orden, for det går ud over retsfølelsen, mener Ole Bøwig, der er formand i Odense Marineforening.

I februar tømte kassereren foreningens bankkonto, hvilket betød, at den manglede 97.000 kroner og derfor var tæt på at lukke.

Sagen blev anmeldt, men siden har foreningen ikke hørt fra politiet. Og nu er denne og andre sager helt lagt til side resten af året.

- Det er at håne borgerne, for vi er jo ikke de eneste. Og vi er jo også ofre. Vi har jo mistet noget, og det var tæt på, at foreningen var kollapset, siger Ole Bowig, der ikke forstår politiets prioritering.

- Det betyder, at folks retssikkerhed tager skade. Hvis jeg ringer til politiet, tror jeg slet ikke på, at der sker noget som helst, siger han.

Politiforlig forhandles efter nytår

Antallet af sager hos anklagemyndigheden, hvor der ikke er taget stilling til, om der skal rejses tiltale, er eksploderet. Fra 2000 til 2016 steg disse sager fra knap 29.000 til knap 83.000 – tæt på en tredobling.

Det er den primære årsag til beslutningen om at prioritere nogle sager frem for andre , fortæller Nick Hækkerup.

- Grundlæggende er dette bare en lappeløsning, fordi vi har en anklagemyndighed og et politi, som er utroligt pressede. Den rigtige løsning kan vi finde til næste år, når vi skal lave den store aftale om politi og anklagemyndighed, siger Nick Hækkerup med henvisning til forhandlingerne om et nyt politiforlig, der begynder kort efter nytår.

- Her skal vi finde flere ressourcer og nye systemer, så de får tid til at behandle alle sagerne, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Fyns Politi eller Københavns Politi.